fbpx
21 mars, 2018 / Pressmeddelanden

Rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté

Sveriges regering och svenska myndigheter måste bli striktare i bemötandet av rasistiska och nazistiska organisationer. Det skriver Svenska FN-förbundet sex månader före valet i en rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté som presenteras på FN-dagen mot rasism den 21 mars. I maj håller kommittén förhör med regeringen.

Sveriges regering kallas den 2 maj till förhör i FN:s kommitté mot rasdiskriminering. Svenska FN-förbundet, som deltar vid förhöret, överlämnar nu med stöd av ytterligare drygt 35 civilsamhällesorganisationer sin parallellrapport till kommittén inför dess bedömning av hur Sverige uppfyller sina konventionsåtaganden. Senast kommittén förhörde Sverige var 2013.

Ett halvår före riksdagsvalet pekar FN-förbundet på den ökande aktiviteten bland rasistiska och nazistiska organisationer. Såväl vit makt-rörelsen som Nordiska motståndsrörelsen har blivit mer aktiva och NMR har registrerats som politiskt parti.

FN-förbundet efterlyser mer strikt tillämpning av gällande lagstiftning mot hets mot folkgrupp. Sverige har i rasdiskrimineringskonventionens artikel 4B förbundit sig att förbjuda rasistiska organisationer men har likt många andra länder inte infört ett sådant förbud.

– Det ökande hotet från rasistiska och nazistiska grupper måste bemötas. Det är inte rimligt att människor ska behöva vara rädda att vistas på gator och torg i våra städer. Vi framhåller för kommittén att svenska myndigheter måste tillämpa gällande lagstiftning, vara restriktiv med demonstrationstillstånd för icke-demokratiska organisationer och ha beredskap att beivra lagöverträdelser, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet föreslår i rapporten att tillämpningen av hetslagstiftningen ses över av en parlamentarisk utredning, att rasistisk propaganda på internet ska bekämpas och att inte bara Justitiekanslern ska kunna åtala i fall som rör hets mot folkgrupp.

I rapporten framhålls vidare att antalet anmälda hatbrott ligger kvar på höga nivåer med 6 415 anmälda brott under 2016 varav 4 609 hade främlingsfientligt/rasistiskt motiv. Afrofobiska motiv utgör 20 procent av antalet hatbrott med främlingfientliga/rasistiska motiv. En tredjedel av de anmälda hatbrotten med religiöst motiv är antisemitiska. FN-förbundet föreslår i rapporten att hatbrottsbekämpningen förbättras genom en gemensam hatbrottsdefinition och bättre uppföljning av motiven bakom hatbrott.

Sveriges fem nationella minoriteter och personer med utländsk bakgrund löper fortsatt risk att diskrimineras i utbildningsväsendet samt på arbets- och bostadsmarknaden. Sverige har under lång tid fått kritik från FN för att man inte har undertecknat ILO-konventionen 169 om ursprungsfolks rättigheter. FN-förbundet påminner om tidigare rekommendationer från FN:s rasdiskrimineringskommitté att Sverige måste respektera samernas rättigheter genom att underteckna ILO-konventionen. Sveriges romer befinner sig trots nya initiativ i hög grad utanför samhället med uppskattningsvis omkring 90 procent arbetslöshet i gruppen.

Frågan om inrättandet av en nationell oberoende myndighet för mänskliga rättigheter har alltför länge bollats mellan regering och riksdag. Inrättandet av en svensk MR-institution bör ske utan dröjsmål och med de danska och tyska modellerna som tänkbara förebilder, anser FN-förbundet som på tisdagen välkomnade att regeringen har utsett Lise Bergh till utredare.

Ladda ner Svenska FN-förbundets rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer