fbpx
11 november, 2016 / Nyheter

Säkerhetsrådet till DR Kongo  

FN:s säkerhetsråd besöker Demokratiska republiken Kongo för att bidra till stabilitet efter den senaste tidens våldsamheter i landet.

 På fredag den 11 november reser medlemmarna i FN:s säkerhetsråd till Demokratiska republiken Kongo. Där kommer man att besöka huvudstaden Kinshasa och städerna Beni och Goma i den östliga provinsen Norra Kivu som länge har haft problem med beväpnade grupper.  Besöket avslutas i Angolas huvudstad Luanda. Senast säkerhetsrådet besökte DR Kongo var 2013.

Syftet med besöket är att uppmana till stabilitet och kompromisser mellan politiska aktörer. Bakgrunden är den senaste tidens oroligheter i regionen efter att valkommissionen i DR Kongo meddelade att man inte kommer att hålla val i november som planerat. Beskedet ledde till protester där fler än 50 civila dog och huvudkontoren för flera oppositionspartier brändes ned.

Regeringen och oppositionsgrupper har kommit överens om att valet ska hållas i april 2018. Flera viktiga oppositionsgrupper har dock bojkottat dialogen eftersom man menar att presidenten Joseph Kabila försöker hålla sig kvar vid makten efter att hans mandat går ut den 19 december. Grupperna har uppmanat till protester den 19 november. Bedömare menar att situationen snabbt kan eskalera och leda till utbrett våld.

Cissa Wa Numbe, generalsekreterare för DR Kongos FN-förbund, besökte Sverige i september på inbjudan av Svenska FN-förbundet. Wa Numbe varnade för att situationen i landet under hösten kan komma att förvärras och uppmanade Sverige som medlem i säkerhetsrådet under 2017-2018 att verka för att stärka FN:s insats i landet. Maman Sambo Sidikou, generalsekreterarens särskilde representant i DR Kongo, har varnat för att FN-insatsen i landet inte har kapacitet att skydda civila om situationen blir våldsam.

Konflikten i Demokratiska Republiken Kongo har pågått sedan första hälften av 1990-talet. Trots fredsansträngningar och FN-trupp på plats fortsätter oroligheterna. Mellan fem och sex miljoner människor beräknas ha dött som följd av konflikten.

– Våldet i Demokratiska republiken Kongo har fått pågå under alltför lång tid trots att FN:s största fredsfrämjande insats finns i landet. Omvärlden måste öka trycket på parterna, särkskilt president Kabila, att stoppa våldsamheterna, skydda civilbefolkningen och hitta en politisk lösning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN:s säkerhetsråd besökte senast Demokratiska republiken Kongo 2013.

Läs mer om samarbetet mellan FN-förbunden i Sverige och DR Kongo

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer