fbpx
Foto: UN-photos
17 maj, 2021 / Nyheter

Särskilt ansvar för Israel att stoppa våldsutvecklingen

FN har beslutat att Israel och Palestina ska leva i fred. Ändå dödas nu många civila, framför allt på den palestinska sidan, i ännu ett våldsutbrott. Vi beskriver FN:s och USA:s roll i konflikten, Israels särskilda ansvar som ockupationsmakt och möjligheter att skipa rättvisa.

Den senaste veckans eskalerande våld i Gaza och östra Jerusalem har upprört en hel värld och väckt krav på agerande från världssamfundet. Palestinska hälsomyndigheter uppger enligt nyhetsbyrån Reuters att 192 människor, varav 58 barn, har dödats i Gaza sedan förra måndagen. I Israel är dödstalet 10, inklusive två barn, enligt israeliska myndigheter.

Såväl FN:s generalsekreterare António Guterres som den särskilda samordnaren för Mellanöstern, norrmannen Tor Wennesland, har uppmanat till omedelbart eldupphör. Också högkommissarien för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet har uttalat sig.

FN:s resolution 242 från 1967 är fortfarande rättesnöret för den långvariga konflikten mellan Israel och Palestina. Den föreskriver en tvåstatslösning med fredliga och säkra gränser. FN:s säkerhetsråd har också vid flera tillfällen bekräftat att Jerusalem ska vara delad huvudstad. Trots det har rådet under lång tid misslyckats att nå samsyn om konflikten mellan Israel och Palestina. Det beror bland annat på att USA, som genom åren har haft en aktiv roll i konflikten, har stoppat initiativ om säkerhet och skydd för civila palestinier.

Efter den senaste veckans våldsutveckling pekas USA av många aktörer, inklusive den tidigare Mellanösternmedlaren Jan Egeland, åter ut som en nyckelspelare. Den nytillträdde presidenten Joe Bidens utrikesminister Antony Blinken har vädjat till alla parter i konflikten och betonat att Israel har ett stort ansvar för att undvika att civila dödas.

Israels bosättningspolitik ligger bakom den senaste tidens våldsspiral. Under den gångna veckan har Israel genomfört attacker mot Gaza som i oproportionerligt hög grad har drabbat civila. Samtidigt har israeliska områden beskjutits av Hamas. Alla dessa handlingar, liksom helgens israeliska attacker mot nyhetsredaktionerna för Al-Jazeera och AP, är att betrakta som misstänkta krigsbrott.

En möjlighet att bidra till rättsskipning i konflikten mellan Israel och Palestina är att låta misstänkta krigsbrott utredas av Internationella brottmålsdomstolen ICC som följer händelseutvecklingen. Svenska FN-förbundet är en del av den internationella koalitionen för ICC som förra året uppmanade USA och Israel att återkalla sanktioner mot domstolen och dess medarbetare. Koalitionen uppmanade samtidigt alla relevanta aktörer att samarbeta för att utreda situationen i Palestina.

FN-förbundet har också i en rad sammanhang framhållit att användandet av vetot i FN:s säkerhetsråd försvårar för rådet att utföra en av sina viktigaste uppgifter, att värna mänsklig säkerhet i världens konfliktområden.

Läs om konflikten mellan Israel och Palestina på Globalis.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer