fbpx
Unga i Sverige, Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien kommer under 2024 att involveras i aktiviteter kring mångfald och inkludering tack vare ett samarbetsprojekt mellan FN-förbunden i dessa länder. Ungdomarna på bilden har inget med det nya projektet att göra men arbetar på ett företag där mångfald i personalgruppen uppmuntras. Foto: Mostphotos/DOTSHOCK
16 februari, 2024 / Världshorisont

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga. 

”Ungdomsengagemang för mångfald och inkludering” är namnet på ett nytt projekt som Svenska FN-förbundet genomför i samarbete med FN-förbunden i Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien. Det går ut på att utbilda ungdomsledare som ska arbeta för att öka kunskapen om dessa frågor bland unga.

– Tanken är att utbilda personer som jobbar med ungdomar i varje land för att de i sin tur ska verka för att öka ungas kunskap i mångfalds- och inkluderingsfrågor. Vi jobbar med både kunskapssökning och utveckling av kapacitet för att hantera utmaningar inom de här frågorna, berättar Pearl Mulkerrins, internationell programansvarig och projektkoordinator på Svenska FN-förbundet.

Projektet finansieras med medel från Erasmus+ – EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott – och startades på initiativ av Sveriges och Georgiens FN-förbund. Varje land har rekryterat mellan två och fem ungdomsledare som under våren 2024 ska tränas i att utbilda andra ungdomar.

– Den första aktiviteten är i mars. Då kommer ungdomsledarna att träffas i Georgien under en vecka för att ta del av föreläsningar och workshops på temat mångfald, inkludering och icke-diskriminering. De får även lära sig om projektledning och hur man skapar egna projektaktiviteter, fortsätter Pearl Mulkerrins.

Kan bli fortsättning

Efter utbildningsveckan följer sex veckor då ungdomsledarna själva ska anordna aktiviteter – fysiskt eller digitalt – för andra unga på olika teman inom mångfald och inkludering. Projektet avslutas med ett studiebesök i Stockholm på Svenska FN-förbundets kansli, där deltagarna kommer att få träffa representanter för civilsamhället och myndigheter som jobbar för att motverka diskriminering. Ungdomsledarna bjuds också in till FN-förbundets årliga ungdomskonferens.

Med planering och genomförande sträcker sig projektet över ett år. Efter utvärdering av resultatet är det möjligt att söka nya medel och det finns en förhoppning att man då ska kunna utöka både projektets längd och antalet deltagande FN-förbund.

– Ett ökat samarbete mellan FN-förbund möjliggör att man kan nå ännu fler och att effekten därmed blir större. Sedan ser ju möjligheterna olika ut för de olika förbunden där en del är mindre och kanske inte har heltidspersonal.

Det långsiktiga målet är att skapa ett mer inkluderande Europa genom att nå ut till ungdomar och öka deras kunskap och möjligheter till påverkan.

– Det må låta klyschigt men ungdomar är trots allt framtiden. Ungdomar blir framtida beslutsfattare och aktörer i samhället. Därför är det viktigt att öka deras kunskap om vikten av mångfald och inkludering men också utveckla deras kapacitet att kunna jobba med frågorna redan nu, säger Pearl Mulkerrins.

– Vi vill också öka utbytet mellan ungdomsledare och ungdomar i olika länder för att skapa större förståelse för utmaningarna i de olika länderna och samtidigt skapa en starkare gemenskap.

Inkluderande rekrytering

Med tanke på projektets tema och syfte har man också strävat efter mångfald bland ungdomsledarna och att rekryteringen i de sju samarbetsländerna ska vara inkluderande. Personer från olika grupper i samhället och i olika typer av utsatthet ska ges möjlighet att delta. 

– Vi vill att utsatta gruppers behov och förslag på lösningar kommer från dem själva för att vi sedan ska kunna förstärka deras röster och föra dem vidare.  

Under det avslutande mötet i Stockholm kommer deltagarna få chans att reflektera över vad de har lärt sig och dela med sig till varandra. Förhoppningen är att de ska kunna utvärdera projektet och diskutera hur man kan fortsätta använda den nya kunskapen framöver. 

– Vi hoppas och tror att de här personerna ska fortsätta jobba med inkluderings- och mångfaldsfrågor i olika delar av Europa, avslutar Pearl Mulkerrins. 

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer