fbpx
Skräpplockning och medlemsvärvning på Lidingö utanför Stockholm. Från vänster Carina Kindqvist, Kerstin Wiss Holmgren och Fredrik Kronberg.
8 juni, 2023 / Världshorisont

Skräpplockning och medlemsvärvning går hand i hand på Lidingö 

Medlemmarna i Lidingö FN-förening har blivit riktiga skräpplockarproffs. Sedan flera år är de med och städar utomhus under den nordiska kusträddardagen i maj – ett utmärkt sätt att värva nya medlemmar, har det visat sig. 

De vita västarna med FN-loggan och texten ”En bättre värld” skiner i vårsolen och skapar uppmärksamhet när skräpplockartruppen från Lidingö FN-förening går längs med gatorna i området Skärsätra på Lidingö. De tio deltagarna är även utrustade med gummistövlar, arbetshandskar, varsin stor blå sopsäck och verktyg. Utöver det har de också med sig ett stort gäng broschyrer och faktablad om föreningens arbete. 

Carina Kindqvist, styrelseledamot i föreningen, kommer ikapp efter att ha stannat och pratat med en förbipasserande. 

– Jag tror kanske jag precis värvat en ny medlem! Jag skulle haft med mig en extra broschyr, säger hon och ler. 

Stannar och pratar

Många kommer fram för att hälsa under gruppens arbete. Andra hejar på och ler uppskattande. Vissa stannar lite längre och pratar. 

– Det är väldigt lyckat att vara ute och göra någonting konkret som alla uppskattar. Det är ett jättebra sätt att värva nya medlemmar på. Folk uppskattar det vi gör och visar det, berättar ordföranden Kerstin Wiss Holmdahl. 

Skräpplockardagen har under flera års tid legat på samma datum som den nordiska kusträddardagen. Den arrangeras som en påminnelse om hur viktigt det är att ta vara på naturen och miljön, en fråga som Lidingö FN-förening brinner mycket för. Inför årets aktivitet har föreningen bland annat valt att byta till miljövänligare sopsäckar. 

– Jag pratade med en bekant som berättade att det är blå sopsäckar man ska ha. De är bättre för miljön och bryts ner snabbare, säger Fredrik Kronberg, styrelseledamot. 

Hållbarhet är en fråga som Lidingö FN-förening gärna uppmärksammar lite extra, inte bara genom skräpplockning. 

– Vi har uppmärksammat miljön mycket. Senare i maj kommer vi att genomföra ett evenemang på temat biologisk mångfald. En jätteviktig fråga, säger Kerstin Wiss Holmdahl. 

Brinner för miljön

Kanske är det den vackra naturen som gör att föreningens medlemmar brinner för miljöfrågor. Längs med vandringen leder stigen till Raoul Wallenbergs sommarbostad i Kappsta naturreservat. Den har idag blivit ett monument. Den gamla husgrunden är kvar och intill den står en attachéväska i brons, en enkel staty för att hedra Wallenbergs minne och insatser. Det finns en del skräp att plocka runt husgrunden.  

– Det är väldigt fint här och många kommer hit för att ta en löprunda eller gå på promenader. Det blir mycket trevligare när det är upplockat, säger Kerstin Wiss Holmgren. 

Hon berättar att föreningen framför allt plockar mycket skräp som sköljts upp på stränderna. Att agera för att minska nedskräpningen av hav och sjöar är något står högt upp på FN:s dagordning och är ett av delmålen i mål 14 i Agenda 2030. 

Redan efter någon timme är nästan alla säckar fulla. Efter att ha varit med på skräpplockardagar med föreningen flera gånger blir det som en vardagssport, berättar Carina Kindqvist. 

– När jag går på promenad om kvällarna så har jag nästan börjat titta ner och leta skräp i stället för att njuta, säger hon. 

Njuter i vårsolen

Efter avslutat arbete sätter sig gruppen ner och tar en glass och njuter av vårsolen. Det pratas om vindsnurror på tomten och mer hållbara lösningar på energifrågan i framtiden. En dam som sitter på kaféet vill ta en bild på medlemmarna i föreningen när de har sina skräpplockarverktyg i högsta hugg. 

– Vad bra att ni gör det här! säger hon till gruppen. 

Hon får med sig en broschyr. Kanske är en ny medlem värvad. 

Eric Cornefjord
Praktikant på Världshorisont våren 2023

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer