29 augusti, 2022 / Nyheter

Nya protester mot Putins krig i Ukraina

Sex månader efter Rysslands invasion i Ukraina samlas fredsvänner åter för att kräva ett omedelbart slut på kriget. FN-förbundet deltar i demonstrationerna och uppmärksammar Putins krig mot Ukraina på FN-dagen den 24 oktober.

Samma dag som Ryssland invaderade Ukraina, den 24 februari, samlades en bred skara organisationer på Sergels torg i Stockholm för att uttrycka sin avsky mot den ryska attacken. Dagen innan, medan Putin mobiliserade, startade initiativet ”Stoppa Putins krig mot Ukraina” i form av återkommande demonstrationer utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Sedan dess har en bred skara organisationer och privatpersoner samlats varje onsdag för att lyssna på inbjudna talare, höra den ukrainska sångerskan Shayri och rikta sina krav direkt till personalen på den ryska ambassaden. Svenska FN-förbundet har regelbundet deltagit i demonstrationerna.

Vid höstens andra mötestillfälle, onsdagen den 31 augusti, talar FN-förbundets seniore fredsrådsgivare Jens Petersson. Vi uppmanar alla som har möjlighet att komma till Fria Ukrainas plats på Kungsholmen i Stockholm. Det går också bra att följa demonstrationerna hos Facebook-gruppen Stoppa Putins krig i Ukraina.

FN-förbundets seminarium på FN-dagen den 24 oktober handlar i år om FN och Ukraina. Vi gästas av bland andra Jan Eliasson, tidigare vice ordförande i FN, och Martin Kragh, Utrikespolitiska institutet. Läs mer och anmäl dig på www.fn.se/fndagen2022!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Irans kvinnor behöver omvärldens stöd

05 oktober, 2022 / Nyheter

FN-förslaget att utreda Mahsa Aminis död i iranskt häkte måste få medlemsländernas stöd. Iran måste respektera flickors och kvinnors rättigheter och omvärldens tryck på regimen måste öka, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Hallå där!

05 oktober, 2022 / Världshorisont

Stefan Löfven, tidigare statminister, som tillsammans med Ellen Johnson Sirleaf från Liberia leder FN:s högnivåpanel för effektivare multilateralism.

Läs mer

Annekteringarna av ukrainska regioner är ett brott mot folkrätten

30 september, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet fördömer Rysslands annektering av regionerna Cherson, Luhansk, Zaporizjzja och Donetsk i Ukraina.

Läs mer

Krigsförbrytelser i Ukraina: Omfattande samarbete för att skipa rättvisa

29 september, 2022 / Världshorisont

Medan kriget rasar i Ukraina har arbetet med att skipa rättvisa redan börjat. Hittills har över 20 000 anmälningar om misstänkta övergrepp kommit in. Även Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett förundersökningar i landet.

Läs mer

Sverige avstår nedrustningstal i FN

26 september, 2022 / Nyheter

Måndagen den 26 september, på kvällen svensk tid, högtidlighålls i New York FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Sverige har ofta hållit anföranden på dessa högnivåmöten, men i år erfar Svenska FN-förbundet att Sverige väljer att avstå från att tala.

Läs mer

Misslyckat NPT-möte och fortsatt stillestånd i kärnvapenfrågan

26 september, 2022 / Världshorisont

Under sommaren har två viktiga kärnvapenkonferenser ägt rum. Sveriges agerande i sammanhanget är fortsatt en besvikelse, menar FN-förbundet.

Läs mer

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer