Flickors och kvinnors rättigheter står i centrum för FN-förbundets resa för riksdagsledamöter till Bangladesh.
Svenska FN-förbundet leder den här veckan för ett studiebesök i Bangladesh för svenska riksdagsledamöter. Fokus för studiebesöket är flickors och kvinnors rättigheter.
Bangladesh har en bra social och ekonomisk utveckling. Att utvecklingen inte är jämt fördelad över landet, mellan folkgrupper eller mellan stadsbor och landsbygdsbor har FN-förbundet och riksdagsledamöterna fått bekräftat under studiebesöket.
Bangladesh har nått flera av FN:s millenniemål, bland dem målen om minskad fattigdom och hunger, minskad barna- och mödradödlighet, ökad inskrivning i grundskolan samt insatser för att stoppa smittsamma sjukdomar. Landet har gjort vissa framsteg när det gäller en del andra millenniemål, exempelvis ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. Millenniemålet om miljömässigt hållbar utveckling har varit minst framgångsrikt.
Det finns 23 FN-organ i Bangladesh. De samarbetar nära med regeringen i landet. Ett område som har legat högt på den politiska agendan under ett antal år är flickors och kvinnors rättigheter, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Bland de FN-organ som arbetar med dessa frågor finns FN:s befolkningsfond UNFPA, FN:s barnfond UNICEF, UN Women och Världshälsoorganisationen WHO.
Vid ett fältbesök i distriktet Narail fick gruppen besöka distriktets sjukhus och en mödravårdsklinik. Såväl sjukhus som klinik ingår i ett projekt som handlar om att minska mödradödligheten i samband med graviditet och förlossning och minska spädbarnsdödligheten.
På sjukhusets förlossningsavdelning finns utrusning och utbildad personal. I varje sal ligger mellan 6 och 10 kvinnor. I vissa salar väntar kvinnor på att förlösas och i andra ligger kvinnor som precis har fött sina barn. Kvinnorna hade egna kläder och inte sjukhuskläder. De nyfödda låg hos sina mödrar, ofta inbäddade i deras schalar.
En avdelning för neonatalvård behandlar väldigt små och för tidigt födda spädbarn. Inga kuvöser verkade finnas utan barnen låg ganska öppet på små britsar.
På sjukhuset finns också en avdelning för familjeplanering, ett kontroversiellt område i många länder, framför allt om det handlar om sexual- och familjerådgivning för unga människor.
Mödravårdskliniken som gruppen besökte ligger i ett ganska isolerat område. De två kvinnorna som arbetar på kliniken har en kortare utbildning så att de klarar av normala förlossningar utan komplikationer. De blivande mödrarna besöker kliniken för kontroll, ibland kanske bara en gång under graviditeten, ibland några gånger. De två kvinnorna som arbetade på kliniken var mycket stolta över sin utbildning och sitt arbete. Tack vare insatser som dessa har mödradödligheten minskat från 574 dödsfall per 100 000 levandefödda barn år 1990 till 194 år 2010. Målet är 143 till år 2015.
Riksdagsledamöterna som ingår i gruppen är Hillevi Engström (M), Hans Linde (V), Ola Johansson (C) och Olle Thorell (S). FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin leder delegationen under besöket.
30 mars, 2023 / Världshorisont
Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.
Läs mer27 mars, 2023 / Nyheter
Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet.
Läs mer21 mars, 2023 / Nyheter
Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Läs mer17 mars, 2023 / Världshorisont
Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.
Läs mer08 mars, 2023 / Nyheter
Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.
Läs mer07 mars, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen
Läs mer