fbpx
Foto: Tim Marshall, Unsplash
27 maj, 2019 / Blogg

Jag vill kunna fira mensen!

I ett stumt försök att nå andra sidan av huset mitt i natten visk-ropar jag ”Mamma, mamma, jag tror jag har fått mens”. Jag minns det så väl, för i min familj var det någonting fint att få mens. Jag ville få mens. Det betydde att jag var på väg att bli kvinna. När mamma tillslut vaknade sprang hon till toaletten och där satt jag, med ett stort leende på läpparna och blod i trosan. Morgonen därefter fick jag frukost på sängen och mormor kom över med en sedel som hon hade ritat små droppar på som skulle likna droppar av mens. Som om 13-åriga jag skulle spara den 100-lappen.

Imorgon är det internationella mens-dagen, en dag där resten av världen också har chansen att fira det fina med att ha mens. Så är dock inte fallet. På flera platser är mens fortfarande förknippad med skam och orenhet. Flickor tror att de håller på att förblöda eftersom ingen har berättat för dem om mens. Mensen hyschas och ska inte synas, märkas eller pratas om. På vissa platser isoleras till och med kvinnorna under sin menstruation eftersom de anses vara smutsiga.

Skoldagen som följde min första mens var inte lika positiv som morgonen. Det kändes som att någon drog i min livmoder och hur jag än satt var jag obekväm. Bindan som jag hade fått av mamma kändes dessutom som en löst sittande blöja. Och syntes den inte också? Killarna kunde ju se?

För det var ju just det. Killarna. Jag berättade glatt för mina tjejkompisar om min mens, men bara tanken på att killarna skulle få veta fick mig att vilja springa hem, slänga blöj-bindan och gråta i duschen. Jag hade ju hört dem säga hur äckligt det är att vi tjejer går runt och droppar blod överallt.

Skammen kring mens är på riktigt, i olika utsträckning runt om i världen. Idag är jag extra tacksam över att vara en medelsvensson i ett i-land där jag kan leva ett normalt liv trots att jag går runt och droppar blod. För i många delar av världen har inte kvinnor tillgång till mensskydd, toalett eller ens rent vatten. Hemska traditioner som kvinnlig könsstympning kan leda till infektioner vid mens. Svenska FN-förbundets projekt Flicka arbetar just med flickors rättigheter genom att förhindra barnäktenskap och könsstympning.

Jag vill fira, men inte innan världen har släppt tabun och slutar diskriminera kvinnor för någonting så naturligt som mens. Första delmålet i mål 5 om jämställdhet i de globala målen för hållbar utveckling är att avskaffa alla former av diskriminering av kvinnor och flickor. Jag tycker vi ska ta till oss det när vi pratar om mens, då kanske vi en dag faktiskt kan fira den internationella mens-dagen på riktigt.

Malin Ensgård
Praktikant på Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer