fbpx
Foto: Utrikesdepartementet
13 december, 2022 / Världshorisont

Hallå där, Cecilia Ruthström-Ruin!  

Cecilia Ruthström-Ruin, ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer svarar på Världshorisonts frågor.

Vad är din huvuduppgift som ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer?  

Jag ska företräda Sveriges politik på olika sätt i internationella kontakter och bidra till att Sverige har en röst i de här frågorna. Jag har också till uppgift att vara en särskild ingång för civilsamhällsaktörer, både i Sverige och i andra länder, inklusive till exempel MR-försvarare.  

Vilka frågor har du prioriterat sedan du tillträdde i augusti 2021?  

Förra regeringen hade angivit sin demokratisatsning som en samlande ram för mycket av arbetet och där har jag bidragit på olika sätt. Satsningen har till stor del varit driven från våra utlandsmyndigheter och det har handlat om yttrandefrihet, journalisters säkerhet, HBTQI-personers rättigheter, kvinnors och flickors rättigheter, med mera. Nu konstaterar jag att vår nya regering givit tydliga budskap om vikten av att stå upp för våra grundläggande värderingar och den regelbaserade världsordningen. Det är också ett tydligt fokus på demokratibistånd och stöd till MR-försvarare, demokratirörelser och fria val inom ramen för utvecklingspolitiken. Jag ser fram emot att få bidra till att omsätta detta i praktiskt arbete. 

Du har tidigare arbetat inom FN, berätta!  

Ja, jag jobbade på UNODC, FN:s organ för arbete mot narkotika och organiserad brottslighet, i Wien 2008-2011 som chef för Terrorism Prevention Branch. Det var fantastiskt spännande år. Jag hade en dubbel roll där jag arbetade både med kapacitetsstöd till länder och med policyfrågor med utgångspunkt i det internationella regelverket. 

Vad tar du med dig från FN som du har nytta av än idag? 

Vikten av ett regelsystem som också har den legitimitet som bara FN-systemet med sin universella ansats kan ge. Att se i praktiken hur det ger möjlighet till samarbete runt om i världen. En annan viktig erfarenhet var vikten av att översätta detta till konkret arbete med olika byggstenar så att arbetet på nationell nivå blir bättre. 

Alla globala utmaningar kräver ju samarbete mellan länder för att vi ska kunna lösa dem och då måste man ha gemensamma regler att luta sig mot. Det gemensamma regelverket är oerhört viktigt och till nytta för länder. I små steg kunde FN-stödet bidra till ökad rättssäkerhet och ökad respekt för mänskliga rättigheter, också i länder där utmaningarna är väldigt stora. Det kändes som ett väldigt meningsfullt arbete som gav konkret effekt. 

Något du vill tillägga?  

Det är en tid när det är viktigt att uppmärksamma demokratifrågorna generellt och på systemnivå. Vi är i ett allvarligt världsläge och demokratins tillstånd i världen visar att vi haft en tydlig tillbakagång i över 15 år. Det i sig ökar risken för konflikter i världen och här ser vi det omänskliga angreppskrig som pågår i vår närhet och som visar sambandet mellan intern repression och extern aggression. Ett land där det demokratiska utrymmet och respekten för mänskliga rättigheter minskar är ett hot mot både den egna befolkningen men också mot andra. Det blir en farligare värld när demokratin går tillbaka och då behövs FN mer än någonsin.  

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 3/2022).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer