Efter Aleppo har världen tappat uppmärksamheten på Syriens lidande, säger Aleksander Gabelic sex år efter att konflikten i Syrien bröt ut.
I dag den 15 mars har sex år gått sedan kriget i Syrien bröt ut. Konflikten har inneburit enormt lidande för det syriska folket som har drabbats av en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid. Uppemot 470 000 människor, varav många civila, har dött. Nästan 5 miljoner människor har flytt och ytterligare 6,3 befinner sig på flykt inom Syrien. 13,5 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd varav 9 miljoner behöver matstöd.
Situationen i Syrien ser dessvärre inte ut att bli bättre. När katastrofen i Aleppo var som värst var det internationella samfundets blick riktad mot landet och världen över ställdes krav på agerande av FN:s säkerhetsråd. Säkerhetsrådet stoppades dock åter från att agera av Ryssland som la in sitt veto och förstörelsen av Aleppo fortsatte.
Efter Aleppos fall har konflikten åter hamnat i bakgrunden och många av de röster som hördes i höstas har tystnat. FN publicerar återkommande rapporter om misstänkta krigsbrott. Såväl användandet av kemiska vapen som attacker mot civila och civil infrastruktur har fortgått utan att de ansvariga ställs till svars.
FN-ledda fredsförhandlingar startade nyligen på nytt i Genève. Förhoppningarna om att de ska ge resultat är dock små.
– FN-medlaren Staffan de Mistura måste få förnyat stöd från FN:s medlemsländer och inte minst säkerhetsrådet. Sverige och andra rådsmedlemmar bör fortsätta att söka stöd i generalförsamlingen eftersom säkerhetsrådet inte förmår göra tillräckligt för att hjälpa civilbefolkningen, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Svenska FN-förbundet bedriver sedan 2013 en humanitär insats till stöd för FN:s livsmedelsprogram och dess arbete i Syrien. Du kan vara med och bidra genom att skänka en slant på www.fn.se/gava.
05 december, 2023 / Nyheter
36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.
Läs mer01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer20 november, 2023 / Nyheter
FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.
Läs mer13 november, 2023 / Världshorisont
I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna.
Läs mer13 november, 2023 / Nyheter
På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.
Läs mer