fbpx
24 maj, 2022 / Nyheter

Samling för civilsamhället inför FN-miljömötet Stockholm +50

Femtio år efter Stockholmskonferensen 1972 bjuder Svenska FN-förbundet åter in civilsamhället till ett forum om människans påverkan på miljön. Den 31 maj och 1 juni blir Kulturhuset i Stockholm plats för ”Peoples’ Perspective” med debatt, information och kulturinslag inför FN-mötet Stockholm +50 som hålls den 2-3 juni.

Inför FN-mötet Stockholm +50 – med Sveriges regering som värd och femtio år efter Stockholmskonferensen om mänsklig miljö 1972 – arrangerar Svenska FN-förbundet ett fysiskt och webbsänt seminarium på Kulturhuset den 31 maj och 1 juni.

Under två dagar samlas den svenska och internationella FN-rörelsen, andra organisationer, myndigheter och experter för att utbyta historiska tillbakablickar, visionära framtidsidéer och praktiska exempel på framgångsrikt klimat- och miljöarbete. Programmet, som hålls på engelska, avslutas den 1 juni med överlämnandet av ett uttalande av världens FN-förbund till Sveriges regering inför FN-mötet Stockholm +50.

Bland talarna märks FN-förbundets goodwillambassadör Carolina Klüft, UNDP-chefen Achim Steiner och Markku Rummukainen som är svensk representant i FN:s klimatpanel IPCC. Dessutom medverkar Jan Mårtensson, ambassadör och FN-diplomat, som var generalsekreterare för den svenska nationella kommittén för Stockholmskonferensen 1972.

Evenemang: The Peoples’ Perspective

Tid: den 31 maj kl 13.00-16.30 och den 1 juni kl 09.30-16.00

Plats: Studion, Kulturhuset, Sergels torg, Stockholm

Program för ”Peoples’ Perspective”: https://fn.se/stockholm50/conference/

Länkar till webbsändning:

31 maj: Klicka här!

1 juni: Klicka här!

Läs vad FN:s miljöprogram Unep skriver om Stockholm +50 här!

Programmet är öppet för media. För information och anmälan kontakta:
Pekka Johansson, Svenska FN-förbundet, telefon 073-374 62 84.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer