fbpx
11 november, 2016 / Nyheter

Säkerhetsrådet till DR Kongo  

FN:s säkerhetsråd besöker Demokratiska republiken Kongo för att bidra till stabilitet efter den senaste tidens våldsamheter i landet.

 På fredag den 11 november reser medlemmarna i FN:s säkerhetsråd till Demokratiska republiken Kongo. Där kommer man att besöka huvudstaden Kinshasa och städerna Beni och Goma i den östliga provinsen Norra Kivu som länge har haft problem med beväpnade grupper.  Besöket avslutas i Angolas huvudstad Luanda. Senast säkerhetsrådet besökte DR Kongo var 2013.

Syftet med besöket är att uppmana till stabilitet och kompromisser mellan politiska aktörer. Bakgrunden är den senaste tidens oroligheter i regionen efter att valkommissionen i DR Kongo meddelade att man inte kommer att hålla val i november som planerat. Beskedet ledde till protester där fler än 50 civila dog och huvudkontoren för flera oppositionspartier brändes ned.

Regeringen och oppositionsgrupper har kommit överens om att valet ska hållas i april 2018. Flera viktiga oppositionsgrupper har dock bojkottat dialogen eftersom man menar att presidenten Joseph Kabila försöker hålla sig kvar vid makten efter att hans mandat går ut den 19 december. Grupperna har uppmanat till protester den 19 november. Bedömare menar att situationen snabbt kan eskalera och leda till utbrett våld.

Cissa Wa Numbe, generalsekreterare för DR Kongos FN-förbund, besökte Sverige i september på inbjudan av Svenska FN-förbundet. Wa Numbe varnade för att situationen i landet under hösten kan komma att förvärras och uppmanade Sverige som medlem i säkerhetsrådet under 2017-2018 att verka för att stärka FN:s insats i landet. Maman Sambo Sidikou, generalsekreterarens särskilde representant i DR Kongo, har varnat för att FN-insatsen i landet inte har kapacitet att skydda civila om situationen blir våldsam.

Konflikten i Demokratiska Republiken Kongo har pågått sedan första hälften av 1990-talet. Trots fredsansträngningar och FN-trupp på plats fortsätter oroligheterna. Mellan fem och sex miljoner människor beräknas ha dött som följd av konflikten.

– Våldet i Demokratiska republiken Kongo har fått pågå under alltför lång tid trots att FN:s största fredsfrämjande insats finns i landet. Omvärlden måste öka trycket på parterna, särkskilt president Kabila, att stoppa våldsamheterna, skydda civilbefolkningen och hitta en politisk lösning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN:s säkerhetsråd besökte senast Demokratiska republiken Kongo 2013.

Läs mer om samarbetet mellan FN-förbunden i Sverige och DR Kongo

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer