fbpx
24 april, 2017 / Nyheter

Saudiarabien hör inte hemma i FN:s kvinnokommission

Att Saudiarabien har fått en plats i FN:s kvinnokommission försvårar det globala jämställdhetsarbetet. Sveriges regering bör klargöra hur man ser på valet, säger Svenska FN-förbundet.

FN:s ekonomiska och sociala råd, Ecosoc, valde i förra veckan in Saudiarabien som medlem i FN:s kvinnokommission för perioden 2018-2022. Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kommenterar valet.

– FN ska vara ett samarbete mellan alla världens stater som bland annat syftar till att utöva påtryckningar mot stater som bryter mot mänskliga rättigheter. Att ge ett land som så flagrant kränker kvinnors rättigheter en plats i kvinnokommissionen sänder fel signaler, säger Aleksander Gabelic.

– Flickors och kvinnors rättigheter är en central del av de globala målen för hållbar utveckling som FN:s medlemsländer har antagit. FN har självt riktat skarp kritik mot Saudiarabiens bristande respekt för kvinnors rättigheter. Valet av Saudiarabien försvårar jämställdhetsarbetet och skadar FN:s trovärdighet i dessa frågor, säger Gabelic.

– Sveriges feministiska utrikespolitik kräver konsekvent agerande till stöd för kvinnors rättigheter. Den svenska regeringen bör klargöra hur man ställer sig till Saudiarabiens plats i kvinnokommissionen, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet har tidigare kritiserat att Saudiarabien hösten 2015 fick en nyckelposition i en nomineringsgrupp i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Rapport om Saudiarabien från FN:s rapportör om våld mot kvinnor 2009

Rapport om Saudiarabien från FN:s kvinnokommitté 2008

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer