fbpx
23 september, 2022 / Nyheter

Situationen i Nagorno-Karabach

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

FN:s säkerhetsråd blixtinkallades den 15 september på initiativ av det franska ordförandeskapet. Bakgrunden till mötet var rapporter om sammandrabbningar två dygn tidigare på armeniskt respektive azerbajdzjanskt territorium. Stridigheterna hade vid den tidpunkten krävt omkring 50 dödsoffer på respektive sida i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan. Området har länge har varit föremål för tvist mellan de två länderna.

FN, USA och Ryssland, som tidigare har haft en roll som medlare i konflikten, uttalade oro över våldshandlingarna och uppmanade parterna till nedtrappning. Dagen innan säkerhetsrådets möte hade vapenvila proklamerats men nya rapporter gjorde gällande att den snabbt hade brutits.

Under säkerhetsrådets möte redogjorde FN:s assisterande generalsekreterare för Europa och Centralasien, Miroslav Jenča, för situationen. Både Armenien och Azerbajdzjan beskyller varandra för våldsutbrottet och i brev till FN-chefen och säkerhetsrådet talar båda ländernas regeringar om brott mot den vapenvila som förhandlades fram 2020.

– FN kan inte verifiera eller bekräfta innehållet i rapporterna. Vi är emellertid djupt oroade över den farliga upptrappningen inklusive dess möjliga följder för civila, sa den assisterande generalsekreteraren om utvecklingen.

Miroslav Jenča förklarade för säkerhetsrådets medlemmar att FN är redo att både samtala med myndigheter och bistå med humanitär hjälp om sådan begärs. Han uttryckte också att spänningarna mellan parterna kan komma att destabilisera regionen och upprepade att det internationella samfundet stödjer en fredlig lösning på den långvariga konflikten. Genom sin talesperson har också FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanat parterna att visa återhållsamhet.

Även Ryssland och USA fortsätter att engagera sig. USA:s utrikesminister Anthony Blinken tog den 19 september emot sina motsvarigheter från Armenien och Azerbajdzjan i New York och uppmanade dem att mötas igen före september månads utgång.

Svenska FN-förbundet samarbetar med FN-förbundet i Armenien sedan 2006. Tillsammans verkar förbunden för att främja inkluderande demokrati och hållbar fred i regionen med särskilt fokus på ungas roll. Arbetet är en del av ett gemensamt program med fokus på civilsamhällets arbete för hållbar utveckling och mänsklig säkerhet och bedrivs med stöd av Sida genom ForumCiv. Förbundets internationella praktikant i Armenien arbetar tills vidare från Stockholm. Läs mer om vårt internationella utvecklingssamarbete.

Efter Sovjetunionens fall uppstod en konflikt mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach. Kriget har aldrig avslutats men sedan 1994 råder vapenvila mellan parterna. Den nuvarande situationen är den mest allvarliga sedan kriget 2020.

Läs mer:
UN News om säkerhetsrådets möte den 15 september
Fördjupning hos Utrikespolitiska institutet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer