11 november, 2016 / Nyheter

Säkerhetsrådet till DR Kongo  

FN:s säkerhetsråd besöker Demokratiska republiken Kongo för att bidra till stabilitet efter den senaste tidens våldsamheter i landet.

 På fredag den 11 november reser medlemmarna i FN:s säkerhetsråd till Demokratiska republiken Kongo. Där kommer man att besöka huvudstaden Kinshasa och städerna Beni och Goma i den östliga provinsen Norra Kivu som länge har haft problem med beväpnade grupper.  Besöket avslutas i Angolas huvudstad Luanda. Senast säkerhetsrådet besökte DR Kongo var 2013.

Syftet med besöket är att uppmana till stabilitet och kompromisser mellan politiska aktörer. Bakgrunden är den senaste tidens oroligheter i regionen efter att valkommissionen i DR Kongo meddelade att man inte kommer att hålla val i november som planerat. Beskedet ledde till protester där fler än 50 civila dog och huvudkontoren för flera oppositionspartier brändes ned.

Regeringen och oppositionsgrupper har kommit överens om att valet ska hållas i april 2018. Flera viktiga oppositionsgrupper har dock bojkottat dialogen eftersom man menar att presidenten Joseph Kabila försöker hålla sig kvar vid makten efter att hans mandat går ut den 19 december. Grupperna har uppmanat till protester den 19 november. Bedömare menar att situationen snabbt kan eskalera och leda till utbrett våld.

Cissa Wa Numbe, generalsekreterare för DR Kongos FN-förbund, besökte Sverige i september på inbjudan av Svenska FN-förbundet. Wa Numbe varnade för att situationen i landet under hösten kan komma att förvärras och uppmanade Sverige som medlem i säkerhetsrådet under 2017-2018 att verka för att stärka FN:s insats i landet. Maman Sambo Sidikou, generalsekreterarens särskilde representant i DR Kongo, har varnat för att FN-insatsen i landet inte har kapacitet att skydda civila om situationen blir våldsam.

Konflikten i Demokratiska Republiken Kongo har pågått sedan första hälften av 1990-talet. Trots fredsansträngningar och FN-trupp på plats fortsätter oroligheterna. Mellan fem och sex miljoner människor beräknas ha dött som följd av konflikten.

– Våldet i Demokratiska republiken Kongo har fått pågå under alltför lång tid trots att FN:s största fredsfrämjande insats finns i landet. Omvärlden måste öka trycket på parterna, särkskilt president Kabila, att stoppa våldsamheterna, skydda civilbefolkningen och hitta en politisk lösning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN:s säkerhetsråd besökte senast Demokratiska republiken Kongo 2013.

Läs mer om samarbetet mellan FN-förbunden i Sverige och DR Kongo

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer