fbpx
24 november, 2015 / Pressmeddelanden

MR-kommissarien fick brev om Kompass

Svenska FN-förbundet överlämnade på onsdagen ett brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter med kritik mot hanteringen av FN-svensken Anders Kompass.

Vid ett möte på Svenska FN-förbundets kansli på onsdagen överlämnade FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin ett brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, prins Zeid Ra’ad Al Hussein av Jordanien. I brevet framförs kritik mot FN-kontorets behandling av den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass. Kompass avstängdes från sin tjänst efter att ha överlämnat information om misstänkta sexuella övergrepp som ska ha begåtts av fredsfrämjande personal i Centralafrikanska republiken till Frankrikes regering men återinsattes efter beslut av en intern FN-domstol.

– Vi har i dag personligen och i ett brev framfört vår oro över behandlingen av Anders Kompass. Kompass har i sitt arbete försvarat de mest utsatta i krig och konflikt och upprätthållit FN:s nolltolerans mot sexuella kontakter mellan fredsfrämjande personal och civilbefolkning. Vi har också framfört till högkommissarien att MR-kontorets agerande skadar FN:s anseende i Sverige, säger Aleksander Gabelic.

I brevet säger Gabelic och Nordin vidare att de ser fram emot den externa utredning om fallet Anders Kompass som presenteras i december. FN-förbundet förutsätter att utredningen ställer sig bakom FN:s nolltolerans mot sexuella övergrepp och rätten för FN-personal att kunna larma om misstänkta missförhållanden.

MR-kommissarien mötte också en rad frivilligorganisationer på Svenska FN-förbundets kansli.

Läs brevet (PDF-dokument, 751 kB) till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Anders Kompass fick i sin frånvaro utmärkelsen Årets FN-vän 2015 vid FN-förbundets seminarium inför FN-dagen.

Aleksander Gabelic nås på telefon 070-770 04 18.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer