fbpx

Svenne

Svenne är en film som utmanar bilden av Sverige som ett land där allas grundläggande rättigheter respekteras. Till filmen har vi tagit fram ett material för att du som lärare ska kunna använda filmen i din undervisning.

I filmen får vi följa Torbjörn som kallats till en arbetsintervju. Torbjörn är utbildad civilekonom men hans etniska tillhörighet ställer till problem. Han är helt enkelt för svensk. Genom omvända perspektiv förmedlar filmen en känsla av vad begreppet vardagsrasism kan innebära för en person som inte känner sig delaktig i majoritetssamhället. Filmen har tagits fram av Svenska FN-förbundet med hjälp av Zanyar Adami som skrivit manus och Binyan Berhane som regisserat.

Filmen

Om filmen

Filmen är tänkt att vara en introduktion till frågor om diskriminering och förutfattade meningar. Den kan vara ett bra sätt att väcka tankar men går också att använda som fördjupning för att börja reflektera över frågorna från ett annat håll. Använd den som den är eller om du vill ha förslag på eller inspiration till övningar så finns det också.

Övningar

Till filmen hör en lärarhandledning med övningar om förutfattade meningar, diskriminering, normer och integration. Målet är att få deltagarna att ifrågasätta normer och myter genom att dra paralleller mellan filmens scenario och etnisk diskriminering i dagens svenska samhälle. Materialet väcker också diskussion och tankar om medias roll i skapandet av förutfattade meningar och utmanar bilden av Sverige som ett land där allas grundläggande rättigheter respekteras.

Ladda ned lärarhandledning till filmen Svenne