fbpx
21 mars, 2018 / Pressmeddelanden

Rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté

Sveriges regering och svenska myndigheter måste bli striktare i bemötandet av rasistiska och nazistiska organisationer. Det skriver Svenska FN-förbundet sex månader före valet i en rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté som presenteras på FN-dagen mot rasism den 21 mars. I maj håller kommittén förhör med regeringen.

Sveriges regering kallas den 2 maj till förhör i FN:s kommitté mot rasdiskriminering. Svenska FN-förbundet, som deltar vid förhöret, överlämnar nu med stöd av ytterligare drygt 35 civilsamhällesorganisationer sin parallellrapport till kommittén inför dess bedömning av hur Sverige uppfyller sina konventionsåtaganden. Senast kommittén förhörde Sverige var 2013.

Ett halvår före riksdagsvalet pekar FN-förbundet på den ökande aktiviteten bland rasistiska och nazistiska organisationer. Såväl vit makt-rörelsen som Nordiska motståndsrörelsen har blivit mer aktiva och NMR har registrerats som politiskt parti.

FN-förbundet efterlyser mer strikt tillämpning av gällande lagstiftning mot hets mot folkgrupp. Sverige har i rasdiskrimineringskonventionens artikel 4B förbundit sig att förbjuda rasistiska organisationer men har likt många andra länder inte infört ett sådant förbud.

– Det ökande hotet från rasistiska och nazistiska grupper måste bemötas. Det är inte rimligt att människor ska behöva vara rädda att vistas på gator och torg i våra städer. Vi framhåller för kommittén att svenska myndigheter måste tillämpa gällande lagstiftning, vara restriktiv med demonstrationstillstånd för icke-demokratiska organisationer och ha beredskap att beivra lagöverträdelser, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet föreslår i rapporten att tillämpningen av hetslagstiftningen ses över av en parlamentarisk utredning, att rasistisk propaganda på internet ska bekämpas och att inte bara Justitiekanslern ska kunna åtala i fall som rör hets mot folkgrupp.

I rapporten framhålls vidare att antalet anmälda hatbrott ligger kvar på höga nivåer med 6 415 anmälda brott under 2016 varav 4 609 hade främlingsfientligt/rasistiskt motiv. Afrofobiska motiv utgör 20 procent av antalet hatbrott med främlingfientliga/rasistiska motiv. En tredjedel av de anmälda hatbrotten med religiöst motiv är antisemitiska. FN-förbundet föreslår i rapporten att hatbrottsbekämpningen förbättras genom en gemensam hatbrottsdefinition och bättre uppföljning av motiven bakom hatbrott.

Sveriges fem nationella minoriteter och personer med utländsk bakgrund löper fortsatt risk att diskrimineras i utbildningsväsendet samt på arbets- och bostadsmarknaden. Sverige har under lång tid fått kritik från FN för att man inte har undertecknat ILO-konventionen 169 om ursprungsfolks rättigheter. FN-förbundet påminner om tidigare rekommendationer från FN:s rasdiskrimineringskommitté att Sverige måste respektera samernas rättigheter genom att underteckna ILO-konventionen. Sveriges romer befinner sig trots nya initiativ i hög grad utanför samhället med uppskattningsvis omkring 90 procent arbetslöshet i gruppen.

Frågan om inrättandet av en nationell oberoende myndighet för mänskliga rättigheter har alltför länge bollats mellan regering och riksdag. Inrättandet av en svensk MR-institution bör ske utan dröjsmål och med de danska och tyska modellerna som tänkbara förebilder, anser FN-förbundet som på tisdagen välkomnade att regeringen har utsett Lise Bergh till utredare.

Ladda ner Svenska FN-förbundets rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer