fbpx
28 november, 2014 / Nyheter

Rapport från fältbesök i Bangladesh

Flickors och kvinnors rättigheter står i centrum för FN-förbundets resa för riksdagsledamöter till Bangladesh.

BildBangla1-470pxlSvenska FN-förbundet leder den här veckan för ett studiebesök i Bangladesh för svenska riksdagsledamöter. Fokus för studiebesöket är flickors och kvinnors rättigheter.

Bangladesh har en bra social och ekonomisk utveckling. Att utvecklingen inte är jämt fördelad över landet, mellan folkgrupper eller mellan stadsbor och landsbygdsbor har FN-förbundet och riksdagsledamöterna fått bekräftat under studiebesöket.

Bangladesh har nått flera av FN:s millenniemål, bland dem målen om minskad fattigdom och hunger, minskad barna- och mödradödlighet, ökad inskrivning i grundskolan samt insatser för att stoppa smittsamma sjukdomar. Landet har gjort vissa framsteg när det gäller en del andra millenniemål, exempelvis ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. Millenniemålet om miljömässigt hållbar utveckling har varit minst framgångsrikt.

Det finns 23 FN-organ i Bangladesh. De samarbetar nära med regeringen i landet. Ett område som har legat högt på den politiska agendan under ett antal år är flickors och kvinnors rättigheter, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Bland de FN-organ som arbetar med dessa frågor finns FN:s befolkningsfond UNFPA, FN:s barnfond UNICEF, UN Women och Världshälsoorganisationen WHO.

Vid ett fältbesök i distriktet Narail fick gruppen besöka distriktets sjukhus och en mödravårdsklinik. Såväl sjukhus som klinik ingår i ett projekt som handlar om att minska mödradödligheten i samband med graviditet och förlossning och minska spädbarnsdödligheten.

På sjukhusets förlossningsavdelning finns utrusning och utbildad personal. I varje sal ligger mellan 6 och 10 kvinnor. I vissa salar väntar kvinnor på att förlösas och i andra ligger kvinnor som precis har fött sina barn. Kvinnorna hade egna kläder och inte sjukhuskläder. De nyfödda låg hos sina mödrar, ofta inbäddade i deras schalar.

En avdelning för neonatalvård behandlar väldigt små och för tidigt födda spädbarn. Inga kuvöser verkade finnas utan barnen låg ganska öppet på små britsar.

BildBangla2-470pxl

På sjukhuset finns också en avdelning för familjeplanering, ett kontroversiellt område i många länder, framför allt om det handlar om sexual- och familjerådgivning för unga människor.

Mödravårdskliniken som gruppen besökte ligger i ett ganska isolerat område. De två kvinnorna som arbetar på kliniken har en kortare utbildning så att de klarar av normala förlossningar utan komplikationer. De blivande mödrarna besöker kliniken för kontroll, ibland kanske bara en gång under graviditeten, ibland några gånger. De två kvinnorna som arbetade på kliniken var mycket stolta över sin utbildning och sitt arbete. Tack vare insatser som dessa har mödradödligheten minskat från 574 dödsfall per 100 000 levandefödda barn år 1990 till 194 år 2010. Målet är 143 till år 2015.

Riksdagsledamöterna som ingår i gruppen är Hillevi Engström (M), Hans Linde (V), Ola Johansson (C) och Olle Thorell (S). FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin leder delegationen under besöket.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer