”Vi har blivit världens största minfält.” Så tydligt uttryckte sig Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal härom månaden. Hans bedömning är att Rysslands angrepp på Ukraina efter ett års krig gjort att 40% av landets yta, 250 000 kvadratkilometer, behöver säkras från minor och andra explosiva lämningar.
En klar majoritet av världens länder har stått enade bakom Ottawaavtalet, som förbjuder bruk av personminor och uppmanar till ökat stöd för minröjning. Avtalsparterna har sedan tidigare haft som mål att de alla ska vara röjda från minor och liknande faror 2025. Att det målet kommer uppfyllas känns allt mer avlägset och till ”min-katastrofer” som de i till exempel Afghanistan, Kambodja och Irak har nu också Ukraina lagts.
Den fjärde april uppmärksammar FN årligen ”Internationella dagen för medvetandegörande om problemen med minor och för stöd till minröjning”. Vi i Svenska FN-förbundet bidrog i år genom detta nationella kunskapsmöte över Zoom.
Medverkande:
Annelie Börjesson, ordförande, Svenska FN-förbundet
Pehr Lodhammar, chef för FN:s minröjningstjänst i Irak
Isabel Roberth, departementssekreterare vid UD-NIS med ansvar för frågor om konventionella vapen, bl.a. minor
Roxana Bobolicu, head of Danish Refugee Councils humanitarian mine action programme in Ukraine
Erik Pettersson, programansvarig specialist vid Sidas Ukraina-team
Moderator är Klaudia Zielinska, ordförande, Malmö FN-förening.
Tack till Linn Tidbeck, ordförande i Södra Dalarnas FN-förening, som medverkat i framtagandet av mötet och till FN-föreningarna i Uppsala, Gävle, Karlstad, Lidköping och Sollentuna Väsby som stödjer och informerar om eventet.
Läs mer om vårt arbete mot minor HÄR.