fbpx
Inför FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling lanserar Svenska FN-förbundet, LSU och UD en rapport om unga och Agenda 2030.
6 juli, 2021 / Pressmeddelanden

Klimatfrågan viktigast för ungdomar

Inför FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling den 6-15 juli lanserar Svenska FN-förbundet tillsammans med LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Utrikesdepartementet en rapport där 872 unga har svarat på vilken fråga de tycker är viktigast i Agenda 2030. Ungdomarnas svar ligger till grund för Sveriges rapportering till högnivåmötet i New York.

FN:s högnivåforum för hållbar utveckling HLPF övervakar det globala arbetet med att uppfylla löftena i utvecklingsplanen Agenda 2030 med de 17 globala målen. Inför årets högnivåforum presenterar Svenska FN-förbundet, LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Utrikesdepartementet en undersökning som visar att unga tycker att klimatförändringarna är den viktigaste frågan. 82 procent har svarat att världens länder måste prioritera frågan mer för en hållbar värld. Miljö och klimat återkommer också som den fråga som unga väljer som sin hjärtefråga. 70 procent har den som sin främsta fråga.

– Sveriges unga tycker att frågan om klimatförändringar är den viktigaste för världens länder att hantera. Undersökningen visar också att de lägger ansvaret på frågorna hos världens regeringar, FN och EU. Därför har det varit angeläget att samla ungas röster och skicka till världens länder inför samtalen under högnivåforumet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Agenda 2030 antogs 2015 och avser de 17 globala målen och dess 169 delmål och 230 indikatorer som är integrerade och odelbara. Syftet med Agenda 2030 är att ena och balansera ekonomisk, social och miljömässig utveckling på ett hållbart och rättvist sätt med mål att utrota fattigdom, bekämpa klimatförändringar och säkerställa en fredlig och inkluderande värld.

Bland deltagarna i den svenska delegationen till HLPF finns Elias Aspudd, ung medlem i Svenska FN-förbundet samt styrelseledamot i Plan International Sverige, som arbetat med de ungdomskonsultationer som föregått högnivåmötet.

Om FN:s högnivåforum (HLPF, High-level political forum):
FN:s högnivåforum inom ramen för Agenda 2030 är en central mötesplats för uppföljningen och utvärderingen av Agenda 2030. Forumet äger rum varje år hos FN och ger möjlighet för FN:s medlemsländer att samtala om och utveckla arbetet kring Agenda 2030.

Om undersökningen:
872 personer svarade på enkäten varav 676 är kvinnor, 189 män, 13 icke-binära och sju övriga. 25 procent läste på gymnasiet, 40 procent studerade på högskola eller universitet, 25 procent arbetade, några var arbetssökande och några var elever på högstadiet.

Läs rapporten i sin helhet här.

För intervju med Annelie Börjesson och Elias Aspudd kontakta Malin Åberg Aas, senior rådgivare för hållbar utveckling, på telefon 076-209 08 26.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer