En av Unmas kvinnliga medarbetare under en träningsdag i Somalia. Foto: UN Photo/Tobin Jones
9 april, 2019 / Nyheter

Kvinnorna som röjer minor

Gamla stereotypa könsroller bryts när de kvinnliga minröjarna blir allt fler. Nagorno-Karabach och Somalia är två exempel där kvinnorna gjort stor skillnad – både som minröjare och förebilder.

I området Nagorno-Karabach, i gränslandet mellan Armenien och Azerbajdzjan, rådet ett bedrägligt lugn. Området har varit källa till konflikter och i samband med upplösningen av Sovjetunionen kulminerade dispyterna i ett krig. Men trots att kriget avslutades 1994 ligger minorna kvar i marken. Den ideella organisationen Halo Trust har som mål att området ska vara minfritt år 2020. Och till sin hjälp har de sedan 2015 anställt 11 kvinnliga minröjare.

– Min man var orolig och ville inte att jag skulle ta jobbet. Först var jag också nervös eftersom jag fått höra att jobbet var för farligt för kvinnor. Men vi har fått träning i att utföra arbetet på ett säkert sätt, berättar 38-åriga trebarnsmamman Christine Kachataryan för Positive News.

Ett meningsfullt jobb

Christine Kachataryan jobbade som sekreterare och revisor innan hon blev minröjare. Hon tycker att hennes nya jobb är meningsfullt och idag är både hennes man och övriga familjen stolta över henne.

– Minor har påverkat hela vårt samhälle och jag ville göra något för att hjälpa till, säger Christine Kachataryan.

Hon får medhåll från kollegan Sirun Ohanyan som lämnade ett lärarjobb för att bli minröjare.

– Män och kvinnor kan göra samma jobb och våra manliga kollegor har respekt för oss. Kvinnor kan faktiskt vara bättre minröjare än män eftersom vi är mer detaljfokuserade, tar större ansvar och är försiktigare, säger Sirun Ohanyan.

FN vill öka jämställdheten

Inom FN pågår ett arbete med att öka jämställdheten och könsbalansen inom alla verksamheter. FN:s minröjningsservice Unmas, som Svenska FN-förbundet stödjer genom Projekt Minor, är ett exempel på där ansträngningar gjorts för att öka jämställdheten.  I exempelvis Somalia, som har stora utmaningar med kvarlämnade minor, ökar de kvinnliga minröjarna som jobbar för Unmas.

– Unmas program i Somalia är unikt. Vi har specialiserade kvinnliga tränare och mentorer som jobbar både på fältet och i organisationen. Även chefen för programmet är kvinna. Detta är väldigt ovanligt i det mansdominerade fältet som explosiva lämningar utgör, berättar Aakriti Pandey, en av de kvinnliga experterna, för Unmas.

Sheree Ali jobbar som mentor vid Unmas insatser i området Kismayo i södra Somalia. Området runt Jubba-flodens mynning har drabbats hårt av konflikter och inbördeskrig. År 2012 återtogs området från Al-Shabaab men minorna finns fortfarande kvar. För Sheree Ali, som tidigare jobbat i bland annat Afghanistan och Irak, känns det helt rätt att jobba i frontlinjen.

– När jag först gick med i militären var kvinnor inte tillåtna inom infanteriet. Jag ville inte arbeta bakom ett skrivbord, jag ville ut i fält. Alternativet att bli en del av ingenjörsteamet inom explosiva lämningar och minröjning var därför väldigt intressant för mig, berättar Sheree Ali.

Viktigt med kvinnliga förebilder

Både Aakriti Pandey och Sheree Ali är stolta över sina jobb och tycker att det är viktigt att det finns kvinnliga förebilder inom arbetsområdet.

– Jag känner att jag gör skillnad varje dag. Det går tydligt att se effekterna av vårt arbete i kampen mot minor. Dessutom är det väldigt inspirerande att vara omringad av kompetenta kvinnor så som Sheree, säger Aakriti Pandey.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer