fbpx
24 november, 2015 / Pressmeddelanden

MR-kommissarien fick brev om Kompass

Svenska FN-förbundet överlämnade på onsdagen ett brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter med kritik mot hanteringen av FN-svensken Anders Kompass.

Vid ett möte på Svenska FN-förbundets kansli på onsdagen överlämnade FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin ett brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, prins Zeid Ra’ad Al Hussein av Jordanien. I brevet framförs kritik mot FN-kontorets behandling av den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass. Kompass avstängdes från sin tjänst efter att ha överlämnat information om misstänkta sexuella övergrepp som ska ha begåtts av fredsfrämjande personal i Centralafrikanska republiken till Frankrikes regering men återinsattes efter beslut av en intern FN-domstol.

– Vi har i dag personligen och i ett brev framfört vår oro över behandlingen av Anders Kompass. Kompass har i sitt arbete försvarat de mest utsatta i krig och konflikt och upprätthållit FN:s nolltolerans mot sexuella kontakter mellan fredsfrämjande personal och civilbefolkning. Vi har också framfört till högkommissarien att MR-kontorets agerande skadar FN:s anseende i Sverige, säger Aleksander Gabelic.

I brevet säger Gabelic och Nordin vidare att de ser fram emot den externa utredning om fallet Anders Kompass som presenteras i december. FN-förbundet förutsätter att utredningen ställer sig bakom FN:s nolltolerans mot sexuella övergrepp och rätten för FN-personal att kunna larma om misstänkta missförhållanden.

MR-kommissarien mötte också en rad frivilligorganisationer på Svenska FN-förbundets kansli.

Läs brevet (PDF-dokument, 751 kB) till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Anders Kompass fick i sin frånvaro utmärkelsen Årets FN-vän 2015 vid FN-förbundets seminarium inför FN-dagen.

Aleksander Gabelic nås på telefon 070-770 04 18.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer