Lova Persson och Wiktoria Szymanska pärlar armband och gläds åt elevföreningens initiativ med särskilda aktiviteter på alla hjärtans dag. Foto: Lisa Lievonen

På alla hjärtans dag var det full aktivitet på FN-skolan ProCivitas i Malmö. Med glädje, gemenskap och goda gärningar ville elevföreningen skapa trygghet och sprida god stämning.

På FN-skolan ProCivitas i Malmö pågår vårens aktiviteter för fullt. En av idésprutorna är Klaudia Zielinska som går i årskurs två. På kort tid, en termin, har hon blivit vice ordförande i föreningen ProCivitas För Alla, PFA, tack vare sitt stora engagemang för mänskliga rättigheter. Hon är även med i Malmö FN-förening, har nyligen blivit Svenska FN-förbundets ambassadör och jobbar fortfarande med ett projekt mot sexualbrott på nätet som hon engagerade sig i på sin högstadieskola.

– Min skolsköterska tipsade mig om PFA och FN-elevföreningen eftersom jag ville göra skillnad även här, säger hon.

PFA:s syfte är att uppmärksamma och sprida kunskap om jämställdhet och allas lika värde samt att aktivt motarbeta utanförskap och förtryck på ProCivitas i Malmö och utanför. Föreningen fanns redan på skolan när den blev en FN-skola 2020 och när FN-elevföreningen bildades var det naturligt att den blev en del av PFA.

Efter en trevande start det första året fokuserade föreningens medlemmar under hösten 2021 på att bygga upp föreningen mer och att skaffa kontakter med andra FN-skolor och aktörer. Inför aktiviteter och aktioner krävs det mycket planering och kontakter med andra elever, föreningar på skolan och lärare. De större evenemangen, som schemabrytande temadagar och FN-rollspel, behöver dessutom planeras in i schemat.

Alla hjärtans dag

Ett datum som föreningen bestämde sig för att uppmärksamma denna vår var 14 februari, alla hjärtans dag. Det är en stor dag internationellt som uppmärksammar kärleken och det ville elevföreningen använda som ett tillfälle för att skapa positiv stämning på skolan. Med ledord som glädje, gemenskap och goda gärningar ville de att alla skulle trivas lite extra hela veckan.

– Vi ville bidra till att folk ska lära känna varandra ännu bättre och till en ökad trygghet på skolan, säger Klaudia Zielinska.

En idé var att avsätta en vägg i skolans ljusgård där alla kunde sätta upp hälsningar till vänner och lärare på post-it-lappar och dagen till ära fick alla ett vaniljhjärta efter lunchen. Dessutom fanns en mycket populär fotoautomat där alla kunde ta bilder med vänner och lärare.

Det fanns även möjlighet för alla, veckan innan, att hjälpa till med att skapa dekorationer och att tillverka armband som såldes till förmån för FN-förbundets projekt Flicka.

– Det var nog främst mitt initiativ att ha en insamling till projekt Flicka. Eftersom jag är ambassadör för FN-förbundet så har jag behörighet att prata om projektet. Vi tyckte också att det var passande för vårt alla hjärtans dag-firande och allt som är på gång med jämställdhet. Insamlingen kommer åtminstone pågå till internationella kvinnodagen, säger Klaudia Zielinska.

Två elever som var positiva till elevföreningens initiativ var Lova Persson och Wiktoria Szymanska som satt i skolans ljusgård och pärlade egna armband.

– Det är roligt att de gör en sådan här dag extra speciell. Det är lätt att köpa ett armband, alla gör det. Det är också roligt att vi som inte är med i PFA får vara med och göra armband, säger Lova Persson.

– Och att kunna bidra till en bra sak och uppmärksamma det på en sådan här dag. En del har det inte lika bra som vi har, säger Wiktoria Szymanska.

Uppmärksammade förintelsens minnesdag

På Förintelsens minnesdag den 27 januari hade föreningen fått en inspelad föreläsning om förintelsen från föreningen Zikaron som alla klasser tog del av under dagen.

– Innan föreläsningen varnade vi för starka bilder och det blev tufft för vissa. Det fanns de som behövde gå ut. Dagen efter mejlade rektorn oss och berättade att hon var mycket stolt och glad över att vi hade organiserat detta, säger Klaudia Zielinska.

Hon säger att hon och de andra i föreningen vill att så många som möjligt ska känna till FN och få kunskaper för att kunna förbättra och åtgärda problem.

– Kunskaper är det viktigaste. Utan det kommer man ingenstans.

Lisa Lievonen, frilansskribent

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1/22).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer