Efter Aleppo har världen tappat uppmärksamheten på Syriens lidande, säger Aleksander Gabelic sex år efter att konflikten i Syrien bröt ut.
I dag den 15 mars har sex år gått sedan kriget i Syrien bröt ut. Konflikten har inneburit enormt lidande för det syriska folket som har drabbats av en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid. Uppemot 470 000 människor, varav många civila, har dött. Nästan 5 miljoner människor har flytt och ytterligare 6,3 befinner sig på flykt inom Syrien. 13,5 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd varav 9 miljoner behöver matstöd.
Situationen i Syrien ser dessvärre inte ut att bli bättre. När katastrofen i Aleppo var som värst var det internationella samfundets blick riktad mot landet och världen över ställdes krav på agerande av FN:s säkerhetsråd. Säkerhetsrådet stoppades dock åter från att agera av Ryssland som la in sitt veto och förstörelsen av Aleppo fortsatte.
Efter Aleppos fall har konflikten åter hamnat i bakgrunden och många av de röster som hördes i höstas har tystnat. FN publicerar återkommande rapporter om misstänkta krigsbrott. Såväl användandet av kemiska vapen som attacker mot civila och civil infrastruktur har fortgått utan att de ansvariga ställs till svars.
FN-ledda fredsförhandlingar startade nyligen på nytt i Genève. Förhoppningarna om att de ska ge resultat är dock små.
– FN-medlaren Staffan de Mistura måste få förnyat stöd från FN:s medlemsländer och inte minst säkerhetsrådet. Sverige och andra rådsmedlemmar bör fortsätta att söka stöd i generalförsamlingen eftersom säkerhetsrådet inte förmår göra tillräckligt för att hjälpa civilbefolkningen, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Svenska FN-förbundet bedriver sedan 2013 en humanitär insats till stöd för FN:s livsmedelsprogram och dess arbete i Syrien. Du kan vara med och bidra genom att skänka en slant på www.fn.se/gava.
05 juni, 2023 / Världshorisont
I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.
Läs mer24 maj, 2023 / Nyheter
En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.
Läs mer16 maj, 2023 / Nyheter
I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.
Läs mer11 maj, 2023 / Världshorisont
Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering
Läs mer30 april, 2023 / Världshorisont
20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning.
Läs mer28 april, 2023 / Blogg
Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.
Läs mer19 april, 2023 / Nyheter
Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.
Läs mer