Svenska FN-förbundet har under veckan stått värd för en studieresa till Jordanien, ett land som i hög grad påverkas av konflikten i Syrien.
Svenska FN-förbundet har under fyra intensiva dagar lett en studieresa för riksdagsledamöter till Jordanien. På torsdagen kom delegationen, under ledning av FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin, åter till Sverige.
Delegationen, från vänster: Linda Nordin, generalsekreterare Svenska FN-förbundet, Birgitta Ohlsson (L), Hans Linde (V), Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet, Gustavo Gonzalez, samordnare FN:s regionala arbete, Kerstin Lundgren (C), Sotiris Delis (M).
Jordanien är starkt präglat av konflikten i Syrien. Omkring 630 000 syriska flyktingar finns i Jordanien i dag, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR som har hand om 18 procent av flyktingarna. Övriga 82 procent bor i värdkommuner runt om i Jordanien. FN-förbundets delegation besökte såväl flyktingläger under FN:s beskydd som värdkommuner.
Krisen i Syrien påverkar hela regionen. Turkiet, Libanon och Jordanien tar emot flest flyktingar. FN-organen i området har bildat ett regionalt samarbete som inkluderar FN:s katastrofsamordnare OCHA, UNHCR, FN:s livsmedelsprogram WFP och FN:s barnfond UNICEF.
– Flyktingmottagandet är en stor utmaning för Jordanien. De drygt 600 000 flyktingarna representerar olika grupper i konflikten i Syrien. Ytterligare 400 000 flyktingar väntas nästa år, säger Aleksander Gabelic.
Gustavo Gonzalez, som samordnar FN:s regionala arbete, berättade för delegationen om de utmaningar som FN och Syriens grannländer står inför. Framför allt handlar det om att kunna hjälpa de syrier som är kvar i Syrien, varav många har tvingats fly sina hem och stannat kvar i landet som internflyktingar.
Foto: WFP/ Dina El-Kassaby
– Vid sidan av flyktingsituationen är den humanitära krisen det kvardröjande intrycket. Nödropen från FN:s hjälporganisationer har inte besvarats i tillräckligt hög grad även om en del medel har kommit in på senare tid, säger Aleksander Gabelic.
FN:s företrädare på plats i Jordanien bekräftar bilden.
– Den syriska krisen är en utmaning för FN, säger Gustavo Gonzalez. Det är mer än en humanitär kris, det handlar om överlevnad. 12 miljoner människor, varav tre miljoner barn, är drabbade. Det är fler människor än i någon katastrof tidigare.
Gonzalez berättar att när konflikten började i Syrien 2011 trodde alla att det skulle bli en kortvarig konflikt. FN-medarbetarna i området som arbetade med humanitärt bistånd förväntade sig att FN:s säkerhetsråd skulle fatta en resolution som skulle bidra till att konflikten löstes.
– Vi hade fel, konstaterar Gonzalez, och tillägger att FN inte har lyckats med att hantera krisen. Medlemsstaterna ställer inte upp med de resurser som behövs för att lösa konflikten och rädda människor undan våld, nöd och flyktingskap. FN har bara fått hälften av de humanitära medel som krävs.
Aleksander Gabelic riktar en uppmaning till omvärlden att uppmärksamma också den allmänna utvecklingen i Jordanien.
– Jordanien har hittills, tack vare stöd från Väst, varit ett relativt öppet land. Omvärlden måste ta signalerna om tilltagande radikalisering bland unga och särskilt den svåra situationen för landets kvinnor på allvar, avslutar Gabelic.
I delegationen ingick riksdagsledamöterna Sotiris Delis (M), Hans Linde (V), Kerstin Lundgren (C) och Birgitta Ohlsson (L).
07 januari, 2025 / Nyheter
Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.
Läs mer16 december, 2024 / Världshorisont
Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska
Läs mer12 december, 2024 / Nyheter
Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag
Läs mer12 december, 2024 / Nyheter
Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa
Läs mer06 december, 2024 / Nyheter
Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren
Läs mer05 december, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.
Läs mer04 december, 2024 / Nyheter
Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på
Läs mer03 december, 2024 / Nyheter
Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som
Läs mer26 november, 2024 / Nyheter
Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras. FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till
Läs mer