fbpx
Källa: Our World In Data.
19 november, 2020 / Nyheter

Klimatkurvan måste vända nedåt

Den 19 november skulle FN:s klimatmöte COP 26 ha avslutats i Glasgow. På grund av coronapandemin är mötet flyttat till november 2021 – men redan nu måste de stigande kurvorna över utsläppen av växthusgaser plattas ut och vändas nedåt.

Fem år har gått sedan Parisavtalet om klimatet antogs av FN. Sedan dess har 186 av medlemsländerna ratificerat det. Avtalets huvudsakliga målsättning är att hålla den globala medeltemperaturen under 2 grader eller helst under 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriell tid. I år har jordens medeltemperatur ökat med cirka 1 grad jämfört med förindustriell tid.

I Parisavtalet finns bland annat krav på att länder som ratificerat avtalet ska skicka in planer för hur de ska bidra till minskningen av utsläpp av växthusgaser. Länderna har lämnat in sina första nationella klimatplaner och i mitten av november 2020 hade 17 länder lämnat in uppdaterade planer.

Enligt Parisavtalet ska länderna vart femte år förbättra och uppdatera sina nationella klimatplaner vilket innebär att de ska uppdateras senast under 2020 . Några länder har uppdaterat sina planer snabbare än så.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida: ”Enligt FN:s miljöprogram räcker inte ländernas insatser till för att klara Parisavtalets globala temperaturmål. FN:s miljöprogram räknar med att de åtaganden som världens länder hittills har lagt fram under Parisavtalet, behöver öka i ambitionsnivå i snitt ungefär tre gånger för att uppvärmningen ska hållas under två grader, och fem gånger mer för att hålla uppvärmningen under 1,5 grader.”

Att COP 26 skjuts upp till 2021 innebär en risk för att klimatarbetet försenas. Samtidigt har flera länder uttalat åtaganden om att vara klimatneutrala – Japan och Sydkorea till 2050, Kina till 2060, Österrike 2040 och Sverige till 2045 för att ta några exempel.

Av betydelse för de globala utsläppen är att den tillträdande amerikanske presidenten Joe Biden har meddelat att USA ska återgå till Parisavtalet. Landet är världens näst största utsläppare efter Kina.

Hittills har den globala kurvan över utsläpp av växthusgaser fortsatt att stiga varje år sedan Parisavtalet slöts. Det innebär att kurvorna över samlade utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser måste plattas ut och vändas nedåt om målen om minskad uppvärmning ska nås i tid.

Från den 19 november till den 1 december hålls ett alternativt COP 26 som arrangeras av unga klimataktivister och som samlar 350 deltagare från 45 länder. Det följs den 11-12 december av ett jubileumsmöte i regi av ordförandeländerna i FN:s klimatramverk och generalsekreterare António Guterres.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer