fbpx
11 november, 2016 / Nyheter

Säkerhetsrådet till DR Kongo  

FN:s säkerhetsråd besöker Demokratiska republiken Kongo för att bidra till stabilitet efter den senaste tidens våldsamheter i landet.

 På fredag den 11 november reser medlemmarna i FN:s säkerhetsråd till Demokratiska republiken Kongo. Där kommer man att besöka huvudstaden Kinshasa och städerna Beni och Goma i den östliga provinsen Norra Kivu som länge har haft problem med beväpnade grupper.  Besöket avslutas i Angolas huvudstad Luanda. Senast säkerhetsrådet besökte DR Kongo var 2013.

Syftet med besöket är att uppmana till stabilitet och kompromisser mellan politiska aktörer. Bakgrunden är den senaste tidens oroligheter i regionen efter att valkommissionen i DR Kongo meddelade att man inte kommer att hålla val i november som planerat. Beskedet ledde till protester där fler än 50 civila dog och huvudkontoren för flera oppositionspartier brändes ned.

Regeringen och oppositionsgrupper har kommit överens om att valet ska hållas i april 2018. Flera viktiga oppositionsgrupper har dock bojkottat dialogen eftersom man menar att presidenten Joseph Kabila försöker hålla sig kvar vid makten efter att hans mandat går ut den 19 december. Grupperna har uppmanat till protester den 19 november. Bedömare menar att situationen snabbt kan eskalera och leda till utbrett våld.

Cissa Wa Numbe, generalsekreterare för DR Kongos FN-förbund, besökte Sverige i september på inbjudan av Svenska FN-förbundet. Wa Numbe varnade för att situationen i landet under hösten kan komma att förvärras och uppmanade Sverige som medlem i säkerhetsrådet under 2017-2018 att verka för att stärka FN:s insats i landet. Maman Sambo Sidikou, generalsekreterarens särskilde representant i DR Kongo, har varnat för att FN-insatsen i landet inte har kapacitet att skydda civila om situationen blir våldsam.

Konflikten i Demokratiska Republiken Kongo har pågått sedan första hälften av 1990-talet. Trots fredsansträngningar och FN-trupp på plats fortsätter oroligheterna. Mellan fem och sex miljoner människor beräknas ha dött som följd av konflikten.

– Våldet i Demokratiska republiken Kongo har fått pågå under alltför lång tid trots att FN:s största fredsfrämjande insats finns i landet. Omvärlden måste öka trycket på parterna, särkskilt president Kabila, att stoppa våldsamheterna, skydda civilbefolkningen och hitta en politisk lösning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN:s säkerhetsråd besökte senast Demokratiska republiken Kongo 2013.

Läs mer om samarbetet mellan FN-förbunden i Sverige och DR Kongo

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer