fbpx
22 februari, 2018 / Pressmeddelanden

Svenska FN-förbundet och SKL gör Sverige hållbart

Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting genomför nu en gemensam nationell satsning som svar på kommunernas önskan att bli hållbara. Sju kommuner och landsting är först ut i ett pilotprojekt som startar under våren med syftet att bidra till att förverkliga de globala målen och Agenda 2030.

Regeringen presenterar under våren sin handlingsplan för hur Sverige ska nå de globala målen senast år 2030. Utanförskap, hållbar konsumtion och klimatförändringen är bara några av alla de utmaningar som Sveriges kommuner står inför när de ska växla om till ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.

Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) påbörjar nu ett gemensamt kommunikationsprojekt med syftet att stärka kunskap och engagemang för Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner. Med stöd från Sida drivs projektet under tre år till och med 2020 som ett led i det nationella uppfyllandet av de 17 globala målen.

Sju kommuner och landsting ingår i projektets referensgrupp under 2018 som är ett pilotår då projektet byggs upp. De sju – Gislaved, Kristianstad, Luleå, Malmö, Nyköping, Växjö samt landstinget i Sörmland – har valts ut för att de representerar olika perspektiv och erfarenheter som kommer till användning när projektet ska ta form. Gemensamt för deltagarna är ett stort engagemang för Agenda 2030. De har alla på olika sätt medverkat i den förstudie för projektet som genomfördes i början av 2017.

Utöver att medverka i projektets referensgrupp kommer pilotdeltagarna under året att få utbildning om Agenda 2030 för tjänstepersoner och politiker. De kommer få kommunikationsmaterial och verktyg för arbetet med Agenda 2030. Efter pilotåret, i början av 2019, öppnas projektet för fler deltagare.

Agenda 2030 och de globala målen antogs av FN:s generalförsamling i september 2015. Unikt för målen är att alla länder ska nå de 17 målen. Utvecklingsagendan är central för Svenska FN-förbundet som vände sig till SKL och föreslog ett samarbete.

– Agenda 2030 är ett historiskt tillfälle att ställa om hela Sverige till hållbar utveckling. Med projektet svarar vi på kommunernas, landstingens och regionernas önskan om stöd i arbetet med agendan och de globala målen. Det handlar om sambandet mellan det lokala och det globala, de ekonomiska, miljömässiga och sociala dimensionerna av hållbar utveckling och synergieffekter mellan hållbarhetsperspektiven. Ett holistiskt arbete måste också bygga på delaktighet och samverkan mellan olika grupper och aktörer i samhället, berättar Petra Hallebrant, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

– Det varierar hur långt kommunerna, landstingen eller regionerna har kommit i sitt arbete med Agenda 2030. När vi under förra året frågade vilket stöd som behövdes i arbetet blev det tydligt att det var utbildning och kommunikationsinsatser som efterfrågades. Det försöker vi nu möta i och med projektet tillsammans med Svenska FN-förbundet, säger Vesna Jovic, vd på Sveriges Kommuner och Landsting.

De sju kommunerna, landstingen och regionerna får under året möjlighet att lämna synpunkter på det kommunikationsmaterial som tas fram. Såväl fysiska mötesplatser som en digital plattform tas fram. Kommunerna får också stöd för samverkan med civilsamhällsorganisationer som arbetar med lokalt genomförande av Agenda 2030. I landets omkring 90 FN-föreningar finns ett stort engagemang för Agenda 2030 och möjlighet till samverkan. För genomförandet ansvarar en projektgrupp som anställs av Svenska FN-förbundet. FN-förbundet och SKL ingår båda i projektets ledningsgrupp.

Kontaktpersoner på FN-förbundet är Pekka Johansson, pressekreterare, telefon 073-374 62 84, och Ulrika Freij, projektledare för Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner, telefon 072-252 61 77.

Läs mer om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer