fbpx
Foto: WFP/Hussam Al Saleh
13 mars, 2020 / Nyheter

Kriget i Syrien – nio år av humanitär katastrof

Syrienkonflikten, en av världens största humanitära kriser, går den 15 mars in på sitt tionde år. FN-förbundets katastrofinsamling går till krigets offer. Annelie Börjesson kommenterar läget i en artikel på DN Debatt.

Kriget i Syrien startade den 15 mars 2011. Nio år senare är de humanitära konsekvenserna enorma. FN uppskattar att 400 000 personer har dödats. Fem miljoner är på flykt, sex miljoner är flyktingar i sitt eget land och 13 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, är i behov av humanitär hjälp. Vinterns våldsutbrott i Idlib och närliggande provinser i nordvästra Syrien har tvingat ytterligare 900 000 personer på flykt.

Under hela konflikten har FN:s humanitära hjälparbete försvårats av veton i säkerhetsrådet och byråkratiska hinder. FN:s livsmedelsprogram levererar trots svårigheterna mat och annan hjälp till 4 miljoner människor i hela Syrien.

Svenska FN-förbundet har sedan konfliktutbrottet krävt att omvärlden och FN:s säkerhetsråd gör mer för att hantera konflikten. Ett av förbundets krav är att stoppa användningen av vetot i säkerhetsrådet. På Syriendagen den 15 mars kommenterar förbundets ordförande Annelie Börjesson utvecklingen i konflikten i en artikel på DN Debatt.

Förbundet bedriver sedan 2013 också en katastrofinsamling till stöd för WFP:s arbete i regionen. På nioårsdagen av konflikten uppmanar vi alla att ge ett bidrag. Pengarna går till WFP:s arbete för att undsätta de som drabbas av en av vår tids svåraste konflikter. Ge ett bidrag eller swisha en gåva till 90 05 638 och skriv SYRIEN. 125 kronor räcker till mat för en familj i en vecka.

Ge en gåva

Stöd de drabbade i krigets Syrien

Ge bort matpaket >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer