Hundratals barn, kvinnor och gamla har dödats i konflikten i Gaza. Omvärlden bör göra mer för att stoppa våldet och en FN-styrka med svenskt deltagande bör upprättas i området, säger Svenska FN-förbundet.
Den senaste konflikten i Gaza utkämpas mellan Israels försvarsmakt och säkerhetsstyrkor ur den palestinska gruppen Hamas. Konflikten har hittills krävt nära två tusen människoliv. Bland offren finns barn, kvinnor och gamla. En kvarts miljon palestinier har tvingats på flykt och den humanitära situationen är mycket svår. Svenska FN-förbundet kräver att världens länder agerar för att stoppa de pågående stridigheterna och verkar för en lösning på den flera decennier långa konflikten.
– Israel har som ockupationsmakt under snart 50 år ett huvudansvar för de tragiska händelserna i Gaza. Det våld som de israeliska styrkorna använder är oproportionerligt och drabbar tusentals oskyldiga civila. Den kollektiva bestraffningen och blockaden mot Gaza måste upphöra. Samtidigt måste Hamas upphöra med beskjutningar mot israeliskt territorium och avstå från att placera avskjutningsramper och annan militär utrustning i områden där civila finns. Båda parterna måste avstå från våldshandlingar och återgå till fredliga förhandlingar med målet om en tvåstatslösning i enlighet med FN:s resolution 242, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
Såväl FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon som vice generalsekreterare Jan Eliasson har med kraft fördömt våldet i Gaza. FN-chefen Ban har riktat särskilt tydlig kritik mot Israels beskjutning av FN-skolor i Gaza dit hundratals människor har flytt undan striderna. FN-cheferna måste få starkare stöd från FN:s medlemsländer, inte minst de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, menar FN-förbundet.
– Det är bra att FN-cheferna och människorättskontoret i Genève uttalar sig. Nu måste också FN:s medlemsstater markera att konflikten måste få en lösning. Såväl politiska och diplomatiska åtgärder som tvingande åtgärder bör användas för att förmå Israel att upphöra med bland annat sin bosättningspolitik på ockuperade områden, säger Aleksander Gabelic.
Svenska FN-förbundet betonar att folkrätten måste upprätthållas också i väpnade konflikter som den i Mellanöstern.
– Även i krig finns lagar och de återkommande attackerna mot FN-skolor tyder på att Israel har brutit mot dessa. FN:s säkerhetsråd måste skyndsamt uppdra åt Internationella brottmålsdomstolen att utreda misstankar om krigsbrott i Gaza, säger Aleksander Gabelic.
Svenska FN-förbundet har genom åren krävt att FN måste få en tydligare roll i Mellanösternkonflikten och att en övervakningsstyrka med FN-mandat och FN-ledning sätts in i området. Behovet understryks av sommarens konflikt och även Sverige har en roll att spela, menar förbundet.
– Sverige har en lång historia av engagemang för Mellanöstern och ett svenskt deltagande i en internationell övervakningsstyrka under ledning av FN skulle vara ett värdefullt bidrag. Sverige har under flera år haft historiskt få soldater i FN-ledda fredsinsatser. När nu också Israels utrikesminister har öppnat för en FN-styrka i Gaza bör EU och den svenska regeringen ta ett initiativ i den riktningen så snart som ett eldupphör och ett fredsavtal finns på plats, säger Aleksander Gabelic.
Flera FN-hjälporgan finns på plats i Gaza för att lindra det humanitära lidandet. Världslivsmedelsorganisationen WFP meddelade i början av augusti att man ökar leveranserna av livsmedelsassistans och annat stöd. WFP agerar i nära samarbete med FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar UNRWA och distribuerar akuta matransoner till personer som har sökt skydd i FN-skolor och på andra platser. Totalt står omkring 5 miljoner palestinska flyktingar under UNRWA:s beskydd.
FN har begärt 369 miljoner dollar för att uppfylla de mest akuta behoven i Gaza. Över 370 000 barn tros vara i behov av psykosocialt stöd.
Sedan oroligheterna utbröt den 7 juli har minst 1 777 palestinier dödats, varav 85 procent är civila, enligt FN:s humanitära samordningskontor OCHA. Under samma tid har 66 israeler dödats varav två civila.
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer