fbpx
29 augusti, 2022 / Nyheter

Nya protester mot Putins krig i Ukraina

Sex månader efter Rysslands invasion i Ukraina samlas fredsvänner åter för att kräva ett omedelbart slut på kriget. FN-förbundet deltar i demonstrationerna och uppmärksammar Putins krig mot Ukraina på FN-dagen den 24 oktober.

Samma dag som Ryssland invaderade Ukraina, den 24 februari, samlades en bred skara organisationer på Sergels torg i Stockholm för att uttrycka sin avsky mot den ryska attacken. Dagen innan, medan Putin mobiliserade, startade initiativet ”Stoppa Putins krig mot Ukraina” i form av återkommande demonstrationer utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Sedan dess har en bred skara organisationer och privatpersoner samlats varje onsdag för att lyssna på inbjudna talare, höra den ukrainska sångerskan Shayri och rikta sina krav direkt till personalen på den ryska ambassaden. Svenska FN-förbundet har regelbundet deltagit i demonstrationerna.

Vid höstens andra mötestillfälle, onsdagen den 31 augusti, talar FN-förbundets seniore fredsrådsgivare Jens Petersson. Vi uppmanar alla som har möjlighet att komma till Fria Ukrainas plats på Kungsholmen i Stockholm. Det går också bra att följa demonstrationerna hos Facebook-gruppen Stoppa Putins krig i Ukraina.

FN-förbundets seminarium på FN-dagen den 24 oktober handlar i år om FN och Ukraina. Vi gästas av bland andra Jan Eliasson, tidigare vice ordförande i FN, och Martin Kragh, Utrikespolitiska institutet. Läs mer och anmäl dig på www.fn.se/fndagen2022!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer