fbpx

Stå upp för de mänskliga rättigheterna

Även om världen blir bättre så är det viktigt att komma ihåg att den inte blir det av sig självt, utan genom att människor vågar stå upp för sina och andras rättigheter. Var med och stå upp för de mänskliga rättigheterna genom att arrangera en aktivitet tillsammans.  

Skapa film om de mänskliga rättigheterna

Film är ett fantastiskt verktyg för att skapa diskussion och belysa samhällsfrågor. Gör en spelfilm eller dokumentärfilm som belyser vikten av de mänskliga rättigheterna, visa upp den på dina sociala medier, på skolan eller för familjen hemma. Du kan även anordna en tävling med andra filmintresserade där de tävlande har 24 timmar på sig att skapa en film som belyser temat.

Skriv ut popcornstrutar

Sätt ljus på de mänskliga rättigheterna

Anordna en ljusmanifestation för att uppmärksamma de mänskliga rättigheterna. Hitta en lämplig plats som ni tycker skulle passa för just er ljusmanifestation, förslagsvis en plats där många människor rör sig, till exempel ett centralt torg.

Arrangera ett musikevent för de mänskliga rättigheterna

Musik bidrar inte bara med positiv energi utan kan även skapa förståelse och hopp i arbetet för en rättvis, hållbar och fredlig värld. Anordna ett musikevent med tema mänskliga rättigheter. Låt deltagarna skriva egna låtar eller uppträda med musik för en bättre värld. Passa på att informera om de mänskliga rättigheterna.

Arrangera filmvisning för de mänskliga rättigheterna

Anordna en filmvisning med tillhörande diskussion om de mänskliga rättigheterna där ni väljer en eller flera filmer som porträtterar en eller flera av de mänskliga rättigheterna. I samband med filmvisningen kan ni bjuda på popcorn eller sälja det till ett symboliskt pris till förmån för FN-förbundets projekt Flicka som stöttar FN:s befolkningsfond UNFPA:s arbete för flickors rättigheter.

Filmen Ana fyller 14 om barnäktenskap

Bjud in till en kafékväll om de mänskliga rättigheterna

Arrangera en temakväll på ett kafé och diskutera en specifik fråga som rör de mänskliga rättigheterna. Om ni har svårt att hitta en bra lokal att vara på kan ni anordna en picknick om vädret tillåter. Håll en kort introduktion om samtalsämnet så alla deltagare får samma förutsättningar. Dela in deltagarna i grupper och ge dem diskussionskort att använda sig utav. På FN-förbundets hemsida hittar ni bland annat diskussionskort om projektet Flicka som stöttar UNFPA:s arbete för flickors rättigheter.

Diskussionskort om flickors rättigheter

Arrangera en studiecirkel om de mänskliga rättigheterna

Starta en studiecirkel om de mänskliga rättigheterna tillsammans med föreningens medlemmar och bjud in nya personer som ni tror är intresserade av att gå med i föreningen. Börja med att inom projektgruppen bestämma vilka av de mänskliga rättigheterna ni vill rikta in er på och hitta sedan litteratur som passar på det temat.

Tips på teman och studiematerial

Arrangera en föreläsning och workshop

Arrangera en föreläsning eller en workshop om de mänskliga rättigheterna för allmänheten eller på en skola. Bjud in en av FN-förbundets ambassadörer för en bättre värld eller arrangera en egen föreläsning med hjälp av FN-förbundets PowerPoint om mänskliga rättigheter.

PowerPoint om mänskliga rättigheter

Fråga stater varför de inte stödjer internationell rättvisa fullt ut

Under FN:s historia har ett antal avtal och mekanismer för att skydda människor mot olika slags övergrepp byggts upp. Men i flera fall saknas universell anslutning till sådana avtal. Studera vilka länder som står utanför vilka mekanismer och skriv sedan brev tillsammans till deras ambassader i Stockholm eller deras FN-representation i New York och fråga varför.

Exempel

Bjud in till en politikerpanelen om de mänskliga rättigheterna

Bjud in era lokala politiker för en debatt om hur de olika partierna arbetar med att stärka och skydda de mänskliga rättigheterna i er kommun eller region. Bjud in en journalist från lokaltidningen eller en annan person som är insatt i partipolitiken att vara moderator för debatten. För att marknadsföra debatten kan ni be samtliga politiker som ska sitta i panelen att svara på en kort fråga. Lägg sedan ut svaret i era sociala medier som reklam inför eventet. Det är också ett bra sätt att ge smakprov på vad som kommer diskuteras och på så vis locka dit en större publik.

Pärla armband för de mänskliga rättigheterna

Pärla egna armband med ett budskap på och sälj till förmån för FN-förbundets projekt Flicka som stöttar FN:s befolkningsfond UNFPA:s arbete för flickors rättigheter.

Affisch om Projektet Flicka

Bjud in till vernissage om de mänskliga rättigheterna

Ställ ut tavlor eller fotografier som symboliserar de mänskliga rättigheterna. Kontakta en lokal konstnär eller en fotograf som brinner för de mänskliga rättigheterna. Eller samla ihop en grupp som tillsammans kan måla och ställa ut tavlor för ändamålet. Det finns även en utställning om projektet Flicka på FN-förbundets hemsida som ni kan använda för att informera och synliggör FN:s befolkningsfonds UNFPA:s arbete för flickors rättigheter.

Utställning om projektet Flicka

Arrangera en tipspromenad för mänskliga rättigheter

Arrangera en tipspromenad där deltagare bjuds in för att springa eller gå för de mänskliga rättigheterna. Loppet kan hållas i ett bostadsområde, en slinga i skogen eller i en park - ni väljer själva.

Tipsrunda med Korpen

Arrangera FN-rollspel om mänskliga rättigheter

Anordna ett FN-rollspel där ni bjuder in deltagare för att delta som representanter för ett land i ett simulerat FN-möte. Deltagarna får tillsammans agera delegater som förhandlar och debatterar om aktuella globala frågor kopplade till de mänskliga rättigheterna. Genom att låta människor diskutera och sätta sig in i ett aktuellt problem kan ett intresse för att vilja agera och förändra väckas. På FN-förbundets hemsida hittar ni bland annat FN-rollspelet Barn på flykt.

FN-förbundets hemsida om FN-rollspel

Arrangera en skribenttävling för de mänskliga rättigheterna

Arrangera en skribenttävling där deltagande får skriva en artikel om en av de mänskliga rättigheterna. Uppmärksamma det vinnande bidraget i sociala medier.

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna

UNite for the rights

Arrangera en cup där deltagare bjuds in till att spela till exempel fotboll, innebandy eller hockey för de mänskliga rättigheterna. Ni kan bjuda in närliggande sportklubbar eller en skola på er ort. Cupen ger er möjlighet att tillsammans utöva sport för de mänskliga rättigheterna, för att skapa ett inkluderande samhälle och främja god hälsa och välbefinnande. Ni kan även ha någon form av försäljning av mat eller fika under cupen. Intäkterna från försäljningen kan exempelvis gå till ett av FN-förbundets projekt såsom Flicka.

Gör din röst hörd för de mänskliga rättigheterna!

Var med och stå upp för de mänskliga rättigheterna på FN-förbundets hemsida. Tillsammans blir vi starkare!

Kampanjsidan

Bli medlem för de mänskliga rättigheterna

Vi är inne i en avgörande tid. Aldrig tidigare har världen haft så många stora utmaningar. Klimatförändringar och krig och konflikt kräver mer globalt samarbete. Svenska FN-förbundet arbetar för ett bättre och starkare FN. Vi behöver bli fler som försvarar det internationella samarbetet, skyddar de mest utsatta och värnar människors grundläggande rättigheter. Ju fler vi är, desto mer kan vi göra tillsammans. Nu och i framtiden. Var med och bli medlem för en bättre värld.

Bli medlem här!