fbpx
Ordförande Annelie Börjesson träffade Yasmine Sherif på FN-förbundets kansli.
2 juli, 2021 / Nyheter

”Utbildning ligger till grund för allt”

För Årets FN-vän 2017, Yasmine Sherif, handlar utbildning om mänskliga rättigheter. Genom den unika fonden Education cannot wait arbetar hon för att alla världens barn ska ha rätt till bra utbildning.

Yasmine Sherif är född och uppvuxen i Sverige men det var många år sedan FN lockade henne att flytta utomlands. Några gånger per år besöker hon dock sitt gamla hemland även om pandemin gjort det svårare senaste 1,5 åren. Vid sitt besök denna sommar passade hon på att träffa Svenska FN-förbundet, vilket ligger henne varmt om hjärtat sedan hon själv engagerade sig i den svenska FN-rörelsen på 80-talet. År 2017 ärades hon dessutom med FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän för sitt engagemang för en bättre värld.

Under sin långa karriär inom FN har Yasmine Sherif jobbat på de flesta FN-organen och på platser över hela världen. Sedan fem år tillbaka arbetar hon på FN-fonden Education cannot wait. Fonden är en unik katalysator inom FN då den sammanför och samarbetar med flera olika FN-organ, men även med civilsamhället.

– Vi jobbar tillsammans som en stor familj, utan konkurrens, för att barn i krigsdrabbade länder ska få tillgång till utbildning. Hittills har vi samlat in 1,5 miljarder dollar, berättar Yasmine Sherif.

Första globala FN-fonden

Education cannot wait grundades 2016 och är den första globala FN-fonden. Den administreras av Unicef men är en fristående verksamhet. När Yasmine Sherif erbjöds tjänsten som chef för den nya fonden hade hon inte arbetat specifikt med utbildning tidigare. Hon har en bakgrund som jurist och har specialiserat sig på mänskliga rättigheter. Hon insåg snabbt att tillgång till utbildning handlar om just det – mänskliga rättigheter.

– Utan utbildning kan du inte ta tillvara dina rättigheter. Utbildning ligger till grund för allt. Om vi investerar i utbildning kommer flera av de globala målen automatiskt att kunna uppfyllas, säger Yasmine.

Pandemin har självklart satt käppar i hjulet även för Education cannot wait men trots utmaningarna når hjälpen fram. Just nu är fonden aktiv i 38 länder där både akuta insatser och mer långsiktiga insatser genomförs. Vid kriser och katastrofer måste utbildning sättas in omgående för att inte hela generationer av flyktingar ska gå miste om utbildning. Samtidigt är långsiktigt uppbyggande tillsammans med regeringar och lokalbefolkning otroligt viktigt.

– Vi kan göra så otroligt mycket om vi samarbetar. Styrkan i fonden är att den inte skapats som ett parallellsystem utan i stället gjort FN starkare. Vi arbetar med gemensamma insatser och fler har möjlighet att vara med och bestämma, säger Yasmine Sherif.

Tror på FN-tanken

Det är just ett starkare FN som Yasmine Sherif har som mål. Även om hon haft stunder när hon tröttnat på FN och tyckt att arbetssättet ibland varit byråkratiskt har hon alltid återvänt.

– Jag har en inre kompass som leder mig vidare. Jag tror verkligen på FN och tycker att det globala samarbetet är det största beviset på civilisation. Jag kan inte se en värld utan FN. För om vi inte har FN, vad har vi då?

Hon tror att Sverige och den svenska FN-rörelsen har mycket att tillföra FN-systemet. Men det finns även mycket att göra lokalt och nationellt.

– Hela Sverige lever ju efter FN:s värderingar. Det är viktigt att stå upp för demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter och ett bra sätt är att engagera sig i Svenska FN-förbundet, säger Yasmine Sherif.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer