29 juni, 2020 / Nyheter

Statskontoret förordar fortsatt stöd till Glokala Sverige

I en ny rapport föreslår Statskontoret att Svenska FN-förbundets och SKR:s projekt Glokala Sverige får fortsatt stöd.

Statskontoret presenterade sin rapport ”Agenda 2030 i myndigheter, kommuner och regioner” den 25 juni. I rapporten skriver Statskontoret att Svenska FN-förbundets och Sveriges Kommuner och Regioners projekt Glokala Sverige har varit en viktig aktör i arbetet med Agenda 2030 i landets kommuner och regioner. Myndigheten bedömer att projektet kan spela en viktig roll ända fram till 2030 men att det kan behöva justera fokus från kunskapshöjande till mer metodutvecklande insatser. Statskontoret föreslår att Glokala Sverige ska få fortsatt stöd av regeringen och att bidragsnivån ska ligga kvar på omkring 3,2 miljoner kronor om året.

– Det är glädjande att Statskontoret har sett och uppskattar det arbete som Glokala Sverige har genomfört hittills. Vår förhoppning är att projektet ska kunna leva vidare och utvecklas under de kommande åren, säger Eva Rundgren Forsberg, tillförordnad generalsekreterare för Svenska FN-förbundet.

Statskontoret riktar kritik mot regeringen och skriver att de undersökta aktörernas hållbarhetsarbete i liten utsträckning har utvecklats på grund av arbetet med Agenda 2030. En avgörande anledning är enligt rapporten att regeringen inte haft en tydlig inriktning för arbetet. För att skapa större tydlighet föreslår Statskontoret att regeringen ska ta fram tydliga prioriteringar vad gäller såväl områden som ansvariga myndigheter och presentera dem i en skrivelse till riksdagen. Statskontoret föreslår vidare att de områden där Sverige har störst utmaningar ska vara grunden för prioriteringarna och citerar Statistiska centralbyråns lägesbild från 2019 där tre utmaningar lyfts fram: fortsatt och delvis ökande ojämlikhet, bristande uppfyllelse av miljömålen och att våld och kränkningar inte minskar.

Rapporten innehåller flera andra förslag för att förbättra såväl myndigheternas som Regeringskansliets arbete med genomförandet av Agenda 2030 under det kommande decenniet.

– Vi hoppas på en tydlig inriktning från regeringen framöver som kan ersätta den handlingsplan för genomförandet av Agenda 2030 som gäller till 2020 och att den nya inriktningen utgår från de största utmaningarna såväl nationellt som globalt, säger Eva Rundgren Forsberg.

Statskontoret fick 2018 i uppdrag av regeringen att analysera och följa upp hur Agenda 2030 påverkar myndigheters, kommuners och regioners hållbarhetsarbete. Även en analys av om nya partnerskap och samarbeten kan ses som ett resultat av arbetet med Agenda 2030 ingick i uppdraget. Myndigheten fick också i uppdrag att komma med förslag på hur genomförandet kan vidareutvecklas.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer