fbpx
Mohammed Ali as Saadi, 9 år, förlorade ena ögat i en minolycka. Foto: UN Photo
17 juli, 2018 / Världshorisont

Rekordmånga dör i minolyckor

VÄRLDSHORISONT. Under de två senaste åren har exceptionellt många människor dött eller skadats i minolyckor. Antalet förolyckade, däribland många barn, har varit rekordhögt. Trots det har det svenska biståndet till minröjning halverats under senare år.

Under 2016 rapporterades över 8 000 minolyckor till den internationella expertgrupp som varje år sammanställer rapporten Landmine Monitor. Antalet personer som förolyckades var det högsta sedan de internationella mätningarna började genomföras 1999.

De flesta minolyckor inträffade i Libyen, Ukraina, Jemen och i de konflikter som pågår i Mellanöstern. Majoriteten av de drabbade tillhörde civilbefolkningen och 42 procent var barn.

Enligt Gunnar Klinga, som arbetar med minhantering på Utrikesdepartementet, är en orsak till det ökande antalet minoffer användningen av hemtillverkade försåtsmineringar, s k IED:s (improvised explosive devices). Sådana har använts i stor utsträckning bl a i Irak och i Colombia under senare år.

Hemtillverkade minor svåra att röja

– Det är framför allt icke-statliga väpnade styrkor som använder sig av detta. De är särskilt svåra att röja eftersom man inte vet hur de är tillverkade, säger han.

Trots denna dystra utveckling har det svenska stödet till minröjning, och till andra aktiviteter för att minska antalet minoffer, drastiskt skurits ner. Enligt siffror från FN:s kontor i Genève bidrog Sverige med 109 miljoner kronor 2010. I den senaste mätningen, som gjordes 2017, hade insatserna mer än halverats och uppgick då till 44 miljoner kronor.

Erik Pettersson, på Sidas enhet för fred och mänsklig säkerhet, menar att insatser mot minor inte har prioriterats i de strategier som styr hur biståndet ska användas. I dag finns minröjningsinsatser bara med i Sveriges strategi för bistånd till Irak och Afghanistan. Det har gjort det svårt för Sida att jobba med dessa frågor i andra länder.

– Det finns väldigt få strategier som slår fast att minaktiviteter ska vara prioriterade. Det tyder på att frågan har gått ner i prioritet hos politikerna, säger han.

Samtidigt pekar Erik Pettersson på att antalet personer som dog i minolyckor sjönk under många år. Det gjorde att minfrågan sågs som ett minskande problem. Förändringen kom med Syrienkonflikten och andra uppblossade oroshärdar i Mellanöstern.

Många internationella givare var snabba med att uppfatta vändningen och ökade sina insatser på området. Från 2015 har det internationella stödet ökat med 22 procent enligt siffror från Landmine monitor. Men Sverige hängde alltså inte med.

Kräver ökat stöd till minrelatede insatser

FN-förbundet med ordförande Aleksander Gabelic i spetsen har vid flera tillfällen påpekat detta. I en debattartikel 2017 krävde förbundet t ex att stödet till minrelaterade insatser måste öka.

– Jag tycker att neddragningen är väldigt olycklig. Men jag tror inte att det direkt finns någon baktanke bakom detta, det är snarare någon form av miss i arbetet, säger Aleksander Gabelic.

Han ser minfrågan som ett stort problemområde som inte får särskilt mycket medial uppmärksamhet. Samtidigt har biståndsinsatser på detta område stor potential att göra nytta.

– Det är viktigt att se vilka konsekvenser minorna får även många år efter att ett krig har tagit slut. Minröjning är viktigt både för utvecklingen och för att man ska kunna leva ett normalt liv. Mineringar påverkar jordbruket, försörjningen och möjligheten för barn att gå i skolan, säger han.

Erik Pettersson, på Sida, konstaterar att intresset för minfrågan har kommit och gått under åren. 1997 gick Nobels fredspris till kampanjen för att förbjuda minor, International Campaign to Ban Landmines, och det har gått 20 år sedan det s k Ottawafördraget om förbud mot användning av minor antogs.

Frågan om minor kommer och går

– Det är kanske naturligt att frågan kommer och går lite. 2017 var ett lågvattenmärke för finansiering av minhantering, säger Erik Pettersson.

Men för första gången på många år har nu Sida beslutat att skjuta till mer pengar till minhantering. Satsningen görs i samarbete med Danish Demining Group (DDG) och Mines Advisory Group (MAG).

– I januari 2018 tog vi beslut om ett stort nytt minhanteringsprogram. Det handlar om 280 miljoner kronor på fyra år, säger Erik Pettersson.

Bland de svenska frivilligorganisationerna är också stödet till minrelaterade aktiviteter lågt. I den så kallade CSO-databasen, som visar Sidas ramorganisationers insatser, går det inte att spåra några direkta insatser för minröjning. I dag verkar FN-förbundet vara den enda aktör i Sverige som bedriver insamling till just minröjning. Pengarna går till Unmas, FN:s minröjningsorganisation.

– Insamlingen har engagerat både företag och våra lokalföreningar. Att skänka pengar till minröjning är mätbart eftersom man kan räkna ut hur många kvadratmeter av ett minfält man har kunnat röja för pengarna, säger Aleksander Gabelic.

 

Text: Nils Resare, frilansjournalist
Bild: UNHCR/Hugh Macleod

_______

DENNA TEXT ÄR HÄMTAD FRÅN SVENSKA FN-FÖRBUNDETS TIDNING VÄRLDSHORISONT (NR 2 2018).

BLI MEDLEM ELLER PRENUMERERA FÖR ATT FÅ VÄRLDSHORISONT I BREVLÅDAN! TIDNINGEN INGÅR SOM FÖRMÅN FÖR FN-FÖRBUNDETS MEDLEMMAR. FÖR PRENUMERATION (230 KR PER ÅR) KONTAKTA REDAKTÖR ANNALENA KARLSSON ANDREWS.

Stöd oss

Stöd vårt arbete i projektet
Minor genom en gåva.

Ge en gåva >

Senaste nytt

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer