fbpx
Lova Persson och Wiktoria Szymanska pärlar armband och gläds åt elevföreningens initiativ med särskilda aktiviteter på alla hjärtans dag. Foto: Lisa Lievonen
18 februari, 2022 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

Allas lika värde i fokus på FN-skola

På alla hjärtans dag var det full aktivitet på FN-skolan ProCivitas i Malmö. Med glädje, gemenskap och goda gärningar ville elevföreningen skapa trygghet och sprida god stämning.

På FN-skolan ProCivitas i Malmö pågår vårens aktiviteter för fullt. En av idésprutorna är Klaudia Zielinska som går i årskurs två. På kort tid, en termin, har hon blivit vice ordförande i föreningen ProCivitas För Alla, PFA, tack vare sitt stora engagemang för mänskliga rättigheter. Hon är även med i Malmö FN-förening, har nyligen blivit Svenska FN-förbundets ambassadör och jobbar fortfarande med ett projekt mot sexualbrott på nätet som hon engagerade sig i på sin högstadieskola.

– Min skolsköterska tipsade mig om PFA och FN-elevföreningen eftersom jag ville göra skillnad även här, säger hon.

PFA:s syfte är att uppmärksamma och sprida kunskap om jämställdhet och allas lika värde samt att aktivt motarbeta utanförskap och förtryck på ProCivitas i Malmö och utanför. Föreningen fanns redan på skolan när den blev en FN-skola 2020 och när FN-elevföreningen bildades var det naturligt att den blev en del av PFA.

Efter en trevande start det första året fokuserade föreningens medlemmar under hösten 2021 på att bygga upp föreningen mer och att skaffa kontakter med andra FN-skolor och aktörer. Inför aktiviteter och aktioner krävs det mycket planering och kontakter med andra elever, föreningar på skolan och lärare. De större evenemangen, som schemabrytande temadagar och FN-rollspel, behöver dessutom planeras in i schemat.

Alla hjärtans dag

Ett datum som föreningen bestämde sig för att uppmärksamma denna vår var 14 februari, alla hjärtans dag. Det är en stor dag internationellt som uppmärksammar kärleken och det ville elevföreningen använda som ett tillfälle för att skapa positiv stämning på skolan. Med ledord som glädje, gemenskap och goda gärningar ville de att alla skulle trivas lite extra hela veckan.

– Vi ville bidra till att folk ska lära känna varandra ännu bättre och till en ökad trygghet på skolan, säger Klaudia Zielinska.

En idé var att avsätta en vägg i skolans ljusgård där alla kunde sätta upp hälsningar till vänner och lärare på post-it-lappar och dagen till ära fick alla ett vaniljhjärta efter lunchen. Dessutom fanns en mycket populär fotoautomat där alla kunde ta bilder med vänner och lärare.

Det fanns även möjlighet för alla, veckan innan, att hjälpa till med att skapa dekorationer och att tillverka armband som såldes till förmån för FN-förbundets projekt Flicka.

– Det var nog främst mitt initiativ att ha en insamling till projekt Flicka. Eftersom jag är ambassadör för FN-förbundet så har jag behörighet att prata om projektet. Vi tyckte också att det var passande för vårt alla hjärtans dag-firande och allt som är på gång med jämställdhet. Insamlingen kommer åtminstone pågå till internationella kvinnodagen, säger Klaudia Zielinska.

Två elever som var positiva till elevföreningens initiativ var Lova Persson och Wiktoria Szymanska som satt i skolans ljusgård och pärlade egna armband.

– Det är roligt att de gör en sådan här dag extra speciell. Det är lätt att köpa ett armband, alla gör det. Det är också roligt att vi som inte är med i PFA får vara med och göra armband, säger Lova Persson.

– Och att kunna bidra till en bra sak och uppmärksamma det på en sådan här dag. En del har det inte lika bra som vi har, säger Wiktoria Szymanska.

Uppmärksammade förintelsens minnesdag

På Förintelsens minnesdag den 27 januari hade föreningen fått en inspelad föreläsning om förintelsen från föreningen Zikaron som alla klasser tog del av under dagen.

– Innan föreläsningen varnade vi för starka bilder och det blev tufft för vissa. Det fanns de som behövde gå ut. Dagen efter mejlade rektorn oss och berättade att hon var mycket stolt och glad över att vi hade organiserat detta, säger Klaudia Zielinska.

Hon säger att hon och de andra i föreningen vill att så många som möjligt ska känna till FN och få kunskaper för att kunna förbättra och åtgärda problem.

– Kunskaper är det viktigaste. Utan det kommer man ingenstans.

Lisa Lievonen, frilansskribent

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1/22).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer