fbpx
21 maj, 2019 / Nyheter

Mammor bryter ond cirkel

Mer stöd till arbetet mot könsstympning skapar hopp för tusentals flickor. I norra Etiopien bryter landets mödrar ny mark med kunskap genom FN.

Inför mors dag den 26 maj uppmärksammar vi en grupp mammor som gör en fantastisk insats för att ge sina döttrar ett bättre liv. Kvinnorna, som bor i Afarregionen i norra Etiopien, deltar i ett utbildningsprogram som arrangeras av FN:s befolkningsfond UNFPA. Tack vare utbildningen har kvinnorna fått kunskap om riskerna med könsstympning. Kunskapen har i sin tur lett till att de har avstått från att könsstympa sina döttrar.

En av kvinnorna som deltar i utbildningsprogrammet är Kediga Abdulkadir. Hon kan inte läsa eller skriva, men har utbildats för att leda stödgrupper för kvinnor. Kvinnorna i Kedigas stödgrupp har bestämt sig för att inte könsstympa sina döttrar. De förstår numera de farliga konsekvenserna av den skadliga sedvänjan.

– Vi brukade aldrig prata om det här men nu försöker vi rädda våra barn. Vi har lärt oss mycket men det har inte alltid varit lätt. Nästa mål blir att prata med våra grannar så att de också förstår, säger Kediga.

UNFPA utbildar nyckelpersoner i samhällen i konsekvenserna av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Kediga och hennes vänner får kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter som de sedan delar med sig av i genom exempelvis sådana stödgrupper. Spridningen av kunskapen är viktigt för att skapa en positiv förändring i samhällena. FN-förbundets projekt Flicka stödjer UNFPA och dess arbete mot könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien.

Kvinnorna som vågat vägra könsstympning har förändrat normer och sitt samhälle tillsammans. Kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter delar de med sig av för att skapa positiv förändring. Också männen har varit delaktiga i förändringsarbetet.

Utbildningsprogrammet möjliggörs av bland annat Svenska FN-förbundet som under lång tid har samarbetat med FN:s befolkningsfond. Tack vare Projekt Flicka har tio tusen flickor har undgått att könsstympas och giftas bort, enligt FN:s beräkningar.

FN:s arbete visar att utbildning är nyckeln till att avskaffa skadliga traditioner. Det handlar om jämställdhet och mål 5 i de globala målen som kräver att FN:s medlemsländer avskaffar könsstympning, barnäktenskap och andra skadliga traditioner senast år 2030.

FN-förbundets projekt Flicka stödjer FN:s befolkningsfond och arbetet mot könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien. Inför mors dag kan alla vara med och ge en gåva och bidra till att förändringsarbetet kan fortsätta. Vill du stödja projekt Flicka? Swisha valfritt belopp till 9005638, ange FLICKA i meddelandet.

 

Ge en gåva

Stöd vårt arbete mot könsstympning och barnäktenskap.

Stöd Projekt Flicka >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer