fbpx
29 maj, 2018 / Nyheter

Prisutdelning och paneldiskussion: Årets MR-pristagare

Linnéa Claeson fick FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter 2017. Kom till Kulturhuset i Stockholm den 4 juni och träffa årets pristagare!

Förra året fick nätaktivisten Linnéa Claeson Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Årets pristagare presenteras på måndag den 4 juni i samband med en paneldiskussion i Kulturhuset, Stockholm, om urfolk och samernas situation. Utgångspunkten för diskussionen är granskningen av Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté nyligen.

I panelen deltar Magne Ove Varsi, chef för MR-enheten på Samerådet, Ande Somby, biträdande professor i juridik vid Tromsö universitet som är specialiserad på samiska rättigheter och urfolks rättigheter, samt Per Olsson Fridh, statssekreterare i Kulturdepartementet som också var regeringens delegationsledare vid förhöret i FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève.

Program

08.30-09.00    Kaffe och smörgås
09.00-09.15    Petra Hallebrant, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, hälsar välkommen och sammanfattar rekommendationerna från FN:s rasdiskrimineringskommitté
09.15-10.00     Paneldiskussion: Sverige och samerna: Vad säger FN och vad bör regeringen göra?
10.00-10.30     Svenska FN-förbundet presenterar Årets MR-pristagare 2018

Tid: måndagen den 4 juni kl 08.30-10.30
Plats: Klarabiografen, 2 tr, Kulturhuset, Sergels torg, Stockholm. Ingång från plattan.

Anmäl dig här!

Varmt välkommen!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer