fbpx
Sadako står som staty i fredsparken i Hiroshima. Foto: Narongsak Nagadhana/Mostphotos
6 augusti, 2019 / Världshorisont

74 år sedan atombomben i Hiroshima

Den 6 respektive 9 augusti 1945 användes för första gången kärnvapen mot människor när USA släppte två atombomber över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki.

Över 230 000 människor dödades direkt eller dog av sina skador under de följande månaderna. Än idag orsakar dessa bomber dödsfall då överlevande i hög grad drabbats av cancer.

Sommaren 1946 lyckades en amerikansk journalist, John Hershey, ta sig in i Hiroshima och dokumentera berättelser från människor som överlevt. En man beskrev hur han efter bombningen begett sig mot staden och då mötte hundratals flyende människor som alla var skadade:

”På en del hade ögonbrynen bränts bort och skinn hängde från deras ansikten och händer. Andra gick med uppsträckta armar på grund av smärtan. En del gick och kräktes samtidigt. Många var nakna eller i söndertrasade kläder. På några nakna kroppar hade brännskadorna gjort mönster och man såg avtryck av axelband och strumpband. Eftersom vitt reflekterat hettan från bomben medan mörka kläder absorberat den kunde man på en del kvinnors hud se formen av blommor som de haft på sin kimono. Trots att de själva var skadade var det många som bar eller stödde familjemedlemmar som var i ännu sämre skick. Nästan alla gick under tystnad, med böjda huvuden, och tittade rakt fram utan något uttryck i sina ansikten överhuvudtaget.”

En av de överlevande var Sadako Sasaki som var två och ett halv år gammal när bomben föll. Till en början verkade hon inte ha blivit skadad men när hon var elva år insjuknade hon i leukemi (blodcancer) och blev inlagd på sjukhus. Inspirerad av en gammal japansk legend, enligt vilken den som viker tusen papperstranor ska få sin högsta önskan uppfylld, började hon vika sådana med förhoppning om att bli frisk. Hon hann vika över 1 300 tranor innan hon dog tolv år gammal i oktober 1955.

————-

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer