fbpx
Varbergs FN-kvinnogrupp diskuterade hälsa och vardagsmotion på sitt möte i januari. Foto: Claes Grunditz
4 mars, 2019 / Världshorisont

Systerskap utan gränser i Varberg

På fredag den 8 mars är det internationella kvinnodagen, en dag som FN-föreningar runt om i landet brukar uppmärksamma. Jämställdhet och flickors och kvinnors rättigheter är viktiga frågor för den svenska FN-rörelsen. I Varberg har FN-föreningen hittat ett recept för att locka nyanlända kvinnor till föreningen: en FN-kvinnogrupp som träffas en söndagseftermiddag i månaden.

FN-föreningen i Varberg firar i år 60-årsjubileum. Sedan starten har den haft stort engagemang både när det gäller FN och andra aktuella frågor. Under de senaste åren har en viktig insats varit att hjälpa nyanlända att komma in i samhället, bl a genom att arrangera språkcafé tillsammans med andra lokala aktörer i Varberg. Konceptet har varit lyckat och människor från olika kulturer har där tagit del av varandras historier och skapat ny vänskap.

Sedan januari 2017 har verksamheten fokuserat på mål 5 i Agenda 2030, om jämställdhet.

– Vi märkte att de flesta som kom till språkcaféerna som vi anordnade var män. Vi behövde fånga upp kvinnorna och göra något för dem, berättar Gunilla Grunditz, ordförande i Varbergs FN-förening.

Startade kvinnogrupp

Åtgärden blev att starta en FN-kvinnogrupp som riktar sig till flickor och kvinnor med både svensk och utländsk bakgrund. Gruppen träffas en söndag i månaden och diskuterar olika ämnen, pysslar och lyssnar till föreläsningar m m.

– Vi brukar vara mellan 10 och 15 personer från olika bakgrunder och kulturer. Det medför att vi har väldigt intressanta och givande diskussioner, säger Gunilla.

I gruppen är det högt i tak och samtalsämnena många. Om det någon gång, mot all förmodan, skulle bli tyst finns det en låda där deltagarna kan lägga ner en lapp med en specifik fråga som de vill prata om.

– Lådan har varit med från start, men det brukar inte bli tyst. Kvinnorna verkar känna att de kan prata om allt.

FN-föreningen har inte krävt någon föranmälan utan det har räckt med att dyka upp. Detta har sänkt tröskeln och gjort det lättare att få folk att komma. Responsen har varit positiv och det märks att kvinnorna uppskattar träffarna.

Har stärkt föreningen

Aktiviteten har även stärkt FN-föreningen i sig.

– FN-kvinnogruppen har medfört att fler engagerar sig i FN-föreningen och vi har också fått en jämnare könsfördelning, vilket är roligt, säger Gunilla.

På den inbjudan som går ut till kvinnorna står det att de gärna får använda träffarna om de har något särskilt som de vill berätta eller lära ut till de andra.

– Det kan kännas svårt i början att aktivera och engagera människor men med lite driv och engagemang kommer man en bra bit på vägen, säger Gunilla Grunditz.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer