fbpx
29 juni, 2020 / Nyheter

Statskontoret förordar fortsatt stöd till Glokala Sverige

I en ny rapport föreslår Statskontoret att Svenska FN-förbundets och SKR:s projekt Glokala Sverige får fortsatt stöd.

Statskontoret presenterade sin rapport ”Agenda 2030 i myndigheter, kommuner och regioner” den 25 juni. I rapporten skriver Statskontoret att Svenska FN-förbundets och Sveriges Kommuner och Regioners projekt Glokala Sverige har varit en viktig aktör i arbetet med Agenda 2030 i landets kommuner och regioner. Myndigheten bedömer att projektet kan spela en viktig roll ända fram till 2030 men att det kan behöva justera fokus från kunskapshöjande till mer metodutvecklande insatser. Statskontoret föreslår att Glokala Sverige ska få fortsatt stöd av regeringen och att bidragsnivån ska ligga kvar på omkring 3,2 miljoner kronor om året.

– Det är glädjande att Statskontoret har sett och uppskattar det arbete som Glokala Sverige har genomfört hittills. Vår förhoppning är att projektet ska kunna leva vidare och utvecklas under de kommande åren, säger Eva Rundgren Forsberg, tillförordnad generalsekreterare för Svenska FN-förbundet.

Statskontoret riktar kritik mot regeringen och skriver att de undersökta aktörernas hållbarhetsarbete i liten utsträckning har utvecklats på grund av arbetet med Agenda 2030. En avgörande anledning är enligt rapporten att regeringen inte haft en tydlig inriktning för arbetet. För att skapa större tydlighet föreslår Statskontoret att regeringen ska ta fram tydliga prioriteringar vad gäller såväl områden som ansvariga myndigheter och presentera dem i en skrivelse till riksdagen. Statskontoret föreslår vidare att de områden där Sverige har störst utmaningar ska vara grunden för prioriteringarna och citerar Statistiska centralbyråns lägesbild från 2019 där tre utmaningar lyfts fram: fortsatt och delvis ökande ojämlikhet, bristande uppfyllelse av miljömålen och att våld och kränkningar inte minskar.

Rapporten innehåller flera andra förslag för att förbättra såväl myndigheternas som Regeringskansliets arbete med genomförandet av Agenda 2030 under det kommande decenniet.

– Vi hoppas på en tydlig inriktning från regeringen framöver som kan ersätta den handlingsplan för genomförandet av Agenda 2030 som gäller till 2020 och att den nya inriktningen utgår från de största utmaningarna såväl nationellt som globalt, säger Eva Rundgren Forsberg.

Statskontoret fick 2018 i uppdrag av regeringen att analysera och följa upp hur Agenda 2030 påverkar myndigheters, kommuners och regioners hållbarhetsarbete. Även en analys av om nya partnerskap och samarbeten kan ses som ett resultat av arbetet med Agenda 2030 ingick i uppdraget. Myndigheten fick också i uppdrag att komma med förslag på hur genomförandet kan vidareutvecklas.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer