fbpx
29 oktober, 2018 / Blogg

Från trendig stad till fattig landsbygd

Nu har hälften av min tid i Georgien passerat. Jag har vant mig vid den avslappnade tidsuppfattningen, blivit stammis på ett bageri där jag köper khachapuri (ett slags bröd fyllt med ost och ägg) till lunch och reflekterar knappt längre över att jag måste spatsera rätt ut i den tunga biltrafiken när jag behöver korsa en väg. Den tunga trafiken och bristen på övergångsställen gör det rätt svårt att promenera mellan stadsdelarna. Luften är tung av föroreningar och Tbilisi är en av världens mest förorenade städer.

Kontrasterna mellan Tbilisi och den georgiska landsbygden är kolossala. Tbilisi beskrevs nyligen av tidningen Forbes som ”det nya Berlin”. Det är en modern och livfull stad som tydligt distanserat sig från sitt postsovjetiska förflutna och riktar blicken framåt. Hus som är hundratals år gamla står sida vid sida med helt nybyggda. Allt fler flyttar hit och det är en trendig stad som det händer mycket i.

Livet på den georgiska landsbygden ser helt annorlunda ut. Många av de reformer som har drivits igenom har ännu inte nått landsbygden. Hälften av befolkningen bor på landsbygden, ändå står de för enbart tio procent av Georgiens BNP. Kvinnor  på landsbygden samt småbönder är allra mest utsatta för fattigdom i Georgien. Många överlever genom traditionellt självhushållsjordbruk. Möjligheten att ta sig ur fattigdomen är liten, det är i Tbilisi som jobben och de flesta universiteten finns. På landsbygden är utbildningsnivån låg, liksom integrationen och den sociala rörligheten. Behovet av satsningar på utbildning, sjukvård och infrastruktur är stort.

Genom FN-förbundet i Georgiens projekt Fostering Inclusive Democracy (FID) kan unga ansöka om stipendier för att driva ett eget projekt om ett ämne de brinner för. En del väljer att driva sitt projekt på landsbygden. Där har tidigare projekt bland annat fokuserat på att uppmärksamma internflyktingars situation och främja deras integrering, våld och könsojämlikheter, utbildningsmöjligheter samt CV-skrivande, förbättring av bibliotek och miljöfrågor. FID är onekligen ett väldigt viktigt projekt som leder till konkreta förbättringar och förändringar. För Georgiens utveckling är det väldigt viktigt att dess demokrati blir mer utbredd och inkluderande. Just FID finansieras delvis av Svenska FN-förbundet, som på så sätt stöttar civil aktivism och inkluderande demokrati i Georgien.

Trots utmaningarna är jag väldigt tacksam att jag har fått komma hit  och har från dag ett känt mig otroligt välkomnad. Att söka FN-förbundets praktikplats är ett av de bästa besluten jag någonsin tagit. Har du chansen att söka praktik i Georgien – gör det!

Emelie Wendesten
Internationell praktikant i Georgien

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer