fbpx
Skräpplockning och medlemsvärvning på Lidingö utanför Stockholm. Från vänster Carina Kindqvist, Kerstin Wiss Holmgren och Fredrik Kronberg.
8 juni, 2023 / Världshorisont

Skräpplockning och medlemsvärvning går hand i hand på Lidingö 

Medlemmarna i Lidingö FN-förening har blivit riktiga skräpplockarproffs. Sedan flera år är de med och städar utomhus under den nordiska kusträddardagen i maj – ett utmärkt sätt att värva nya medlemmar, har det visat sig. 

De vita västarna med FN-loggan och texten ”En bättre värld” skiner i vårsolen och skapar uppmärksamhet när skräpplockartruppen från Lidingö FN-förening går längs med gatorna i området Skärsätra på Lidingö. De tio deltagarna är även utrustade med gummistövlar, arbetshandskar, varsin stor blå sopsäck och verktyg. Utöver det har de också med sig ett stort gäng broschyrer och faktablad om föreningens arbete. 

Carina Kindqvist, styrelseledamot i föreningen, kommer ikapp efter att ha stannat och pratat med en förbipasserande. 

– Jag tror kanske jag precis värvat en ny medlem! Jag skulle haft med mig en extra broschyr, säger hon och ler. 

Stannar och pratar

Många kommer fram för att hälsa under gruppens arbete. Andra hejar på och ler uppskattande. Vissa stannar lite längre och pratar. 

– Det är väldigt lyckat att vara ute och göra någonting konkret som alla uppskattar. Det är ett jättebra sätt att värva nya medlemmar på. Folk uppskattar det vi gör och visar det, berättar ordföranden Kerstin Wiss Holmdahl. 

Skräpplockardagen har under flera års tid legat på samma datum som den nordiska kusträddardagen. Den arrangeras som en påminnelse om hur viktigt det är att ta vara på naturen och miljön, en fråga som Lidingö FN-förening brinner mycket för. Inför årets aktivitet har föreningen bland annat valt att byta till miljövänligare sopsäckar. 

– Jag pratade med en bekant som berättade att det är blå sopsäckar man ska ha. De är bättre för miljön och bryts ner snabbare, säger Fredrik Kronberg, styrelseledamot. 

Hållbarhet är en fråga som Lidingö FN-förening gärna uppmärksammar lite extra, inte bara genom skräpplockning. 

– Vi har uppmärksammat miljön mycket. Senare i maj kommer vi att genomföra ett evenemang på temat biologisk mångfald. En jätteviktig fråga, säger Kerstin Wiss Holmdahl. 

Brinner för miljön

Kanske är det den vackra naturen som gör att föreningens medlemmar brinner för miljöfrågor. Längs med vandringen leder stigen till Raoul Wallenbergs sommarbostad i Kappsta naturreservat. Den har idag blivit ett monument. Den gamla husgrunden är kvar och intill den står en attachéväska i brons, en enkel staty för att hedra Wallenbergs minne och insatser. Det finns en del skräp att plocka runt husgrunden.  

– Det är väldigt fint här och många kommer hit för att ta en löprunda eller gå på promenader. Det blir mycket trevligare när det är upplockat, säger Kerstin Wiss Holmgren. 

Hon berättar att föreningen framför allt plockar mycket skräp som sköljts upp på stränderna. Att agera för att minska nedskräpningen av hav och sjöar är något står högt upp på FN:s dagordning och är ett av delmålen i mål 14 i Agenda 2030. 

Redan efter någon timme är nästan alla säckar fulla. Efter att ha varit med på skräpplockardagar med föreningen flera gånger blir det som en vardagssport, berättar Carina Kindqvist. 

– När jag går på promenad om kvällarna så har jag nästan börjat titta ner och leta skräp i stället för att njuta, säger hon. 

Njuter i vårsolen

Efter avslutat arbete sätter sig gruppen ner och tar en glass och njuter av vårsolen. Det pratas om vindsnurror på tomten och mer hållbara lösningar på energifrågan i framtiden. En dam som sitter på kaféet vill ta en bild på medlemmarna i föreningen när de har sina skräpplockarverktyg i högsta hugg. 

– Vad bra att ni gör det här! säger hon till gruppen. 

Hon får med sig en broschyr. Kanske är en ny medlem värvad. 

Eric Cornefjord
Praktikant på Världshorisont våren 2023

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Riksarkitekt Helena Bjarnegård: “Städer ska vara hållbara, men också inkluderande och berikande” 

27 september, 2023 / Världshorisont

Den 28 september börjar Bokmässan där ett av tre teman är Staden. Temat kommer bland annat fokusera på hur städer ska möta framtidens utmaningar samt urbanisering och hållbarhet med globala

Läs mer

Högnivåveckan: Mot ett starkare, mer effektivt och rättvist FN?

26 september, 2023 / Nyheter

FN:s högnivåvecka i New York har präglats av globala kriser inklusive Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Samtidigt har en viktig diskussion om FN:s framtid påbörjats. Vart leder den? Utvecklingsmål som

Läs mer

De globala målen är vår kompass

19 september, 2023 / Blogg

Vi måste agera mer och vi måste agera fortare, skriver Annelie Börjesson inför FN:s högnivåvecka som startar i New York. Nu startar FN:s generalförsamling och samtidigt hålls flera toppmöten i

Läs mer

Två FN-vänner om FN-hösten 2023 

19 september, 2023 / Världshorisont

Vilka utmaningar står FN inför efter coronapandemin och med pågående krig och klimatkris i världen? Vilken roll kan och bör Sverige spela? Vi ställde några frågor till Olof Skoog, EU:s

Läs mer

Halvtid för Agenda 2030: ”Omställning till hållbar utveckling är möjligt – och oundvikligt” 

15 september, 2023 / Världshorisont

I år har halva tiden gått för genomförandet av Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling. Den 18-19 september samlas världens länder vid ett FN-toppmöte om de

Läs mer

Sveriges Agenda 2030-samordnare: “Politiskt ledarskap saknas för den omställning som krävs” 

12 september, 2023 / Världshorisont

Forskningen pekar på att vårt samhälle måste transformeras men inga ledande svenska politiker har hittills visat det politiska mod som krävs för en så genomgripande förändring. Det säger Gabriel Wikström,

Läs mer

Fredsdagen: FN-förbund samlade till fredsklocka

12 september, 2023 / Nyheter

Sextiofem FN-förbund i hela världen la grunden för den japanska fredsklockan i FN-högkvarteret. FN-chefen António Guterres ringer i klockan den 13 september för att uppmärksamma internationella fredsdagen. Den japanska fredsklockan

Läs mer

Skriv under för hållbar utveckling!

08 september, 2023 / Nyheter

De globala målen är världens enda plan för framtiden – och den enda vägen ut ur vår tids kriser. Var med och skriv under vårt upprop för hållbar utveckling! Globala

Läs mer

Tanzanias FN-förbund mobiliserar för att möta klimatkrisen 

08 september, 2023 / Världshorisont

I Tanzania i Östafrika har klimatförändringar stor påverkan på vardagen. Landets FN-förbund jobbar med en bred palett av aktiviteter för att minska utsattheten hos sårbara samhällen.  Tanzania drabbas redan av

Läs mer