fbpx
Koll & kommentar
Foto: Region Blekinge.
18 januari, 2022 / Pressmeddelanden

20 nya kommuner och regioner ansluter till Glokala Sverige för att nå FN:s globala mål

Inför 2022 har ytterligare 20 kommuner och regioner antagits till Svenska FN-förbundets, SKR:s och ICLD:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Det betyder att långt över hälften av Sveriges kommuner och nästan alla regioner nu arbetar tillsammans för att nå FN:s 17 globala mål. 

Det nationella projektet Glokala Sverige handlar om att öka kunskapen och engagemanget för Agenda 2030 bland politiker och tjänstepersoner i Sveriges kommuner och regioner. Projektet har nu antagit 19 nya kommuner och en region inför 2022. Det innebär att 20 av landets 21 regioner och 181 av landets 290 kommuner deltar i Glokala Sverige.

– Vi är glada att kunna välkomna 20 nya deltagare till projektet. Att två av tre av Sveriges kommuner och regioner nu är en del av Glokala Sverige visar på ett stort intresse och engagemang för att bidra till det nationella genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

De nya projektdeltagarna får bland annat en utbildningsinsats och stöd i form av ett digitalt forum för nätverkande, material för metodstöd och möjlighet att delta i webbinarier och regionala träffar. Under hösten genomförs även den årliga konferensen Mötesplats Agenda 2030 som bidrar till gemensamt lärande och ökat engagemang. Nätverkande, erfarenhetsdelning och inspiration att stärka det lokala hållbarhetsarbetet är viktiga delar av projektet. 

– Jag är stolt över det engagemang som finns runt om i Sveriges kommuner och regioner. Det lokala ledarskapet kommer att vara helt avgörande om vi ska kunna uppfylla de globala hållbarhetsmålen. Det är våra folkvalda från Kiruna i norr till Trelleborg i söder som tar ansvar för och formar vår gemensamma framtid, säger Staffan Isling, vd på SKR. 

– ICLD hjälper kommuner och regioner att ta nästa steg i sitt Agenda 2030-arbete. Genom ett internationellt partnerskap kan svenska kommuner och regioner göra skillnad i världen samtidigt som de själva får del av nya metoder, kunskap och verktyg genom det globala utbytet, säger Johan Lilja, generalsekreterare på ICLD. 

Glokala Sverige är ett utbildnings- och kommunikationsprojekt som drivs av Svenska FN-förbundet, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, med stöd av Sida. Projektet startade 2018 och har nu 201 deltagande kommuner och regioner.
Besök 
fn.se/glokalasverige för mer information. 

För mer information kontakta:Svenska FN-förbundet
Kerstin Söderström, projektledare kerstin.soderstrom@fn.se, 08-462 2540, fn.se
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR
Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert kerstin.blom.bokliden@skr.se, 070-606 41 93, skr.se
Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD
Maria Jansson, Communication Strategist maria.jansson@icld.se, 072-997 2054, icld.se

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer