fbpx

”Man kan inte upprätthålla mänskliga rättigheter utan att ta hänsyn till klimatfrågan”


I slutet av november var 13 elever från åtta svenska FN-skolor i Tirana, Albanien för att delta i ungdomskonferensen ”Simulation game” anordnad av det albanska FN-förbundets ungdomssektion. Syftet med konferensen var att föra samman ungdomar med olika bakgrunder och nationaliteter för att diskutera förhållandet mellan klimatförändringar och mänskliga rättigheter. Under dagarna fick ett 40-tal ungdomar från Albanien, Sverige och Nederländerna delta i workshops samt genomföra ett FN-rollspel.


De svenska eleverna som deltog kom från olika FN-skolor runt om i Sverige. Två av dem var Sofia Vilhelmsson från Karolinska gymnasiet i Örebro och Saharnaz Khairkhah från Voxnadalens gymnasium i Edsbyn.
Sofia studerar internationella relationer och delar sitt engagemang för FN-frågor.
– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor. Min inriktning på gymnasiet och att få engagera sig i skolans FN-elevförening väckte mitt intresse för FN ytterligare, säger hon.

Saharnaz, med rötter från Afghanistan, betonade sitt engagemang för att göra en positiv förändring.
– I mitt hemland Afghanistan lider många av svår fattigdom. Jag har aldrig bott där själv, men har släktingar där som berättar om den svåra situationen. Jag engagerar mig för att göra skillnad för framtiden, säger hon.

Det här var andra året som elever från svenska FN-skolor deltog på den internationella ungdomskonferensen.
– Jag hade hört positiva saker från de som hade åkt till Tirana förra året. De hade sagt att det skulle finnas en bra balans mellan inlärningsmoment och sociala evenemang, vilket lät väldigt roligt. Jag försökte att inte ha för höga förväntningar, säger Sofia.

Under de första dagarna fick eleverna vara med på olika workshops och föreläsningar om förhållandet mellan mänskliga rättigheter och klimatet, men även olika sociala evenemang tillsammans med de andra eleverna. Under den tredje dagen var det fullt fokus på FN-rollspel.

– FN-rollspelet tycker jag var roligast. När man kom dit och fick instruktioner på vad man skulle göra kändes det lite nervöst till en början. Efter öppningstalet kände jag dock att det skulle bli väldigt roligt. Det var kul att få höra alla argumentera om viktiga saker, säger Sofia.

– Jag tyckte också FN-rollspelet var roligast. Det kändes som att allt var på allvar, även om vi bara satt och pratade kändes det som att vi kunde göra en verklig skillnad. Det var väldigt spännande, säger Saharnaz som fick rollen som specialrapportör för mänskliga rättigheter och klimatet, där hon fick analysera delegaternas förslag på lösningar. Sofia fick agera delegat och representera Kuba.

– Jag tyckte att det var en svår men intressant uppgift. Jag har svårt med engelskan och eftersom FN-rollspelet var helt på engelska fick jag utmana mig själv att konstant ta in allting och prata på engelska. Jag var väldigt nervös men förstod att jag inte var ensam om det, säger Saharnaz.

Temat, som var förhållandet mellan klimatförändringar och mänskliga rättigheter var ett nytt och intressant ämne för ungdomarna.
– I skolan pratar man ofta om klimatförändringar och ofta om mänskliga rättigheter, men inte i förhållande till varandra. Det var ingenting jag hade tänkt på innan, men nu inser jag att man inte kan upprätthålla mänskliga rättigheter utan att ta hänsyn till klimatfrågan, menar Sofia.

– Jag kunde en del om mänskliga rättigheter genom skolan och FN-elevföreningen, men klimatet var något nytt för mig, likaså förhållandet till varandra, säger Saharnaz.

För Sofia och Saharnaz är nästa steg att engagera sig inom FN på olika sätt. Sofia, som tidigare visste en del om Svenska FN-förbundet är nu öppen för att bli aktiv i en lokalförening och engagera sig mer. Saharnaz har ambitionen att arbeta inom FN.

– Jag ser FN som en arena där man kan göra verklig skillnad för många människor och det vill jag vara en del av, säger Saharnaz.