fbpx
Sadako står som staty i fredsparken i Hiroshima. Foto: Narongsak Nagadhana/Mostphotos
6 augusti, 2019 / Världshorisont

74 år sedan atombomben i Hiroshima

Den 6 respektive 9 augusti 1945 användes för första gången kärnvapen mot människor när USA släppte två atombomber över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki.

Över 230 000 människor dödades direkt eller dog av sina skador under de följande månaderna. Än idag orsakar dessa bomber dödsfall då överlevande i hög grad drabbats av cancer.

Sommaren 1946 lyckades en amerikansk journalist, John Hershey, ta sig in i Hiroshima och dokumentera berättelser från människor som överlevt. En man beskrev hur han efter bombningen begett sig mot staden och då mötte hundratals flyende människor som alla var skadade:

”På en del hade ögonbrynen bränts bort och skinn hängde från deras ansikten och händer. Andra gick med uppsträckta armar på grund av smärtan. En del gick och kräktes samtidigt. Många var nakna eller i söndertrasade kläder. På några nakna kroppar hade brännskadorna gjort mönster och man såg avtryck av axelband och strumpband. Eftersom vitt reflekterat hettan från bomben medan mörka kläder absorberat den kunde man på en del kvinnors hud se formen av blommor som de haft på sin kimono. Trots att de själva var skadade var det många som bar eller stödde familjemedlemmar som var i ännu sämre skick. Nästan alla gick under tystnad, med böjda huvuden, och tittade rakt fram utan något uttryck i sina ansikten överhuvudtaget.”

En av de överlevande var Sadako Sasaki som var två och ett halv år gammal när bomben föll. Till en början verkade hon inte ha blivit skadad men när hon var elva år insjuknade hon i leukemi (blodcancer) och blev inlagd på sjukhus. Inspirerad av en gammal japansk legend, enligt vilken den som viker tusen papperstranor ska få sin högsta önskan uppfylld, började hon vika sådana med förhoppning om att bli frisk. Hon hann vika över 1 300 tranor innan hon dog tolv år gammal i oktober 1955.

————-

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer