fbpx
För många har pandemin inneburit stora utmaningar. Foto: Brandon Taylor/Unsplash
1 juni, 2021 / Nyheter

Pandemin hotar decenniers utvecklingsarbete

Ökad fattigdom, hunger och ojämlikhet är några av pandemins effekter, enligt en ny FN-rapport om arbetet med Agenda 2030. Ekonomisk tillbakagång, minskad handel och ökad arbetslöshet är andra exempel på att krisen hotar arbetet för hållbar utveckling.

Varje vår publicerar FN och generalsekreterare António Guterres en rapport om genomförandet av den globala planen för hållbar utveckling Agenda 2030. Trots att coronapandemins samlade effekter ännu är oklara konstaterar årets rapport att den har haft stor påverkan på flera områden.

Under förra året ökade för första gången på flera decennier antalet extremt fattiga i världen. Över 120 miljoner människor blev under 2020 återigen extremt fattiga och målet att utrota den extrema fattigdomen till 2030 förefaller i dag allt svårare att nå.

Tätt sammankopplat med den extrema fattigdomen är antalet människor som lider av hunger som också ökade kraftigt under 2020. Förutom att många har avlidit i sviterna av covid-19 har annan vård blivit eftersatt. Även på utbildningsområdet har pandemin inneburit stor tillbakagång och rapporten beskriver det som en generationskatastrof. Ett år efter pandemins utbrott möter fortfarande två av tre elever helt eller delvis nedstängda skolor och hänvisas till distansundervisning.

Redan innan pandemin gick jämställdhetsarbetet för långsamt för att delmålen under mål 5 om jämställdhet skulle nås till 2030. Pandemin har inneburit ökat våld i nära relationer och antalet barnäktenskap, som minskade med 15 procent mellan 2010-2020, riskerar att öka igen.

Trots socioekonomisk tillbakagång finns få tecken på att de miljö- och klimatrelaterade målen i Agenda 2030 har gagnats. Vattenförbrukningen har sedan lång tid ökat mer än befolkningsökningen och satsningarna på mer hållbara energisystem går för långsamt och riskerar att bromsas upp av den ekonomiska nedgången.

Vetenskapen har länge visat att ohållbar produktion och konsumtion ligger bakom de tre planetära kriserna; klimatkrisen, krisen för den biologiska mångfalden och krisen med våra föroreningar och att förändringar i våra konsumtionsmönster krävs för att klara av dem. Trots pandemin och kraftigt minskad mänsklig aktivitet under 2020 fortsatte utsläppen av växthusgaser att öka. För att klara av Parisavtalets mål måste de tvärtom minska med minst 45 procent till 2030 jämfört med utsläppen 2010.

Världen klarade inte heller av att nå de mål som satts till 2020 för att minska förlusten av biologisk mångfald. De marina ekosystemen hotas av föroreningar, försurning och uppvärmning vilket i sin tur hotar de tre miljarder människor som är beroende av haven för sin försörjning.

FN-rapporten går igenom samtliga globala mål och pekar på behovet av finansiering som efter den stora ekonomiska nedgången har minskat. Resurser behövs till den nödvändiga omställning som krävs för att nå en hållbar värld för alla där ingen lämnas utanför.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer