fbpx
Mia Crawford, Agenda 2030-koordinator på UD, framhöll barns och ungas perspektiv i rapporteringen om genomförandet av Agenda 2030.
9 april, 2021 / Nyheter

Alltför långsamt Agenda 2030-arbete i Europa

Även i Europa sätter coronapandemin käppar i hjulet för arbetet med Agenda 2030. Redan före pandemin gick arbetet för långsamt, framkom det när medlemmarna i FN:s regionala kommission samlades inför sommarens uppföljningsmöte i New York.

UNECE är FN:s ekonomiska kommission för Europa. Under 2021 kommer 55 av de 56 medlemsländerna i UNECE-regionen att har gjort minst en frivillig rapportering till sommarens högnivåforum för uppföljning av Agenda 2030, HLPF. Det framkom när medlemmarna samlades vid ett forum i mitten av mars. Sveriges regering företräddes av Mia Crawford, Agenda 2030-koordinator på Utrikesdepartementet, och Svenska FN-förbundet deltog som observatör.

I Europa påverkas, som på många andra håll, utvecklingsarbetet av coronapandemin. Konsekvenserna av pandemin nämndes i många inlägg under forumet, liksom att pandemin inte får bli en ursäkt för att inte nå fram till målen i Agenda 2030.

En nyligen publicerad rapport om genomförandet av Agenda 2030 i regionen är dyster läsning. Bara 23 av de 169 delmålen i Agenda 2030 beräknas nås inom regionen till 2030. Hela 57 delmål kräver mer framsteg, 9 delmål går åt fel håll och 80 delmål saknar tillräckligt underlag för att ens kunna mätas. I många länder publicerar också civilsamhället skuggrapporter inför sommarens högnivåmöte.

UD:s Agenda 2030-koordinator Mia Crawford nämnde under sitt anförande att Sverige länge har arbetat med frågor inom ramen för Agenda 2030 och framhöll bland annat att det i år är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Hon nämnde också att Statistiska centralbyråns lägesbild, som kom den 15 mars, pekar på utmaningar som ökad social och ekonomisk ojämlikhet, ohållbara konsumtions- och produktionsmönster och våld och kränkningar. Barn och unga kommer att vara en viktig del av Sveriges rapportering, sa Crawford vidare. Svenska FN-förbundet har tillsammans med LSU genomfört ungdomskonsultationer som lämnats till UD som underlag till Sveriges rapportering.

Sveriges rapport kommer förutom en lägesbeskrivning också ta upp vad som här hänt sedan den förra rapporten 2017. Även det stora intresset bland Sveriges kommuner och regioner och vikten av att implementera Agenda 2030 lokalt nämndes under anförandet. Fyra städer – Malmö, Uppsala, Stockholm och Helsingborg – kommer att göra lokala rapporter under 2021. Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, presenterade slutsatserna från ett förberedande möte om lokalt arbete med Agenda 2030 där bland annat vikten av att den lokala politiska nivån får större utrymme under högnivåmötena togs upp.

Gunn Marit Helgesen från Telemark berättade att Norge nu tar fram en rapport som beskriver hur alla norska kommuner arbetar med Agenda 2030 med särskilt fokus på vad som fungerar på lokal nivå. Hon påpekade också att 70 procent av delmålen i Agenda 2030 genomförs lokalt.

Under mötesdagarna framkom det också att regionen beräknas vara 3,2 grader varmare i slutet av århundradet, att reformeringen av FN har stärkt länken mellan den regionala och den globala nivån i FN-systemet men att den parlamentariska nivåns delaktighet i rapporteringsarbetet fortfarande är låg. Det regionala forumets vice ordförande László Borbély hoppades när mötet avslutades att det var sista gången som det regionala forumet hölls digitalt.

Den avslutande delen av det regionala forumet där Sverige deltog finns på UN Web TV.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer