fbpx
25 februari, 2016 / Nyheter

Barn särskilt drabbade av torka i Etiopien

I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Etiopien drabbas just nu av den värsta torkan på 30 år. Antalet människor som är i behov av akut hjälp har tredubblats sedan den här tiden förra året till över 10 miljoner i dag. Du kan stödja FN:s matprogram i Etiopien!

KonjitFN beräknar att den siffran kommer att stiga till 18 miljoner behövande innan året är slut. Torkan slår hårt mot barn som är särskilt utsatta för svält, vattenbrist och sjukdomar. Över tre miljoner barn har tvingats sluta skolan.

Torkan har drabbat hela landet, men Afar och Somaliregionerna är särskilt träffade. FN:s matprogram (World Food Programme) är på plats med matassistans men saknar tillräckliga finansiella resurser för att kunna möta de enorma behoven. Torkan i Etiopien och dess allvarliga konsekvenser har fått begränsad medial uppmärksamhet då den överskuggas av konflikter och andra kriser runt om i världen.

Torkan sopar också bort de framsteg som Etiopien har gjort i linje med de nya globala målen för hållbar utveckling. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon besökte landet för en månad sedan och betonade då att de nya globala målen tydligt säger att det internationella världssamfundet inte ska lämna någon utanför och därför måste ställa upp för människorna i Etiopien.

Genom insamlingsstiftelsen FN-fonden kan du stödja WFPs arbete. Stöd Skolmat! Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer