Nyköpings FN-förening

Under 2024 fortsätter vi att ha särskilt fokus på barn- och ungdomsrättsfrågor. Alla barn har rätt till liv och utveckling, en god utbildning och en hållbar framtid. För att nå FN:s globala mål på lokal nivå har vi kommit överens om i styrelsen att vi ska försöka GÖRA så mycket som möjligt och ha färre möten under året (kvartalsvis).

Under 2024 hoppas vi kunna samverka ännu mer med engagerade ungdomar som är med i elevgruppen på FN-skolan Nyköpings Gymnasium, så roligt att två av dem vill vara med i styrelsen! Vi har fullt upp med att planerar FN-rollspel för allmänheten, starta en lokal poddcast kring FN-frågor, mm. Blir förhoppningsvis ett spännande år med många aktiviteter.

Sammanfattning av verksamhetsåret 2023
Vi inledde året med att arrangera en kväll för klimatet ”Vart är vi på väg (med klimatet)?” i NK-villan i Nyköping. Många var på plats för att diskutera aktuella klimatfrågor, framförallt på lokal nivå. Vi samverkade också under våren med ungdomsföreningar som Ung Kraft i Nyköping och M.S. Ungdomsförening i Nyköping samt föreningen ”Fredsbaskrarna i Nyköping och Oxelösund”, för att nämna några. En ny idé var att föreningen gick ut med en utlysning till allmänheten om möjligheten att nominera barn och unga till två uppmuntrande stipendier; ett för ”En bra kompis” (för barn under 18 år) på 1000kr samt ett för ”En ung eldsjäl” (18-26 år) på 3000kr. Nomineringstiden var mellan juni – september.

I september deltog vi i ”Klimathoppmötet” på Nyköpings Folkhögskola och genomförde också ”En kväll för flickors rättigheter” på Mötesplats Brandkärr; en interaktiv föreläsning och workshop på just Internationella Flickadagen, 11 oktober. Ett gäng ungdomar kom för att lära sig mer om jämställdhet och attityden till flickors rättigheter i samhället med livsviktig fakta och aktuella rapporter från Svenska FN-förbundets ”Projekt Flicka” som utgångspunkt. Den 24 oktober uppmärksammade vi såklart FN-dagen!

Vi deltog även i Kulturkvällen på Sörmlands museum den 25/10 då vi var ansvariga för blandade aktiviteter i en av skaparverkstäderna, med temat ”Snacka och skapa om barn- och ungdomars rättigheter”. Under kvällen delade vi totalt ut fyra stipendier efter att vi hade fått in finfina nomineringar; tre till ”En bra kompis” (totalt 3 x 1000kr) och ett stipendium till ”En ung eldsjäl” (3000kr). Så roligt att vi fick möjlighet att lyfta fram fantastiska förebilder i Nyköping med omnejd. Besökarna under kvällen fick också passa på att lämna sina tankar, idéer och förslag i en ”valurna” som under 2024 kommer att lämnas över till Nyköpings kommunalråd och lokalpolitiker. Fler barn och ungas måste få höras!

Vi har också deltagit i några kurser från Svenska FN-förbundet (gratis för alla medlemmar i Svenska FN-förbundet) och även i en referensgrupp för att se över aktuella stadgar inför FN-kongressen 2024. Vi är mest stolta över att vi som förening har vuxit en hel del under de senaste åren – framförallt med barn- och ungdomsmedlemmar! Vi har också byggt upp ett välbesökt interaktivt socialt mediakonto på Instagram och Facebook som är uppe i snart 400 följare.

Är du medlem och vill engagera dig? Varmt välkommen att maila till styrelsen: fnforeningen.nykoping@gmail.com .

Med förhoppningar om att vi kan göra skillnad på lokal nivå i FN-anda 💙

/Malin Westin Laving, ordförande i Nyköpings FN-förening