Svenska FN-förbundet arrangerar tillsammans med Falu Frigymnasium den femte upplagan av det nationella FN-rollspelet SweMUN den 21-23 mars i Falun. Omkring 200 gymnasieelever och lärare samlas under tre intensiva dagar då också Årets FN-lärare presenteras.
Sverige är sedan årsskiftet medlem i FN:s säkerhetsråd och FN har fått en ny generalsekreterare. Samtidigt är FN:s medlemmar oense om Syrien. En rad andra konflikter kräver uppmärksamhet, antalet flyktingar är det största sedan andra världskriget och de humantära kriserna avlöser varandra.
I det här läget samlas omkring 200 gymnasieelever och lärare den 21-23 mars till FN-rollspel på Falu Frigymnasium för att ta sin an några av de utmaningar som världen står inför. På dagordningen för det femte nationella FN-rollspelet SweMUN står frågor som fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Särskild uppmärksamhet ägnas Demokratiska republiken Kongo där världens största FN-insats finns sedan 1999.
Under tre intensiva dagar ska ungdomarna simulera FN:s beslutande församlingar, generalförsamlingen och säkerhetsrådet. Genom förhandlingar, kohandel och kompromisser ska de ta ansvar för världsorganisationen.
Deltagarna, som kommer från gymnasieskolor i Sverige, Frankrike, Storbritannien och Borneo, organiserar sig i fyra utskott i generalförsamlingen eller i säkerhetsrådet. Konferensspråket är engelska.
Vid öppningsceremonin på Falu Frigymnasium på tisdag den 21 mars talar rektor Maria Pettersson, Svenska FN-förbundets tf generalsekreterare Jens Petersson och Kongoexperten Maria Bard. Vid invigningen presenteras också vinnaren av Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-lärare.
Media är välkommen att besöka SweMUN 2017. Kontaktpersoner på plats är:
Maria Pettersson, rektor Falu Frigymnasium, telefon 070-974 74 31
Helén Huledal, skolansvarig Svenska FN-förbundet, telefon 070-795 23 39
Läs mer om SweMUN 2017 och Årets FN-lärare på www.fn.se/skola.
01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer20 november, 2023 / Nyheter
FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.
Läs mer13 november, 2023 / Världshorisont
I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna.
Läs mer13 november, 2023 / Nyheter
På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.
Läs mer09 november, 2023 / Nyheter
För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.
Läs mer