fbpx
Flickorna på bilden kommer från Amhara-regionen i Etiopien där FN:s befolkningsfond UNFPA delade ut 11 000 “dignity kits” under maj 2022 då konflikten i Tigray pågick. Foto: UNFPA/Paula Seijo
24 november, 2023 / Världshorisont

”Många gravida dör i konflikter”

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns på plats vid kriser och konflikter över hela världen. Flickor och kvinnor är mer sårbara än pojkar och män i sådana situationer menar Ulla Müller, direktör för UNFPA:s nordiska kontor.

I ett land där krig eller andra kriser pågår fallerar ofta viktig infrastruktur vilket leder till att tillgången till sjukvård och andra tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter minskar kraftigt. 

– Då blir det svårare, ofta omöjligt, att genomföra säkra förlossningar. Kvinnor och tonårsflickor slutar inte föda barn bara för att det pågår en kris eller konflikt, säger Ulla Müller. 

– I Gaza finns till exempel just nu runt 50 000 gravida och över 5 000 av dem förväntas föda inom den närmaste månaden. När det inte finns sjukvård, el, vatten eller nödvändiga medicinska hjälpmedel kommer många sannolikt att dö. 

Fler barnäktenskap

Könsbaserat våld ökar också till följd av att skyddssystemen bryts ned och det sker en ökning av sexuellt våld, inklusive våldtäkter. I flera samhällen ser man även att andelen barnäktenskap blir fler när krisen slår till. 

– Det är viktigt att förstå att föräldrarna inte har onda avsikter när de vill gifta bort sina döttrar. De tror på äktenskap som ett sätt att skydda dem från misshandel, våldtäkt och annat våld. 

Samtidigt kan också kvinnlig könsstympning bli vanligare i vissa situationer eftersom det ses som ett sätt att öka flickornas chans till giftermål. Barnäktenskap leder i sin tur till tidiga graviditeter, med stora risker för både modern och barnet.  

Ulla Müller. Foto: UNFPA

Brist på mat riskerar vidare att skada bebisar, antingen för att de inte äter tillräckligt eller genom att mamman svälter under graviditeten. Detta gäller självklart både flickor och pojkar, men flickor befinner sig specifikt i riskzonen eftersom de ofta prioriteras ned när maten ska fördelas, berättar Ulla Müller. 

– I många läger för flyktingar och internflyktingar ser vi också att flickor tar till det vi kallar skadliga hanteringsmekanismer eftersom det är brist på allting. Ett sätt att få tag i mat är till exempel att byta det mot sexuella tjänster.

UNFPA:s arbete

På plats under konflikter och kriser arbetar UNFPA för att skapa fungerande metoder mot könsbaserat våld och dess konsekvenser. Man tillhandahåller tjänster för både mental och fysisk hälsa, inklusive sjukvård och medicinska hjälpmedel. Arbetet sker i samarbete med såväl andra humanitära organisationer som regeringar. Det samarbetet är absolut nödvändigt, särskilt i dag när det är så många kriser världen över, betonar Ulla Müller.  

– Tillsammans skapar vi en holistisk cirkel för alla tjänster som hjälper och stöttar kvinnor och flickor. 

Till flickor och kvinnor på flykt delar UNFPA ut ”dignity kits” som bland annat innehåller tygplagg så de kan skyla sig, underkläder, mensskydd och tvål som de kan behöva för att känna sig trygga och behålla sin värdighet i utsatta situationer. För gravida finns även mödrapaket som är specifikt utformade för att främja säkra graviditeter. 

——————

Denna text är hämtad från det kommande numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer