Källa: Our World In Data.
19 november, 2020 / Nyheter

Klimatkurvan måste vända nedåt

Den 19 november skulle FN:s klimatmöte COP 26 ha avslutats i Glasgow. På grund av coronapandemin är mötet flyttat till november 2021 – men redan nu måste de stigande kurvorna över utsläppen av växthusgaser plattas ut och vändas nedåt.

Fem år har gått sedan Parisavtalet om klimatet antogs av FN. Sedan dess har 186 av medlemsländerna ratificerat det. Avtalets huvudsakliga målsättning är att hålla den globala medeltemperaturen under 2 grader eller helst under 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriell tid. I år har jordens medeltemperatur ökat med cirka 1 grad jämfört med förindustriell tid.

I Parisavtalet finns bland annat krav på att länder som ratificerat avtalet ska skicka in planer för hur de ska bidra till minskningen av utsläpp av växthusgaser. Länderna har lämnat in sina första nationella klimatplaner och i mitten av november 2020 hade 17 länder lämnat in uppdaterade planer.

Enligt Parisavtalet ska länderna vart femte år förbättra och uppdatera sina nationella klimatplaner vilket innebär att de ska uppdateras senast under 2020 . Några länder har uppdaterat sina planer snabbare än så.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida: ”Enligt FN:s miljöprogram räcker inte ländernas insatser till för att klara Parisavtalets globala temperaturmål. FN:s miljöprogram räknar med att de åtaganden som världens länder hittills har lagt fram under Parisavtalet, behöver öka i ambitionsnivå i snitt ungefär tre gånger för att uppvärmningen ska hållas under två grader, och fem gånger mer för att hålla uppvärmningen under 1,5 grader.”

Att COP 26 skjuts upp till 2021 innebär en risk för att klimatarbetet försenas. Samtidigt har flera länder uttalat åtaganden om att vara klimatneutrala – Japan och Sydkorea till 2050, Kina till 2060, Österrike 2040 och Sverige till 2045 för att ta några exempel.

Av betydelse för de globala utsläppen är att den tillträdande amerikanske presidenten Joe Biden har meddelat att USA ska återgå till Parisavtalet. Landet är världens näst största utsläppare efter Kina.

Hittills har den globala kurvan över utsläpp av växthusgaser fortsatt att stiga varje år sedan Parisavtalet slöts. Det innebär att kurvorna över samlade utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser måste plattas ut och vändas nedåt om målen om minskad uppvärmning ska nås i tid.

Från den 19 november till den 1 december hålls ett alternativt COP 26 som arrangeras av unga klimataktivister och som samlar 350 deltagare från 45 länder. Det följs den 11-12 december av ett jubileumsmöte i regi av ordförandeländerna i FN:s klimatramverk och generalsekreterare António Guterres.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer