fbpx
Inför FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling lanserar Svenska FN-förbundet, LSU och UD en rapport om unga och Agenda 2030.
6 juli, 2021 / Pressmeddelanden

Klimatfrågan viktigast för ungdomar

Inför FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling den 6-15 juli lanserar Svenska FN-förbundet tillsammans med LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Utrikesdepartementet en rapport där 872 unga har svarat på vilken fråga de tycker är viktigast i Agenda 2030. Ungdomarnas svar ligger till grund för Sveriges rapportering till högnivåmötet i New York.

FN:s högnivåforum för hållbar utveckling HLPF övervakar det globala arbetet med att uppfylla löftena i utvecklingsplanen Agenda 2030 med de 17 globala målen. Inför årets högnivåforum presenterar Svenska FN-förbundet, LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Utrikesdepartementet en undersökning som visar att unga tycker att klimatförändringarna är den viktigaste frågan. 82 procent har svarat att världens länder måste prioritera frågan mer för en hållbar värld. Miljö och klimat återkommer också som den fråga som unga väljer som sin hjärtefråga. 70 procent har den som sin främsta fråga.

– Sveriges unga tycker att frågan om klimatförändringar är den viktigaste för världens länder att hantera. Undersökningen visar också att de lägger ansvaret på frågorna hos världens regeringar, FN och EU. Därför har det varit angeläget att samla ungas röster och skicka till världens länder inför samtalen under högnivåforumet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Agenda 2030 antogs 2015 och avser de 17 globala målen och dess 169 delmål och 230 indikatorer som är integrerade och odelbara. Syftet med Agenda 2030 är att ena och balansera ekonomisk, social och miljömässig utveckling på ett hållbart och rättvist sätt med mål att utrota fattigdom, bekämpa klimatförändringar och säkerställa en fredlig och inkluderande värld.

Bland deltagarna i den svenska delegationen till HLPF finns Elias Aspudd, ung medlem i Svenska FN-förbundet samt styrelseledamot i Plan International Sverige, som arbetat med de ungdomskonsultationer som föregått högnivåmötet.

Om FN:s högnivåforum (HLPF, High-level political forum):
FN:s högnivåforum inom ramen för Agenda 2030 är en central mötesplats för uppföljningen och utvärderingen av Agenda 2030. Forumet äger rum varje år hos FN och ger möjlighet för FN:s medlemsländer att samtala om och utveckla arbetet kring Agenda 2030.

Om undersökningen:
872 personer svarade på enkäten varav 676 är kvinnor, 189 män, 13 icke-binära och sju övriga. 25 procent läste på gymnasiet, 40 procent studerade på högskola eller universitet, 25 procent arbetade, några var arbetssökande och några var elever på högstadiet.

Läs rapporten i sin helhet här.

För intervju med Annelie Börjesson och Elias Aspudd kontakta Malin Åberg Aas, senior rådgivare för hållbar utveckling, på telefon 076-209 08 26.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer