24 november, 2015 / Pressmeddelanden

MR-kommissarien fick brev om Kompass

Svenska FN-förbundet överlämnade på onsdagen ett brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter med kritik mot hanteringen av FN-svensken Anders Kompass.

Vid ett möte på Svenska FN-förbundets kansli på onsdagen överlämnade FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin ett brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, prins Zeid Ra’ad Al Hussein av Jordanien. I brevet framförs kritik mot FN-kontorets behandling av den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass. Kompass avstängdes från sin tjänst efter att ha överlämnat information om misstänkta sexuella övergrepp som ska ha begåtts av fredsfrämjande personal i Centralafrikanska republiken till Frankrikes regering men återinsattes efter beslut av en intern FN-domstol.

– Vi har i dag personligen och i ett brev framfört vår oro över behandlingen av Anders Kompass. Kompass har i sitt arbete försvarat de mest utsatta i krig och konflikt och upprätthållit FN:s nolltolerans mot sexuella kontakter mellan fredsfrämjande personal och civilbefolkning. Vi har också framfört till högkommissarien att MR-kontorets agerande skadar FN:s anseende i Sverige, säger Aleksander Gabelic.

I brevet säger Gabelic och Nordin vidare att de ser fram emot den externa utredning om fallet Anders Kompass som presenteras i december. FN-förbundet förutsätter att utredningen ställer sig bakom FN:s nolltolerans mot sexuella övergrepp och rätten för FN-personal att kunna larma om misstänkta missförhållanden.

MR-kommissarien mötte också en rad frivilligorganisationer på Svenska FN-förbundets kansli.

Läs brevet (PDF-dokument, 751 kB) till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Anders Kompass fick i sin frånvaro utmärkelsen Årets FN-vän 2015 vid FN-förbundets seminarium inför FN-dagen.

Aleksander Gabelic nås på telefon 070-770 04 18.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer