Lova Persson och Wiktoria Szymanska pärlar armband och gläds åt elevföreningens initiativ med särskilda aktiviteter på alla hjärtans dag. Foto: Lisa Lievonen
18 februari, 2022 / Världshorisont

Allas lika värde i fokus på FN-skola

På alla hjärtans dag var det full aktivitet på FN-skolan ProCivitas i Malmö. Med glädje, gemenskap och goda gärningar ville elevföreningen skapa trygghet och sprida god stämning.

På FN-skolan ProCivitas i Malmö pågår vårens aktiviteter för fullt. En av idésprutorna är Klaudia Zielinska som går i årskurs två. På kort tid, en termin, har hon blivit vice ordförande i föreningen ProCivitas För Alla, PFA, tack vare sitt stora engagemang för mänskliga rättigheter. Hon är även med i Malmö FN-förening, har nyligen blivit Svenska FN-förbundets ambassadör och jobbar fortfarande med ett projekt mot sexualbrott på nätet som hon engagerade sig i på sin högstadieskola.

– Min skolsköterska tipsade mig om PFA och FN-elevföreningen eftersom jag ville göra skillnad även här, säger hon.

PFA:s syfte är att uppmärksamma och sprida kunskap om jämställdhet och allas lika värde samt att aktivt motarbeta utanförskap och förtryck på ProCivitas i Malmö och utanför. Föreningen fanns redan på skolan när den blev en FN-skola 2020 och när FN-elevföreningen bildades var det naturligt att den blev en del av PFA.

Efter en trevande start det första året fokuserade föreningens medlemmar under hösten 2021 på att bygga upp föreningen mer och att skaffa kontakter med andra FN-skolor och aktörer. Inför aktiviteter och aktioner krävs det mycket planering och kontakter med andra elever, föreningar på skolan och lärare. De större evenemangen, som schemabrytande temadagar och FN-rollspel, behöver dessutom planeras in i schemat.

Alla hjärtans dag

Ett datum som föreningen bestämde sig för att uppmärksamma denna vår var 14 februari, alla hjärtans dag. Det är en stor dag internationellt som uppmärksammar kärleken och det ville elevföreningen använda som ett tillfälle för att skapa positiv stämning på skolan. Med ledord som glädje, gemenskap och goda gärningar ville de att alla skulle trivas lite extra hela veckan.

– Vi ville bidra till att folk ska lära känna varandra ännu bättre och till en ökad trygghet på skolan, säger Klaudia Zielinska.

En idé var att avsätta en vägg i skolans ljusgård där alla kunde sätta upp hälsningar till vänner och lärare på post-it-lappar och dagen till ära fick alla ett vaniljhjärta efter lunchen. Dessutom fanns en mycket populär fotoautomat där alla kunde ta bilder med vänner och lärare.

Det fanns även möjlighet för alla, veckan innan, att hjälpa till med att skapa dekorationer och att tillverka armband som såldes till förmån för FN-förbundets projekt Flicka.

– Det var nog främst mitt initiativ att ha en insamling till projekt Flicka. Eftersom jag är ambassadör för FN-förbundet så har jag behörighet att prata om projektet. Vi tyckte också att det var passande för vårt alla hjärtans dag-firande och allt som är på gång med jämställdhet. Insamlingen kommer åtminstone pågå till internationella kvinnodagen, säger Klaudia Zielinska.

Två elever som var positiva till elevföreningens initiativ var Lova Persson och Wiktoria Szymanska som satt i skolans ljusgård och pärlade egna armband.

– Det är roligt att de gör en sådan här dag extra speciell. Det är lätt att köpa ett armband, alla gör det. Det är också roligt att vi som inte är med i PFA får vara med och göra armband, säger Lova Persson.

– Och att kunna bidra till en bra sak och uppmärksamma det på en sådan här dag. En del har det inte lika bra som vi har, säger Wiktoria Szymanska.

Uppmärksammade förintelsens minnesdag

På Förintelsens minnesdag den 27 januari hade föreningen fått en inspelad föreläsning om förintelsen från föreningen Zikaron som alla klasser tog del av under dagen.

– Innan föreläsningen varnade vi för starka bilder och det blev tufft för vissa. Det fanns de som behövde gå ut. Dagen efter mejlade rektorn oss och berättade att hon var mycket stolt och glad över att vi hade organiserat detta, säger Klaudia Zielinska.

Hon säger att hon och de andra i föreningen vill att så många som möjligt ska känna till FN och få kunskaper för att kunna förbättra och åtgärda problem.

– Kunskaper är det viktigaste. Utan det kommer man ingenstans.

Lisa Lievonen, frilansskribent

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1/22).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer