fbpx

Svenska FN-förbundet överlämnade på onsdagen ett brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter med kritik mot hanteringen av FN-svensken Anders Kompass.

Vid ett möte på Svenska FN-förbundets kansli på onsdagen överlämnade FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin ett brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, prins Zeid Ra’ad Al Hussein av Jordanien. I brevet framförs kritik mot FN-kontorets behandling av den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass. Kompass avstängdes från sin tjänst efter att ha överlämnat information om misstänkta sexuella övergrepp som ska ha begåtts av fredsfrämjande personal i Centralafrikanska republiken till Frankrikes regering men återinsattes efter beslut av en intern FN-domstol.

– Vi har i dag personligen och i ett brev framfört vår oro över behandlingen av Anders Kompass. Kompass har i sitt arbete försvarat de mest utsatta i krig och konflikt och upprätthållit FN:s nolltolerans mot sexuella kontakter mellan fredsfrämjande personal och civilbefolkning. Vi har också framfört till högkommissarien att MR-kontorets agerande skadar FN:s anseende i Sverige, säger Aleksander Gabelic.

I brevet säger Gabelic och Nordin vidare att de ser fram emot den externa utredning om fallet Anders Kompass som presenteras i december. FN-förbundet förutsätter att utredningen ställer sig bakom FN:s nolltolerans mot sexuella övergrepp och rätten för FN-personal att kunna larma om misstänkta missförhållanden.

MR-kommissarien mötte också en rad frivilligorganisationer på Svenska FN-förbundets kansli.

Läs brevet (PDF-dokument, 751 kB) till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Anders Kompass fick i sin frånvaro utmärkelsen Årets FN-vän 2015 vid FN-förbundets seminarium inför FN-dagen.

Aleksander Gabelic nås på telefon 070-770 04 18.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Demokratin på tillbakagång i världen 

06 december, 2022 / Världshorisont

På global nivå är de senaste 32 årens demokratiska framsteg utraderade. Den bilden framgår av det svenska institutet V-Dems forskning. En likartad bild ger två andra institutioner som genomför globala demokratimätningar, Freedom House och tidningen The Economist. 

Läs mer

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer