fbpx
För många har pandemin inneburit stora utmaningar. Foto: Brandon Taylor/Unsplash
1 juni, 2021 / Nyheter

Pandemin hotar decenniers utvecklingsarbete

Ökad fattigdom, hunger och ojämlikhet är några av pandemins effekter, enligt en ny FN-rapport om arbetet med Agenda 2030. Ekonomisk tillbakagång, minskad handel och ökad arbetslöshet är andra exempel på att krisen hotar arbetet för hållbar utveckling.

Varje vår publicerar FN och generalsekreterare António Guterres en rapport om genomförandet av den globala planen för hållbar utveckling Agenda 2030. Trots att coronapandemins samlade effekter ännu är oklara konstaterar årets rapport att den har haft stor påverkan på flera områden.

Under förra året ökade för första gången på flera decennier antalet extremt fattiga i världen. Över 120 miljoner människor blev under 2020 återigen extremt fattiga och målet att utrota den extrema fattigdomen till 2030 förefaller i dag allt svårare att nå.

Tätt sammankopplat med den extrema fattigdomen är antalet människor som lider av hunger som också ökade kraftigt under 2020. Förutom att många har avlidit i sviterna av covid-19 har annan vård blivit eftersatt. Även på utbildningsområdet har pandemin inneburit stor tillbakagång och rapporten beskriver det som en generationskatastrof. Ett år efter pandemins utbrott möter fortfarande två av tre elever helt eller delvis nedstängda skolor och hänvisas till distansundervisning.

Redan innan pandemin gick jämställdhetsarbetet för långsamt för att delmålen under mål 5 om jämställdhet skulle nås till 2030. Pandemin har inneburit ökat våld i nära relationer och antalet barnäktenskap, som minskade med 15 procent mellan 2010-2020, riskerar att öka igen.

Trots socioekonomisk tillbakagång finns få tecken på att de miljö- och klimatrelaterade målen i Agenda 2030 har gagnats. Vattenförbrukningen har sedan lång tid ökat mer än befolkningsökningen och satsningarna på mer hållbara energisystem går för långsamt och riskerar att bromsas upp av den ekonomiska nedgången.

Vetenskapen har länge visat att ohållbar produktion och konsumtion ligger bakom de tre planetära kriserna; klimatkrisen, krisen för den biologiska mångfalden och krisen med våra föroreningar och att förändringar i våra konsumtionsmönster krävs för att klara av dem. Trots pandemin och kraftigt minskad mänsklig aktivitet under 2020 fortsatte utsläppen av växthusgaser att öka. För att klara av Parisavtalets mål måste de tvärtom minska med minst 45 procent till 2030 jämfört med utsläppen 2010.

Världen klarade inte heller av att nå de mål som satts till 2020 för att minska förlusten av biologisk mångfald. De marina ekosystemen hotas av föroreningar, försurning och uppvärmning vilket i sin tur hotar de tre miljarder människor som är beroende av haven för sin försörjning.

FN-rapporten går igenom samtliga globala mål och pekar på behovet av finansiering som efter den stora ekonomiska nedgången har minskat. Resurser behövs till den nödvändiga omställning som krävs för att nå en hållbar värld för alla där ingen lämnas utanför.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer