fbpx
Glada nordbor. Foto: Jens Johansson/Unsplash
22 mars, 2019 / Nyheter

Så blev Sverige världens sjunde lyckligaste land

FN:s undersökning om världens lyckligaste land har väckt stort intresse. Så här gjordes undersökningen.

I veckan kunde massmedia rapportera att Sverige av FN har utsetts till världens sjunde lyckligaste land. FN-rapporten väckte stort intresse och blev föremål för diskussion i flera stora medier som Nordegren & Epstein i Sveriges Radio och nyhetsprogrammet Aktuell i SVT.

Sverige hamnade på sjunde plats i undersökningen vilket är två placeringar högre än i förra årets rapport. Alla de nordiska länderna hamnar högt, med Finland på första plats. Däremot finns inte länder som Frankrike och Italien bland de 20 första trots bra klimat och fantastisk matkultur. Hur mäts lycka och vad gör ett land lyckligt?

Bakom World Happiness Report 2019 står United Nations Sustainable Development Solutions Network. Det är ett internationellt FN-lett nätverk av forskare, chefer i privat och ideell sektor och utvecklingsaktörer som verkar för evidensbaserad problemlösning i jakten på hållbar utveckling. Bakom rapporten står även en rad andra aktörer som Columbia-universitetet i USA, ett kanadensiskt forskningsinstitut och Ernesto Illy-stiftelsen som är knuten till kaffetillverkaren med samma namn.

World Happiness Report har utkommit vid sju tillfällen sedan 2012. Varje rapport har ett specifikt tema. Årets rapport fokuserar på lycka och samhällsgemenskap och de senaste tolv årens utveckling inom informationsteknologi, samhällsstyrning och sociala normer. FN-rapporten tar hänsyn till variabler som inkomst, socialt skyddsnät, generositet, frånvaro av korruption, tillit, förväntad livslängd och annat.

Till grund för tabellen i kapitel 2.7 ligger årliga undersökningar som görs av undersökningsföretaget Gallup. Invånare i 156 länder har under åren 2016-2018 fått ta ställning till fem positiva och fem negativa upplevelser och placera dem på en skala från 0 till 10. De positiva är vila, skratt och leende, välbefinnande, känsla av att bli respekterad och lärande eller att göra något intressant. De fem negativa upplevelser som respondenterna har graderat är stress, sorg, fysisk smärta, oro och ilska. Av resultaten skapas ett positivt och ett negativt index. Mer om den statistiska metoden finns i form av frågor och svar på rapportens hemsida.

Nyheten att Finland toppar lyckolistan för andra året i rad har spridits över hela världen, liksom att de nordiska länderna åter placerar sig högt. Flera medier i USA gör ett stort nummer av att USA faller ytterligare i listan, från 18:e till 19:e plats. Venezuela har fallit längst, till plats 108, och det konfliktplågade Sydsudan återfinns sist i listan. Benin står för den största ökningen – upp 50 placeringar.

World Happiness Report 2019 har sammanställts av de fem framstående ekonomerna John F. Helliwell, Richard Layard och Jeffrey D. Sachs.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer