fbpx

Covid-19 och flickors rättigheter

När pandemin bröt ut 2020 drabbades mänsklig utveckling världen över. Covid-19 slog extra hårt mot redan diskriminerande och utsatta grupper, och särskilt utsatta i kriser är tonårsflickor. Våldet mot kvinnor i olika former har ökat, och effekterna och konsekvenserna av pandemin kommer fortsätta att negativt påverka samhällsutvecklingen i flera år framöver.

Tre sätt Covid-19 drabbar flickors rättigheter:

  • Fler flickor utsätts för barnäktenskap. När pandemin rasade som värst tvingades FN ställa in eller flytta fram flera av sina program som arbetade för att stoppa och förebygga barnäktenskap. Samtidigt har drivkrafterna bakom barnäktenskap, så som fattigdom, ökat på grund av pandemin. I Etiopen såg man att flickor som inte längre hade tillgång till skolgång, med anledning av nedstängningar, inte hade något annat val än att giftas bort. FN:s befolkningsfond UNFPA beräknar att ca 13 miljoner fler fall av barnäktenskap än först beräknat sker mellan 2020 och 2030. 
  • Fler flickor kommer utsättas för kvinnlig könsstympning. Reserestriktioner och social distansering i flertalet länder under pandemin innebar att FN fick ställa in eller flytta fram flera av sina program som arbetade för att förebygga och stoppa kvinnlig könsstympning. FN beräknar att pandemin kommer innebära att två miljoner fall av kvinnlig könsstympning kommer att ske mellan 2020 och 2030. 
  • Fler flickor och kvinnor har utsatts för våld i hemmet. Världen över stängde samhällen ner. När många inte ens hade möjlighet att lämna sitt hus försvann möjligheten till bland annat skolgång och tillgång till hälsokliniker som erbjöd familjeplanering. Det fysiska, sexuella och psykiska våldet mot kvinnor och flickor i hemmet ökade med 30% i flera länder under pandemin. Enligt FN:s beräkningar kunde en nedstängning som varade i sex månader innebära 31 miljoner fler fall av könsbaserat våld.

Tre sätt FN:s befolkningsfond UNFPA arbetaDE för att bemöta utmaningarna:

  • De använde nya metoder för att nå flickor i riskzonen att giftas bort eller utsättas för kvinnlig könsstympning. Mentorer till flickorna går från hus till hus för att säkerställa flickornas välmående, och om det inte är möjligt kommunicerades det via applikationer på mobiltelefoner som exempelvis WhatsApp.
  • De hittade nya metoder att öka kunskapen om de farliga konsekvenser flickor riskerar att drabbas av när de gifts bort eller utsätts för kvinnlig könsstympning. Metoderna använde nya kanaler så som radio och tv, men även innovativa metoder som att åka runt med bilar och använda megafoner för att sprida kunskap.
  • De satte upp hjälplinjer, öppnade upp kvinnojourer och kliniker för att stötta de flickor och kvinnor som utsattes för våld i hemmet.

FN-förbundets projekt Flicka fortsätter stå upp för flickors rättigheter genom att stötta FN:s befolkningsfond UNFPA och dess arbete i Afar i Etiopien. Läs mer om projektet här.

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva >

Om projektet Flicka

Läs mer om vårt projekt Flicka som stoppar barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien.

Läs mer

Boka en föreläsning

Är din skola, förening eller företag intresserad av att få en föreläsning om flickors rättigheter?

Boka föreläsning

FN:s befolkningsfond UNFPA

Läs mer om vår samarbetspartner UNFPA.

Läs mer