fbpx
Amina Mohammad, biträdande generalsekreterare för Ecosoc, under årets HLPF. Foto: UN Photo/Manuel Elías
8 juli, 2022 / Nyheter

HLPF 2022: Världen är långt ifrån halvvägs till målen

Årets högnivåmöte för Agenda 2030, High Level Political Forum (HLPF), öppnade i New York den 5 juli. För första gången sedan 2019 träffas delegaterna fysiskt. Utbildning, jämställdhet, tillstånden för ekosystemen i hav och land samt partnerskap och genomförande är i fokus under årets möte. Men istället för att vara halvvägs mot målen går utvecklingen inom många områden åt fel håll.

Vid lanseringen av den årliga rapporten The State of Food Security and Nutrition in the World som skedde i samband med HLPF den 6 juli framkom att mellan ofattbara 702–828 miljoner led av hunger 2021. En ökning med runt 150 miljoner jämfört med 2019.

Chefen för FN:s livsmedelsorgan (WFP), David Beasley, varnade under lanseringen för att antalet som lider av hunger kan komma att stiga ytterligare framöver.

Pandemin har påverkat fattigdom och hunger

Vid HLPF:s inledning låg stort fokus på den negativa globala utvecklingen som covidpandemin, klimatförändringarna, bristande finansiering och en eskalerande konfliktnivå i världen har bidragit till och vikten av att lösa utmaningarna gemensamt.

Enligt Amina Mohammad, biträdande generalsekreterare för Ecosoc, beskriver årets 44 frivilliga granskningsrapporter hur pandemin har påverkat fattigdom, hunger och ekonomisk tillbakagång. Samtidigt har framgångar skett inom bland annat jordbruk, utbildning och sociala trygghetssystem.

– Vi är snart halvvägs men låt oss vara ärliga och säga att vi inte har nått så långt som vi hoppades 2015, sa Amina Mohammad.

Under ett sidoevent som analyserade vad som inte tas upp i de frivilliga granskningsrapporterna, framkom att det saknas analyser av vad i samhällssystemen som bidrar till utstötning och hur länderna gör för att nå dem som är mest utanför.

147 miljoner barn har fått sämre utbildning

Även allas rätt till utbildning fick mycket uppmärksamhet under mötet. Pandemin har inneburit att 147 miljoner elever har gått miste om mer än hälften av sin utbildning under 2020 och 2021.

Årets uppföljningsrapport av de globala målen visar också att 25 procent av grundskolorna saknar vatten, elektricitet och toaletter samt att hälften saknar datorer och tillgång till internet.

Att utbildning ska ses som en mänsklig rättighet lyftes av bland annat Spanien och Portugal. Problem med tillgång till utbildade lärare och behovet av större satsningar på utbildning togs upp av många delegater. Att se på utbildning som en investering och inte en kostnad lyftes bland annat av Finland och vikten av skolmåltider var också något som framkom i flera anföranden.

Biståndsnivåer och lokalt genomförande lyftes av svenskar

Sverige lyfte i ett anförande att en procent av bruttonationalinkomsten går till bistånd. Kommunala partnerskap för demokrati och innovation beskrevs som ett bra verktyg för ömsesidigt kapacitetsbyggande och lärande.

När vikten av den lokala nivån för genomförandet av Agenda 2030 diskuterades höll kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg Peter Danielsson, M, ett anförande där han uppmanade kommuner och regioner att våga vara holistiska, skapa breda samarbeten och göra det snabbt.

HLPF fortsätter fram till den 15 juli. Under den andra veckan är det fokus på ländernas frivilliga granskningsrapporter och en ministerdeklaration med över 130 punkter förhandlas och antas förhoppningsvis i slutet av mötet.

Här kan du se hela programmet för årets HLPF som också går att följa på FN:s tv.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer