Koll & kommentar
Unga i Sverige, Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien kommer under 2024 att involveras i aktiviteter kring mångfald och inkludering tack vare ett samarbetsprojekt mellan FN-förbunden i dessa länder. Ungdomarna på bilden har inget med det nya projektet att göra men arbetar på ett företag där mångfald i personalgruppen uppmuntras. Foto: Mostphotos/DOTSHOCK
16 februari, 2024 / Världshorisont

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga. 

”Ungdomsengagemang för mångfald och inkludering” är namnet på ett nytt projekt som Svenska FN-förbundet genomför i samarbete med FN-förbunden i Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien. Det går ut på att utbilda ungdomsledare som ska arbeta för att öka kunskapen om dessa frågor bland unga.

– Tanken är att utbilda personer som jobbar med ungdomar i varje land för att de i sin tur ska verka för att öka ungas kunskap i mångfalds- och inkluderingsfrågor. Vi jobbar med både kunskapssökning och utveckling av kapacitet för att hantera utmaningar inom de här frågorna, berättar Pearl Mulkerrins, internationell programansvarig och projektkoordinator på Svenska FN-förbundet.

Projektet finansieras med medel från Erasmus+ – EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott – och startades på initiativ av Sveriges och Georgiens FN-förbund. Varje land har rekryterat mellan två och fem ungdomsledare som under våren 2024 ska tränas i att utbilda andra ungdomar.

– Den första aktiviteten är i mars. Då kommer ungdomsledarna att träffas i Georgien under en vecka för att ta del av föreläsningar och workshops på temat mångfald, inkludering och icke-diskriminering. De får även lära sig om projektledning och hur man skapar egna projektaktiviteter, fortsätter Pearl Mulkerrins.

Kan bli fortsättning

Efter utbildningsveckan följer sex veckor då ungdomsledarna själva ska anordna aktiviteter – fysiskt eller digitalt – för andra unga på olika teman inom mångfald och inkludering. Projektet avslutas med ett studiebesök i Stockholm på Svenska FN-förbundets kansli, där deltagarna kommer att få träffa representanter för civilsamhället och myndigheter som jobbar för att motverka diskriminering. Ungdomsledarna bjuds också in till FN-förbundets årliga ungdomskonferens.

Med planering och genomförande sträcker sig projektet över ett år. Efter utvärdering av resultatet är det möjligt att söka nya medel och det finns en förhoppning att man då ska kunna utöka både projektets längd och antalet deltagande FN-förbund.

– Ett ökat samarbete mellan FN-förbund möjliggör att man kan nå ännu fler och att effekten därmed blir större. Sedan ser ju möjligheterna olika ut för de olika förbunden där en del är mindre och kanske inte har heltidspersonal.

Det långsiktiga målet är att skapa ett mer inkluderande Europa genom att nå ut till ungdomar och öka deras kunskap och möjligheter till påverkan.

– Det må låta klyschigt men ungdomar är trots allt framtiden. Ungdomar blir framtida beslutsfattare och aktörer i samhället. Därför är det viktigt att öka deras kunskap om vikten av mångfald och inkludering men också utveckla deras kapacitet att kunna jobba med frågorna redan nu, säger Pearl Mulkerrins.

– Vi vill också öka utbytet mellan ungdomsledare och ungdomar i olika länder för att skapa större förståelse för utmaningarna i de olika länderna och samtidigt skapa en starkare gemenskap.

Inkluderande rekrytering

Med tanke på projektets tema och syfte har man också strävat efter mångfald bland ungdomsledarna och att rekryteringen i de sju samarbetsländerna ska vara inkluderande. Personer från olika grupper i samhället och i olika typer av utsatthet ska ges möjlighet att delta. 

– Vi vill att utsatta gruppers behov och förslag på lösningar kommer från dem själva för att vi sedan ska kunna förstärka deras röster och föra dem vidare.  

Under det avslutande mötet i Stockholm kommer deltagarna få chans att reflektera över vad de har lärt sig och dela med sig till varandra. Förhoppningen är att de ska kunna utvärdera projektet och diskutera hur man kan fortsätta använda den nya kunskapen framöver. 

– Vi hoppas och tror att de här personerna ska fortsätta jobba med inkluderings- och mångfaldsfrågor i olika delar av Europa, avslutar Pearl Mulkerrins. 

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer