11 november, 2016 / Nyheter

Säkerhetsrådet till DR Kongo  

FN:s säkerhetsråd besöker Demokratiska republiken Kongo för att bidra till stabilitet efter den senaste tidens våldsamheter i landet.

 På fredag den 11 november reser medlemmarna i FN:s säkerhetsråd till Demokratiska republiken Kongo. Där kommer man att besöka huvudstaden Kinshasa och städerna Beni och Goma i den östliga provinsen Norra Kivu som länge har haft problem med beväpnade grupper.  Besöket avslutas i Angolas huvudstad Luanda. Senast säkerhetsrådet besökte DR Kongo var 2013.

Syftet med besöket är att uppmana till stabilitet och kompromisser mellan politiska aktörer. Bakgrunden är den senaste tidens oroligheter i regionen efter att valkommissionen i DR Kongo meddelade att man inte kommer att hålla val i november som planerat. Beskedet ledde till protester där fler än 50 civila dog och huvudkontoren för flera oppositionspartier brändes ned.

Regeringen och oppositionsgrupper har kommit överens om att valet ska hållas i april 2018. Flera viktiga oppositionsgrupper har dock bojkottat dialogen eftersom man menar att presidenten Joseph Kabila försöker hålla sig kvar vid makten efter att hans mandat går ut den 19 december. Grupperna har uppmanat till protester den 19 november. Bedömare menar att situationen snabbt kan eskalera och leda till utbrett våld.

Cissa Wa Numbe, generalsekreterare för DR Kongos FN-förbund, besökte Sverige i september på inbjudan av Svenska FN-förbundet. Wa Numbe varnade för att situationen i landet under hösten kan komma att förvärras och uppmanade Sverige som medlem i säkerhetsrådet under 2017-2018 att verka för att stärka FN:s insats i landet. Maman Sambo Sidikou, generalsekreterarens särskilde representant i DR Kongo, har varnat för att FN-insatsen i landet inte har kapacitet att skydda civila om situationen blir våldsam.

Konflikten i Demokratiska Republiken Kongo har pågått sedan första hälften av 1990-talet. Trots fredsansträngningar och FN-trupp på plats fortsätter oroligheterna. Mellan fem och sex miljoner människor beräknas ha dött som följd av konflikten.

– Våldet i Demokratiska republiken Kongo har fått pågå under alltför lång tid trots att FN:s största fredsfrämjande insats finns i landet. Omvärlden måste öka trycket på parterna, särkskilt president Kabila, att stoppa våldsamheterna, skydda civilbefolkningen och hitta en politisk lösning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN:s säkerhetsråd besökte senast Demokratiska republiken Kongo 2013.

Läs mer om samarbetet mellan FN-förbunden i Sverige och DR Kongo

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer