Kritiken mot FN:s bristfälliga agerande mot sexuella övergrepp och konstaterandet att Anders Kompass inte har överskridit sina befogenheter visar behovet av skärpt agerande.
Den oberoende FN-utredningen om misstänkta sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken presenterade sitt betänkande i New York på torsdagen. Utredningen riktar kritik både mot bristande samordning av FN:s arbete mot sexuella övergrepp och mot behandlingen av FN-svensken Anders Kompass som enligt utredningen inte överskred sina befogenheter när han informerade franska myndigheter om misstänkta övergrepp.
– Att Anders Kompass frias från anklagelser om överträdelser är en seger för FN-principen om nolltolerans mot sexuella övergrepp. FN-chefen Ban Ki-moon måste nu följa uppmaningen att bättre samordna FN:s arbete mot dessa övergrepp och säkra att utredningen får konsekvenser för berörda, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Utredaren Marie Deschamps menade också vid pressträffen i New York att behandlingen av Kompass har fått konsekvenser för arbetsmotivationen hos FN:s personal – konsekvenser som måste repareras.
– Anders Kompass har försvarat viktiga FN-principer om mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet och samtidigt påvisat behovet av större öppenhet och transparens i FN-systemet. Det är en viktig signal från den oberoende utredningen att FN-medarbetare måste kunna larma om misstänkta missförhållanden utan att drabbas av repressalier, säger Aleksander Gabelic.
Svenska FN-förbundet betonar vikten av att också FN:s medlemsländer står bakom de värden som den oberoende utredningen framhåller.
– Möjligheten att agera mot missförhållanden måste försvaras. Kompass arbete förtjänar stöd av alla regeringar som förespråkar ett öppet och transparent FN. Sverige bör i linje med den feministiska utrikespolitiken återkomma med egna initiativ i frågan som också handlar om ett modernt ledarskap i FN, säger Aleksander Gabelic.
Aleksander Gabelic nås på telefon 070-770 04 18.
Anders Kompass tilldelades i höstas utmärkelsen Årets FN-vän 2015 av Svenska FN-förbundet för att ha stått upp för FN:s nolltolerans mot sexuella övergrepp.
Foto: UN Photo/Violaine Martin
01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer20 november, 2023 / Nyheter
FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.
Läs mer13 november, 2023 / Världshorisont
I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna.
Läs mer13 november, 2023 / Nyheter
På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.
Läs mer09 november, 2023 / Nyheter
För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.
Läs mer