fbpx
Foto: UN-photos
17 maj, 2021 / Nyheter

Särskilt ansvar för Israel att stoppa våldsutvecklingen

FN har beslutat att Israel och Palestina ska leva i fred. Ändå dödas nu många civila, framför allt på den palestinska sidan, i ännu ett våldsutbrott. Vi beskriver FN:s och USA:s roll i konflikten, Israels särskilda ansvar som ockupationsmakt och möjligheter att skipa rättvisa.

Den senaste veckans eskalerande våld i Gaza och östra Jerusalem har upprört en hel värld och väckt krav på agerande från världssamfundet. Palestinska hälsomyndigheter uppger enligt nyhetsbyrån Reuters att 192 människor, varav 58 barn, har dödats i Gaza sedan förra måndagen. I Israel är dödstalet 10, inklusive två barn, enligt israeliska myndigheter.

Såväl FN:s generalsekreterare António Guterres som den särskilda samordnaren för Mellanöstern, norrmannen Tor Wennesland, har uppmanat till omedelbart eldupphör. Också högkommissarien för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet har uttalat sig.

FN:s resolution 242 från 1967 är fortfarande rättesnöret för den långvariga konflikten mellan Israel och Palestina. Den föreskriver en tvåstatslösning med fredliga och säkra gränser. FN:s säkerhetsråd har också vid flera tillfällen bekräftat att Jerusalem ska vara delad huvudstad. Trots det har rådet under lång tid misslyckats att nå samsyn om konflikten mellan Israel och Palestina. Det beror bland annat på att USA, som genom åren har haft en aktiv roll i konflikten, har stoppat initiativ om säkerhet och skydd för civila palestinier.

Efter den senaste veckans våldsutveckling pekas USA av många aktörer, inklusive den tidigare Mellanösternmedlaren Jan Egeland, åter ut som en nyckelspelare. Den nytillträdde presidenten Joe Bidens utrikesminister Antony Blinken har vädjat till alla parter i konflikten och betonat att Israel har ett stort ansvar för att undvika att civila dödas.

Israels bosättningspolitik ligger bakom den senaste tidens våldsspiral. Under den gångna veckan har Israel genomfört attacker mot Gaza som i oproportionerligt hög grad har drabbat civila. Samtidigt har israeliska områden beskjutits av Hamas. Alla dessa handlingar, liksom helgens israeliska attacker mot nyhetsredaktionerna för Al-Jazeera och AP, är att betrakta som misstänkta krigsbrott.

En möjlighet att bidra till rättsskipning i konflikten mellan Israel och Palestina är att låta misstänkta krigsbrott utredas av Internationella brottmålsdomstolen ICC som följer händelseutvecklingen. Svenska FN-förbundet är en del av den internationella koalitionen för ICC som förra året uppmanade USA och Israel att återkalla sanktioner mot domstolen och dess medarbetare. Koalitionen uppmanade samtidigt alla relevanta aktörer att samarbeta för att utreda situationen i Palestina.

FN-förbundet har också i en rad sammanhang framhållit att användandet av vetot i FN:s säkerhetsråd försvårar för rådet att utföra en av sina viktigaste uppgifter, att värna mänsklig säkerhet i världens konfliktområden.

Läs om konflikten mellan Israel och Palestina på Globalis.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer