Norra Irak är ett område där många minor finns kvar. Foto: UN Photo/Eric Falt
11 april, 2019 / Ambassadörernas blogg

Ett viktigt första steg

“Vi hörde bomber falla runt om staden och sedan sirener från ambulanser. Vi hade inte sovit på flera dagar när det äntligen blev tillfällig vapenvila. När vi väl vågade gå ut såg staden inte ut som jag mindes den. 200 meter bort på gatan såg jag en pojke ta upp ett metallföremål och låtsas som att det var ett flygplan att leka med. Några sekunder senare exploderade föremålet och vi förstod att det var en mina. Vad som hände pojken sedan vet jag inte”. Detta är en av många historier jag har hört genom åren av personer som har indirekt eller direkt blivit drabbade av krig och konflikter.

De senaste veckorna har det pratats mycket om Syrien och Irak i samband med att kontrollen över stora landområden återtagits från terroristgruppen IS. Båda länderna är mintäta områden och nu krävs det stora insatser för att röja landminor så att internflyktingar kan återvända hem. Som tur är finns FN:s minröjnings service Unmas, som stöds genom FN-förbundets Projekt Minor, på plats i Syrien och Irak. Deras närvaro är en viktig förutsättning för en hållbar utveckling i länderna.

Minröjning är ett första steg för fredliga och inkluderade samhällen, vilket är ett av målen i Agenda 2030 – hela världens ambitiösa utvecklingsagenda. Den ekonomiska och sociala utvecklingen i ett land bygger på fred och trygghet för befolkningen. Där det finns minor är ingen människa trygg. Minor är tysta vapen som kan döda och skada även efter krigets slut.

Listan kan göras lång över hur minröjning är ett viktigt första steg och en förutsättning för att människor ska kunna leva i säkerhet. Vi har en generation av barn som har levt större delen av sina liv på flykt eller i flyktingläger med begränsad tillgång till utbildning. Genom att röja minor kan barn få en säker gångväg till skolan.

Vad som kommer hända i Syrien och Irak återstår att se. Mellanöstern har varit konfliktdrabbat i decennier och situationen är komplex med flera oppositionsgrupper och politiska intressen som fördröjer fredsprocesserna. Stora områden i både Irak och Syrien är i spillror och befolkningen måste bygga upp sina samhällen på nytt. Minröjning är en förutsättning för en trygg region där handel och jordbruk främjas och leder på sikt till ekonomisk tillväxt och utveckling.

År 2004, efter att Saddam Husseins regim fallit, besökte jag Irak och Syrien. Jag såg effekterna av vad krig gör med befolkningen och samhället. Men jag såg även en kämpaglöd och en vilja hos folket om att bygga upp sina liv och städer igen. Fredliga och inkluderande samhällen är det som driver mig i arbetet som ambassadör för Svenska FN-förbundet och på sikt i mitt yrkesliv. Det går inte att uppnå hållbar utveckling utan fred. Genom att stödja FN-förbundets Projekt Minor ger du människor möjlighet till ett tryggt liv fritt från våld.

Sana Pirot
Ambassadör för Svenska FN-förbundet med fokus på̊ de globala målen

Stöd projekt Minor

Stöd vårt arbete för en minfri värld genom en gåva.

Ge en gåva >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer