fbpx
För många har pandemin inneburit stora utmaningar. Foto: Brandon Taylor/Unsplash
1 juni, 2021 / Nyheter

Pandemin hotar decenniers utvecklingsarbete

Ökad fattigdom, hunger och ojämlikhet är några av pandemins effekter, enligt en ny FN-rapport om arbetet med Agenda 2030. Ekonomisk tillbakagång, minskad handel och ökad arbetslöshet är andra exempel på att krisen hotar arbetet för hållbar utveckling.

Varje vår publicerar FN och generalsekreterare António Guterres en rapport om genomförandet av den globala planen för hållbar utveckling Agenda 2030. Trots att coronapandemins samlade effekter ännu är oklara konstaterar årets rapport att den har haft stor påverkan på flera områden.

Under förra året ökade för första gången på flera decennier antalet extremt fattiga i världen. Över 120 miljoner människor blev under 2020 återigen extremt fattiga och målet att utrota den extrema fattigdomen till 2030 förefaller i dag allt svårare att nå.

Tätt sammankopplat med den extrema fattigdomen är antalet människor som lider av hunger som också ökade kraftigt under 2020. Förutom att många har avlidit i sviterna av covid-19 har annan vård blivit eftersatt. Även på utbildningsområdet har pandemin inneburit stor tillbakagång och rapporten beskriver det som en generationskatastrof. Ett år efter pandemins utbrott möter fortfarande två av tre elever helt eller delvis nedstängda skolor och hänvisas till distansundervisning.

Redan innan pandemin gick jämställdhetsarbetet för långsamt för att delmålen under mål 5 om jämställdhet skulle nås till 2030. Pandemin har inneburit ökat våld i nära relationer och antalet barnäktenskap, som minskade med 15 procent mellan 2010-2020, riskerar att öka igen.

Trots socioekonomisk tillbakagång finns få tecken på att de miljö- och klimatrelaterade målen i Agenda 2030 har gagnats. Vattenförbrukningen har sedan lång tid ökat mer än befolkningsökningen och satsningarna på mer hållbara energisystem går för långsamt och riskerar att bromsas upp av den ekonomiska nedgången.

Vetenskapen har länge visat att ohållbar produktion och konsumtion ligger bakom de tre planetära kriserna; klimatkrisen, krisen för den biologiska mångfalden och krisen med våra föroreningar och att förändringar i våra konsumtionsmönster krävs för att klara av dem. Trots pandemin och kraftigt minskad mänsklig aktivitet under 2020 fortsatte utsläppen av växthusgaser att öka. För att klara av Parisavtalets mål måste de tvärtom minska med minst 45 procent till 2030 jämfört med utsläppen 2010.

Världen klarade inte heller av att nå de mål som satts till 2020 för att minska förlusten av biologisk mångfald. De marina ekosystemen hotas av föroreningar, försurning och uppvärmning vilket i sin tur hotar de tre miljarder människor som är beroende av haven för sin försörjning.

FN-rapporten går igenom samtliga globala mål och pekar på behovet av finansiering som efter den stora ekonomiska nedgången har minskat. Resurser behövs till den nödvändiga omställning som krävs för att nå en hållbar värld för alla där ingen lämnas utanför.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer