Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting genomför nu en gemensam nationell satsning som svar på kommunernas önskan att bli hållbara. Sju kommuner och landsting är först ut i ett pilotprojekt som startar under våren med syftet att bidra till att förverkliga de globala målen och Agenda 2030.
Regeringen presenterar under våren sin handlingsplan för hur Sverige ska nå de globala målen senast år 2030. Utanförskap, hållbar konsumtion och klimatförändringen är bara några av alla de utmaningar som Sveriges kommuner står inför när de ska växla om till ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.
Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) påbörjar nu ett gemensamt kommunikationsprojekt med syftet att stärka kunskap och engagemang för Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner. Med stöd från Sida drivs projektet under tre år till och med 2020 som ett led i det nationella uppfyllandet av de 17 globala målen.
Sju kommuner och landsting ingår i projektets referensgrupp under 2018 som är ett pilotår då projektet byggs upp. De sju – Gislaved, Kristianstad, Luleå, Malmö, Nyköping, Växjö samt landstinget i Sörmland – har valts ut för att de representerar olika perspektiv och erfarenheter som kommer till användning när projektet ska ta form. Gemensamt för deltagarna är ett stort engagemang för Agenda 2030. De har alla på olika sätt medverkat i den förstudie för projektet som genomfördes i början av 2017.
Utöver att medverka i projektets referensgrupp kommer pilotdeltagarna under året att få utbildning om Agenda 2030 för tjänstepersoner och politiker. De kommer få kommunikationsmaterial och verktyg för arbetet med Agenda 2030. Efter pilotåret, i början av 2019, öppnas projektet för fler deltagare.
Agenda 2030 och de globala målen antogs av FN:s generalförsamling i september 2015. Unikt för målen är att alla länder ska nå de 17 målen. Utvecklingsagendan är central för Svenska FN-förbundet som vände sig till SKL och föreslog ett samarbete.
– Agenda 2030 är ett historiskt tillfälle att ställa om hela Sverige till hållbar utveckling. Med projektet svarar vi på kommunernas, landstingens och regionernas önskan om stöd i arbetet med agendan och de globala målen. Det handlar om sambandet mellan det lokala och det globala, de ekonomiska, miljömässiga och sociala dimensionerna av hållbar utveckling och synergieffekter mellan hållbarhetsperspektiven. Ett holistiskt arbete måste också bygga på delaktighet och samverkan mellan olika grupper och aktörer i samhället, berättar Petra Hallebrant, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.
– Det varierar hur långt kommunerna, landstingen eller regionerna har kommit i sitt arbete med Agenda 2030. När vi under förra året frågade vilket stöd som behövdes i arbetet blev det tydligt att det var utbildning och kommunikationsinsatser som efterfrågades. Det försöker vi nu möta i och med projektet tillsammans med Svenska FN-förbundet, säger Vesna Jovic, vd på Sveriges Kommuner och Landsting.
De sju kommunerna, landstingen och regionerna får under året möjlighet att lämna synpunkter på det kommunikationsmaterial som tas fram. Såväl fysiska mötesplatser som en digital plattform tas fram. Kommunerna får också stöd för samverkan med civilsamhällsorganisationer som arbetar med lokalt genomförande av Agenda 2030. I landets omkring 90 FN-föreningar finns ett stort engagemang för Agenda 2030 och möjlighet till samverkan. För genomförandet ansvarar en projektgrupp som anställs av Svenska FN-förbundet. FN-förbundet och SKL ingår båda i projektets ledningsgrupp.
Kontaktpersoner på FN-förbundet är Pekka Johansson, pressekreterare, telefon 073-374 62 84, och Ulrika Freij, projektledare för Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner, telefon 072-252 61 77.
Läs mer om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.
12 december, 2024 / Nyheter
Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag
Läs mer12 december, 2024 / Nyheter
Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa
Läs mer06 december, 2024 / Nyheter
Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren
Läs mer05 december, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.
Läs mer04 december, 2024 / Nyheter
Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på
Läs mer03 december, 2024 / Nyheter
Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som
Läs mer26 november, 2024 / Nyheter
Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras. FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till
Läs mer21 november, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.
Läs mer18 november, 2024 / Nyheter
Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.
Läs mer