fbpx
Johannes Vasara-Hammare kommer att jobba som ungdomsledare med fokus på mångfald och inkludering. Foto: Privat
19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

I mitten av februari hölls ett uppstartsmöte för det nya projektet där FN-förbund i sju länder rekryterat ungdomsledare som ska jobba med mångfald och inkludering. En av dem är 28-årige Johannes Vasara-Hammare. Han bor i en liten by utanför Kiruna och arbetar till vardags som gymnasielärare. I och med projektet kommer han bland annat att få besöka Georgien och ta del av workshops och föreläsningar. Sedan kommer han själv att arrangera aktiviteter för andra unga.

Uppvuxen i norra Sverige

Johannes intresse för mångfald och inkludering grundar sig i hans uppväxt med tornedalska rötter på sin mammas sida och samiska rötter på sin pappas.

– Min bakgrund berikar mig på många sätt, däribland med språkkunskaper och olika perspektiv. Den samiska och tornedalska kulturen visar på ett annat sätt att leva. Människor är mer beroende av varandra, något som var ännu tydligare om man ser tillbaka i historien, säger han.

– Tidigare hade de renskötande samerna inte fasta bostäder, de var där renarna fanns. På vintrarna kom de in till byarna och bodde hos de fastboende, något som knöt starka band mellan folken, fortsätter han.

För Johannes är olika folkgrupper, olika språk och olika kulturer en del av vardagen. Han kan själv fem språk: svenska, engelska, samiska, finska och norska. Han har också upplevt fördomar kopplade till sin bakgrund. Det finns fördomar både mot samer och den tornedalska minoriteten, säger han.

– Det kan förvåna mig ibland att vi i Sverige inte har så bra koll på våra nationella minoriteter.

En unik möjlighet

Johannes vill bidra med sitt perspektiv i projektet och ser det som en unik möjlighet. Han ser fram emot att möta människor, både från Sverige och andra länder, och att utbyta erfarenheter. Han hoppas också på att ta med sig nya kunskaper till sitt jobb som lärare efter projektet.

– Det känns fantastiskt att få vara med i det här sammanhanget. När jag erbjöds uppdraget tänkte jag att jag skulle ångra mig om jag inte tackade ja.

– Jag hoppas att jag ska få några oväntade lärdomar. Jag är helt övertygad om att jag kommer bli överraskad och det ser jag fram emot, avslutar han.

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer