29 maj, 2018 / Nyheter

Prisutdelning och paneldiskussion: Årets MR-pristagare

Linnéa Claeson fick FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter 2017. Kom till Kulturhuset i Stockholm den 4 juni och träffa årets pristagare!

Förra året fick nätaktivisten Linnéa Claeson Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Årets pristagare presenteras på måndag den 4 juni i samband med en paneldiskussion i Kulturhuset, Stockholm, om urfolk och samernas situation. Utgångspunkten för diskussionen är granskningen av Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté nyligen.

I panelen deltar Magne Ove Varsi, chef för MR-enheten på Samerådet, Ande Somby, biträdande professor i juridik vid Tromsö universitet som är specialiserad på samiska rättigheter och urfolks rättigheter, samt Per Olsson Fridh, statssekreterare i Kulturdepartementet som också var regeringens delegationsledare vid förhöret i FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève.

Program

08.30-09.00    Kaffe och smörgås
09.00-09.15    Petra Hallebrant, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, hälsar välkommen och sammanfattar rekommendationerna från FN:s rasdiskrimineringskommitté
09.15-10.00     Paneldiskussion: Sverige och samerna: Vad säger FN och vad bör regeringen göra?
10.00-10.30     Svenska FN-förbundet presenterar Årets MR-pristagare 2018

Tid: måndagen den 4 juni kl 08.30-10.30
Plats: Klarabiografen, 2 tr, Kulturhuset, Sergels torg, Stockholm. Ingång från plattan.

Anmäl dig här!

Varmt välkommen!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer