fbpx
Skräpplockning och medlemsvärvning på Lidingö utanför Stockholm. Från vänster Carina Kindqvist, Kerstin Wiss Holmgren och Fredrik Kronberg.
8 juni, 2023 / Världshorisont

Skräpplockning och medlemsvärvning går hand i hand på Lidingö 

Medlemmarna i Lidingö FN-förening har blivit riktiga skräpplockarproffs. Sedan flera år är de med och städar utomhus under den nordiska kusträddardagen i maj – ett utmärkt sätt att värva nya medlemmar, har det visat sig. 

De vita västarna med FN-loggan och texten ”En bättre värld” skiner i vårsolen och skapar uppmärksamhet när skräpplockartruppen från Lidingö FN-förening går längs med gatorna i området Skärsätra på Lidingö. De tio deltagarna är även utrustade med gummistövlar, arbetshandskar, varsin stor blå sopsäck och verktyg. Utöver det har de också med sig ett stort gäng broschyrer och faktablad om föreningens arbete. 

Carina Kindqvist, styrelseledamot i föreningen, kommer ikapp efter att ha stannat och pratat med en förbipasserande. 

– Jag tror kanske jag precis värvat en ny medlem! Jag skulle haft med mig en extra broschyr, säger hon och ler. 

Stannar och pratar

Många kommer fram för att hälsa under gruppens arbete. Andra hejar på och ler uppskattande. Vissa stannar lite längre och pratar. 

– Det är väldigt lyckat att vara ute och göra någonting konkret som alla uppskattar. Det är ett jättebra sätt att värva nya medlemmar på. Folk uppskattar det vi gör och visar det, berättar ordföranden Kerstin Wiss Holmdahl. 

Skräpplockardagen har under flera års tid legat på samma datum som den nordiska kusträddardagen. Den arrangeras som en påminnelse om hur viktigt det är att ta vara på naturen och miljön, en fråga som Lidingö FN-förening brinner mycket för. Inför årets aktivitet har föreningen bland annat valt att byta till miljövänligare sopsäckar. 

– Jag pratade med en bekant som berättade att det är blå sopsäckar man ska ha. De är bättre för miljön och bryts ner snabbare, säger Fredrik Kronberg, styrelseledamot. 

Hållbarhet är en fråga som Lidingö FN-förening gärna uppmärksammar lite extra, inte bara genom skräpplockning. 

– Vi har uppmärksammat miljön mycket. Senare i maj kommer vi att genomföra ett evenemang på temat biologisk mångfald. En jätteviktig fråga, säger Kerstin Wiss Holmdahl. 

Brinner för miljön

Kanske är det den vackra naturen som gör att föreningens medlemmar brinner för miljöfrågor. Längs med vandringen leder stigen till Raoul Wallenbergs sommarbostad i Kappsta naturreservat. Den har idag blivit ett monument. Den gamla husgrunden är kvar och intill den står en attachéväska i brons, en enkel staty för att hedra Wallenbergs minne och insatser. Det finns en del skräp att plocka runt husgrunden.  

– Det är väldigt fint här och många kommer hit för att ta en löprunda eller gå på promenader. Det blir mycket trevligare när det är upplockat, säger Kerstin Wiss Holmgren. 

Hon berättar att föreningen framför allt plockar mycket skräp som sköljts upp på stränderna. Att agera för att minska nedskräpningen av hav och sjöar är något står högt upp på FN:s dagordning och är ett av delmålen i mål 14 i Agenda 2030. 

Redan efter någon timme är nästan alla säckar fulla. Efter att ha varit med på skräpplockardagar med föreningen flera gånger blir det som en vardagssport, berättar Carina Kindqvist. 

– När jag går på promenad om kvällarna så har jag nästan börjat titta ner och leta skräp i stället för att njuta, säger hon. 

Njuter i vårsolen

Efter avslutat arbete sätter sig gruppen ner och tar en glass och njuter av vårsolen. Det pratas om vindsnurror på tomten och mer hållbara lösningar på energifrågan i framtiden. En dam som sitter på kaféet vill ta en bild på medlemmarna i föreningen när de har sina skräpplockarverktyg i högsta hugg. 

– Vad bra att ni gör det här! säger hon till gruppen. 

Hon får med sig en broschyr. Kanske är en ny medlem värvad. 

Eric Cornefjord
Praktikant på Världshorisont våren 2023

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer