fbpx
Katarina Wennstam tar emot MR-priset under Järvaveckan.
20 juni, 2019 / Världshorisont

Årets MR-pristagare kämpar för utsatta flickor och kvinnor

Skribenten och debattören Katarina Wennstams engagemang för kvinnor började i rättssalen. I juni belönades hon av Svenska FN-förbundets för sitt mångåriga arbete för kvinnors rättigheter.  

Svenska FN-förbundet utser årligen en person som engagerat sig lite extra för mänskliga rättigheter. I år föll valet på Katarina Wennstam som tilldelades MR-priset under den så kallade Järvaveckan i juni. Wennstam började sin karriär som journalist där hon bevakade rättegångar. Med tiden blev hon allt argare över hur tjejer behandlades i rättssalen, enbart på grund av sitt kön. Hon började skriva böcker för att belysa de orättvisor hon såg och fortsätter än idag att höja sin röst för att göra en skillnad i samhället.

– I rättssalen fick tjejer som blivit gruppvåldtagna frågor om vad de hade haft på sig eller om de hade dansat med killarna i början av kvällen. När jag hade gått på liknande rättegångar i flera år insåg jag att det fanns en struktur. Fokuset låg på att vi tjejer skulle bete oss på ett visst sätt så vi inte blev våldtagna, istället för på killarna som faktiskt begick brotten, säger hon.

Skrivit 14 böcker

Katarina Wennstam vägrar att godta ett rättsväsende eller samhällsordning som gör skillnad på män och kvinnor och som inte står bakom kroppslig integritet och kvinnans frihet ifrån våld. Hon kom ut med sin första bok ”Flickan och skulden” 2003 där hon belyser hur tjejer och kvinnor som blivit våldtagna behandlas i rättssalen och av samhället. Boken blev omdebatterad och Wennstam har sedan dess skrivit 14 böcker som på olika sätt belyser kvinnors utsatthet. Och det handlar inte bara om våldtäkt. Kvinnor misshandlas svårt och mördas för att de vill lämna sin partner eller redan har gjort det.

– 22 svenska kvinnor dödades förra året. Det dödliga våldet mot kvinnor är det ultimata misslyckandet för ett jämställt samhälle, säger Wennstam.

Hon låter upprörd och hon tror att många fler är upprörda med henne – det märks i debatten, menar hon. Men Sverige har sakta börjat förändrats, fortsätter hon, även om det finns mycket kvar att göra:

– Under de senaste två decennierna har det hänt otroligt mycket. Sexualbrottslagen har uppdaterats tre gånger. Vi har dessutom fått en reglering i samtyckeslagen som framför den revolutionerande iden att sex ska vara ömsesidigt. Det är ju helt absurt att vi ens behöver diskutera sådana saker, säger hon.

Inte en kvinnofråga

Att vara en offentlig person ser Katarina Wennstam inte så många baksidor med. Men hon blir inte heller igenkänd så ofta. Det händer dock att personer med olika ålder och bakgrund kommer fram till henne på stan och berättar vad hennes böcker eller sommarprat i Sveriges Radio P1 2018 har betytt för dem. Hon tycker det är fantastiskt att hennes arbete gör skillnad i andra människors liv på riktigt.

– Jag är också imponerad av nästa generations kvinnor som driver kampen vidare. Jag tänker till exempel på Nobelpristagaren Nadia Murad och Greta Thunberg, de är viktiga förebilder för så många, säger hon.

Samtidigt berättar hon att hon har en stark önskan om att tystnadskulturen bland männen ska släppa och att de också ska börja engagera sig. Våldet mot kvinnor är inte en kvinnofråga, det är en samhällsfråga och en människorättsfråga, betonar hon. ”Hur kan man inte stå upp för sina mammor, systrar och tjejkompisar?” undrar hon retoriskt.

Brinner för sitt arbete

Katarina Wennstam är glad och tacksam över att ha fått motta MR-priset från Svenska FN-förbundet med tanke på det arbete som förbundet gör för flickor och kvinnor, inte minst när det gäller barnäktenskap. Hennes budskap till andra som också vill engagera sig för en bättre värld är att förbereda sig för att saker tar lång tid och att man inte ska ge upp hoppet för det. Hon själv ser inget annat, detta är det hon brinner för och vill fortsätta arbeta med ett bra tag framöver.

– Att jobba med dessa frågor är inget val. Jag är för upprörd och har sett för mycket för att kunna släppa taget.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont .

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer