fbpx
Koll & kommentar
29 augusti, 2022 / Nyheter

Nya protester mot Putins krig i Ukraina

Sex månader efter Rysslands invasion i Ukraina samlas fredsvänner åter för att kräva ett omedelbart slut på kriget. FN-förbundet deltar i demonstrationerna och uppmärksammar Putins krig mot Ukraina på FN-dagen den 24 oktober.

Samma dag som Ryssland invaderade Ukraina, den 24 februari, samlades en bred skara organisationer på Sergels torg i Stockholm för att uttrycka sin avsky mot den ryska attacken. Dagen innan, medan Putin mobiliserade, startade initiativet ”Stoppa Putins krig mot Ukraina” i form av återkommande demonstrationer utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Sedan dess har en bred skara organisationer och privatpersoner samlats varje onsdag för att lyssna på inbjudna talare, höra den ukrainska sångerskan Shayri och rikta sina krav direkt till personalen på den ryska ambassaden. Svenska FN-förbundet har regelbundet deltagit i demonstrationerna.

Vid höstens andra mötestillfälle, onsdagen den 31 augusti, talar FN-förbundets seniore fredsrådsgivare Jens Petersson. Vi uppmanar alla som har möjlighet att komma till Fria Ukrainas plats på Kungsholmen i Stockholm. Det går också bra att följa demonstrationerna hos Facebook-gruppen Stoppa Putins krig i Ukraina.

FN-förbundets seminarium på FN-dagen den 24 oktober handlar i år om FN och Ukraina. Vi gästas av bland andra Jan Eliasson, tidigare vice ordförande i FN, och Martin Kragh, Utrikespolitiska institutet. Läs mer och anmäl dig på www.fn.se/fndagen2022!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer