fbpx
Koll & kommentar
Edit Forsberg (ordförande) och Isaac Mintz (vice ordförande) i Göteborgs FN-förenings lokal.
17 mars, 2019 / Världshorisont

Eldsjälar bär upp FN-arbetet

Runt om i landet arbetar eldsjälar i lokala FN-föreningar med att sprida kunskap och engagemang för FN och globalt samarbete. På vissa håll finns även regionalt samarbete i så kallade FN-distrikt. Ideellt arbetande ungdomsambassadörer har också blivit en viktig del av den lokala FN-rörelsen under senare år.

– I föreningen har vi just nu fyra aktiva grupper och en ungdomssektion, berättar Isaac Mintz, viceordförande i Göteborgs FN-förening.

Han räknar upp dem – miljögruppen, gruppen för mänskliga rättigheter, fred- och säkerhetsgruppen, genusgruppen och ungdomssektionen. De ordnar loppisar, möten, bokcirklar och föreläsningar som handlar om ett specifikt ämne. Grupperna är olika till storlek och engagemang. Ungdomssektionen har till och med en egen styrelse.

Att en FN-förening har sådana här grupper hör inte till vanligheterna, men Isaac ser en klar fördel.

Enkelt sätt att engagera sig

–  Systemet med grupper är jättebra. Om man är osäker är tröskeln att delta låg. Man behöver inte kontakta föreningen utan kan besöka en grupp som sysslar med just det man själv är intresserad av, säger han.

Han förklarar att man kan trappa upp engagemanget gradvis, när man väl börjat i en grupp, med allt från styrelsearbete till att jobba med olika projekt. Att informera är en central del av arbetet. Föreningen informerar om viktiga frågor, som förbud mot kärnvapen, via event, föreläsningar, workshops, seminarier och sociala medier. Föreningen riktar också information till specifika organisationer.

–  Men ibland går det till på annat sätt, som då Sveriges Radio sökte upp mig och ordföranden för ungdomssektionen för intervju, säger Isaac. Det skedde på ljusvakan som föreningen ordnade på FN-dagen.

Göteborgs FN-förening är en av 81 lokala FN-föreningar som sammanlagt har ca 5 400 medlemmar. Föreningarna i sin tur är organiserade i distrikt. Föreningen i Göteborg ingår tillsammans med fyra andra i Göteborgs och Bohus FN-distrikt.

Isaac berättar att han varit viceordförande i ett år i FN-föreningen och tidigare bland annat har haft uppdrag som FN-förbundets ambassadör för de globala målen.

– Men sedan ville jag jobba mera på lokal nivå, säger han.

Bli ung ambassadör

Amanda Van den Tempel Almaas från Stockholm är ambassadör för de globala målen, som Isaac var tidigare. Innan dess hade hon deltagit i föreläsningar om FN, men visste inte så mycket om den svenska FN-rörelsen. Nu föreläser hon själv och har hittills varit bland annat på ett gymnasium och i en förening med fokus på hållbar utveckling.

–  Det är jätteroligt och man behöver faktiskt inte veta så mycket då man börjar eftersom man får utbildning av FN-förbundet, säger hon. Jag träffar en massa människor, lär mig hela tiden och känner att jag utvecklas. Uppdraget som ambassadör är något som jag verkligen rekommenderar.
_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer